- Οδηγός για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης - Το περσινό "ψαλίδισμα" στο αφορολόγητο φουσκώνει το λογαριασμό για μισθωτούς δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχους - Ποιες είναι οι πέντε ειδικές διατάξεις με τις οποίες μπορείτε να πετύχετε έκπτωση φόρου και απαλλαγές - Η έκπτωση φόρου μειώθηκε σε 1.900 - 2.100 ευρώ - Επιβαρύνσεις και για όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα
Αξιοποιώντας πέντε διαφορετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές, μπορούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να πετύχουν σημαντική μείωση στα επιπλέον ποσά φόρου που μπορούν να προκύψουν κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Οι διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι οι ακόλουθες:
—> 1) Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου λόγω τέκνων: Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογητικά. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
—> 2) Μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2016 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Δηλαδή εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.
—> 3) Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών. Για τους συνταξιούχους οι οποίοι εντός του 2016 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή γι’ αυτούς που γεννήθηκαν μέχρι και την 31η-12-1951, προβλέπεται μείωση του ύψους των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Δηλαδή το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από φέτος).
—> 4) Έκπτωση δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των ετήσιων εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου, εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματός του.
—> 5) Έκπτωση χρηματικών δωρεών. Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των χρηματικών δωρεών προς το Δημόσιο, προς φορείς του Δημοσίου, προς ιερούς ναούς, ιερές μονές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και λοιπούς μη δημόσιους φορείς που λειτουργούν για κοινωφελείς σκοπούς, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του προηγουμένου έτους τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος