Ελλάδα

Οδηγός επιβίωσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στο lockdown – Απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα

Το δεύτερο lockdown είναι πια γεγονός. Η χώρα θα παραμείνει κλειστή για 3 εβδομάδες μέχρι 30/11 και βέβαια κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να παραταθεί και για μια ή δυο βδομάδες ακόμα, ανάλογα με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που θα σημειωθούν και τις αποφάσεις της ειδικής επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Με τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης ήρθαν και πάλι μεγάλες αλλαγές για όλους, εργαζόμενους, εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ΕΝΦΙΑ, παρατάσεις και  επιδόματα.

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου φοροτεχνικός και αντιπρόεδρος της επιτροπής φοροτεχνικών του επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου και  απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που σας αφορούν αναλυτικά. Πως κινούνται οι εργαζόμενοι τώρα στην φάση του lockdown; Τι έγγραφα πρέπει να έχουν μαζί τους και γιατί δεν γίνονται αποδεκτά σε κάποιες περιπτώσεις; Τι πρέπει να κάνω μόλις η  επιχείρηση που εργάζομαι με ενημερώσει ότι μπήκα σε αναστολή εργασίας; Δικαιούμαι κάποιο επίδομα για την αναστολή; Έχω ατομική επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή (λιανεμπόριο). Τι μέτρα μπορώ να καρπωθώ; Οι δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος του Νοεμβρίου πληρώνονται κανονικά; Οι δόσεις ρυθμίσεων θα έχουν κάποια αναστολή στην πληρωμή τους;

Με ποια χαρτιά κινούνται οι εργαζόμενοι  και γιατί δεν  είναι αποδεκτά στον αστυνομικό  έλεγχο

«Δεδομένου ότι υπήρχε μία στόχευση  στην αρχή τα έγγραφα αυτά να γίνονται μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και επειδή υπήρξε μία τέτοια αναφορά από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, πολλοί αστυνομικοί έχουν μείνει σε αυτή την αναφορά και θεωρούν ότι αν ο εργαζόμενος ή ο επιχειρηματίας δεν έχει μαζί του το έγγραφο από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, δεν έχει το κατάλληλο έγγραφο. Βλέποντας όμως το νόμο, ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρα ότι μπορεί να έχει, είτε τη βεβαίωση από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, είτε τη χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α  η όποια χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α, είναι πάρα πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί, δεδομένου ότι δεν είναι το γραφειοκρατικό κομμάτι, που θα πρέπει να υπάρχει στην αναφορά και στην αναγραφή της αιτήσεως στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Άρα πρακτικά αρκεί η βεβαίωση τύπου Α χειρόγραφη βεβαίωση του τύπου Α. Εννοείται βέβαια να συμφωνούν με τα πραγματικά γεγονότα, να είναι εργαζόμενος της επιχείρησης μην έχουμε ψευδείς δηλώσεις, εννοείται γιατί αν πάμε σε διαδικασία ψευδών δηλώσεων να υπάρχουν άλλα προβλήματα.»

Εργάζομαι σε μία επιχείρηση και η επιχείρησή μου με ενημερώνει ότι μπαίνω σε αναστολή εργασίας, τι θα πρέπει να κάνω;

«Εδώ μιλάμε για τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε κλειστές επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε σε επιχειρήσεις που έχουν αυτό το δικαίωμα γιατί χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες, σύμφωνα με τη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου που εφαρμόστηκε στην πρώτη φάση του lockdown. Δεδομένης και της ενημέρωσης από τον Υπουργό Οικονομικών, όλες αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή για το μήνα Νοέμβριο. Εννοείται ενημερώνουν τους εργαζόμενους πριν το κάνουν. Και αφού το κάνουν, θα πρέπει να κάνουν την αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους, αυτό που πρέπει να αναμένουν είναι αν χρειαστεί να υποβάλουν τη δήλωσή τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ στην εφαρμογή που θα δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους, προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση η οποία είναι; είναι 26,6 ευρώ για κάθε ημερολογιακή ημέρα που ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή εργασίας, με το ανώτερο να είναι τα 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.»

Εργαζόμενοι: Πότε δηλώνουν αναστολή εργασίας- πότε παίρνουν την αποζημίωση

«Οι αναστολές εργασιών, διαχωρίζονται ανάλογα με το αν η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή όπου εκεί οι αιτήσεις θα γίνουν στο διάστημα 15 Νοεμβρίου με 24 Νοεμβρίου, ενώ αντίστοιχα αν μιλάμε για επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες και έχουν δικαίωμα να βγάλουν προσωπικό σε αναστολή, θα δηλώνουν τις αναστολές στο διάστημα 15 Νοεμβρίου με 7 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή από κλειστές επιχειρήσεις, θα λάβουν τα χρήματά μεταξύ του διαστήματος 27 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου. Ενώ οι πληττόμενοι οι εργαζόμενοι που είναι σε πληττόμενες επιχειρήσεις, θα αργήσουν να λάβουν αυτά τα χρήματα και υπολογίζεται ότι θα τα λάβουν σε τρεις φάσεις, με τη στόχευση του Υπουργείου Οικονομικών να είναι ο τελευταίος να τα λάβει περίπου μέχρι τις 20 με 21 Δεκεμβρίου.»

Όσοι έχουν ατομική επιχείρηση και έχουν κλείσει με κρατική δικαιούνται κάτι;

«Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και γενικότερα οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες και τα λοιπά, δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αναφορά ότι θα λάβουν την ειδική αποζημίωση που έλαβαν στην πρώτη φάση του lockdown, τα 534 ευρώ η 800 ευρώ που είχαν αναλάβει τον Μάρτη και λοιπά. Δεν προβλέπεται, φαίνεται προς το παρόν να μην προβλέπεται κάτι τέτοιο, μπορούν να βγάλουν προσωπικό σε αναστολή, οι επιχειρήσεις που είναι στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ, κλειστές και πληττόμενες, μπορούν να έχουν μείωση ενοικίου στο 60%, να καταβάλουν 60% του ενοικίου για τις επαγγελματικές τους μισθώσεις αν δούμε για κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή μπορούν να μην καταβάλουν τον ΦΠΑ που θα πρέπει να καταβληθεί το μήνα Νοέμβριο. Δηλαδή τη δεύτερη δόση του τρίτου τριμήνου για τις επιχειρήσεις με βιβλία ή το ΦΠΑ του Οκτωβρίου για επιχειρήσεις  με διπλογραφικά βιβλία και να το καταβάλουν τον Απρίλιο του 2021, μαζί με τις επόμενες οφειλές που έχουν έρθει από τους επόμενους μήνες. Δεν προβλέπεται κάποιο άλλο σοβαρό μετρό. Εκτός αν μιλάμε πάλι για τις κλειστές επιχειρήσεις, που έχουν ρυθμίσεις οφειλών, για τις ρυθμίσεις οφειλών που είναι σε ισχύ, για το μήνα Νοέμβρη, δεν πληρώνουν τη δόση του Νοεμβρίου και πηγαίνουν στο τέλος της ρύθμισης αν αρχίζουν να πληρώνουν από το Δεκέμβρη και μετά.»

ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά;

«Πολύ καλή ερώτηση. Είναι καθημερινό ερώτημα που λαμβάνουμε και από τις επιχειρήσεις και από τους φορολογούμενους γενικότερα, για τον απλούστατο λόγο ότι το 80% και πάνω των φορολογουμένων, έχουν να πληρώσουν αυτούς τους δύο φόρους. Το Νοέμβριο έχουμε διπλή δόση και για τον ΕΝΦΙΑ και για το φόρο εισοδήματος. Πολλοί, ορμώμενοι την πρώτη φάση του lockdown, θεώρησαν δεδομένο ότι η δόση αυτού του Νοεμβρίου θα πάρουν αναστολή. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όμως, με τα λεγόμενα του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση αναστολή της πληρωμής των δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, για κανένα φορολογούμενο ακόμα και αν είναι εργαζόμενος που μπήκε σε αναστολή, είναι επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή, οι δόσεις αυτές και γενικά οι τρέχουσες οφειλές του Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά και μάλιστα να προσθέσουμε σε αυτό γιατί και μπορεί να τον ρωτήσει και κάποιος άλλος ή να αναρωτιέται, παραλληλίζοντας με το τι έγινε στο παρελθόν, δεν προβλέπεται ούτε έκπτωση αν πληρωθεί αυτή εμπρόθεσμα, γιατί πολύ απλά δεν προβλέπεται αναστολή. Άρα δεν υπάρχει και κίνητρο έκπτωσης.»

Τι δικαιούνται οι επιχειρήσεις που είναι στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων;

«Οι επιχειρήσεις που είναι ως πληττόμενες, δεν δικαιούται καμία αναστολή για τις ρυθμίσεις που έχουν σε ισχύ, ούτε για τις τρέχουσες οφειλές για τις οποίες μιλήσαμε πριν. Το μόνο που μπορούν να καρπωθούν αυτές οι επιχειρήσεις είναι το να έχουν το δικαίωμα να βγάλουν τον προσωπικό τους σε αναστολή. Άρα να μην πληρώνουν το μισθό και επίσης οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή γενικότερα, θα καλυφθούν από το κράτος στον ονομαστικό μισθό των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος δηλαδή δεν θα χάσει ασφαλιστικό δικαίωμα, γιατί μπήκε σε αναστολή. Αυτό είναι το 1 και το 2 μπορούν να καρπωθούν τη μείωση ενοικίου για τις επαγγελματικές μισθώσεις και να μειώσουν το ενοίκιο στο 60% σε σχέση με αυτό που κατέβαλαν για το μήνα Νοέμβριο.»

Ιδιοκτήτες ακινήτων και  ενοικιαστές. Τι πρέπει να γνωρίζουν και πότε θα αποζημιωθούν;

«Καταρχάς να πούμε ότι ιδιοκτήτης επειδή υπήρχε μία διαφοροποίηση από τον Οκτώβρη και ήταν στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη να το δεχθεί ή όχι, πλέον πηγαίνουμε στην παλιά μορφή των μειώσεων, δυστυχώς δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το δεχτεί αν ο ενοικιαστής του δικαιούται αυτή την μείωση, άρα πρέπει να δώσει αυτή τη μείωση να δεχθεί αυτή τη μείωση αφενός και αφετέρου από το κράτος,  σε δεύτερη φάση θα λάβει το μισό εισόδημα που έχει χάσει, με τη μορφή επιδότησης, δεν πάμε δηλαδή στη λογική μελλοντικής συμψηφισμοί που ίσχυε για τους μήνες Μάρτιο μέχρι και Αύγουστο. Πάμε στη λογική ότι θα αποζημιώσει το μισό εισόδημα που έχασαν λόγω αυτής της μείωσης. Άρα πρακτικά ο ιδιοκτήτης θα λάβει το 60% του ενοικίου από τον ενοικιαστή και το 20% του αρχικού ενοικίου από το κράτος, το υπόλοιπο 20% θα το χάσει. Εννοείται το 20% που δεν θα λάβει, δεν θα φορολογείται και μένει να δούμε αν θα φορολογείται το 20% που θα επιδοτείται από το κράτος.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα ούτε οι εγκύκλιοι, ούτε οδηγίες και παραλληλίζοντας με το τι έχει συμβεί τις προηγούμενες φορές, τους προηγούμενους μήνες, θεωρούμε ότι θα αργήσει να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει εγκύκλιος θα πρέπει να υπάρξει κάποια αίτηση από τον ιδιοκτήτη που έχει χάσει το ενοίκιο αυτό, για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχουν και εγκύκλιοι που θα οριοθετούν αυτά τα ζητήματα γιατί είναι ευαίσθητο το ζήτημα, είναι κρατική παρέμβαση σε μία ιδιωτική σχέση. Άρα θα πρέπει να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα και να μην υπάρχουν παρερμηνείες, γιατί ο κάθε ένας αν υπάρχουν παρερμηνείες μπορεί να πράξει κατά το δοκούν και αφού λοιπόν οριοθετηθούν όλα αυτά θα υπάρξει εφαρμογή, λέχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η στόχευση είναι να τα λάβουν σύντομα.»

Ποιοι δικαιούνται μείωση ενοικίου αυτή την περίοδο;

«Καταρχάς δεν είναι προαπαιτούμενο αν είμαι επιχείρηση το να δικαιούμαι το τη μείωση ενοικίου δεν είναι το προαπαιτούμενο ούτε να κλείσω το μαγαζί μου ούτε να αποδείξω ότι έχω μείωση τζίρου. Αρκεί ο ΚΑΔ της επιχείρησης ο κύριος ΚΑΔ της επιχείρησης και με τα υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα όπως απεικονίστηκαν το 2018, να είναι στους ΚΑΔ που θεωρούνται πληττόμενοι στη λίστα των ΚΑΔ που ήταν τον Απρίλιο που μας πέρασε. Άρα αν λοιπόν η επιχείρησή μου ανήκει σε αυτόν  τον ΚΑΔ, τότε δικαιούμαι τη μείωση ενοικίου. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας για το μήνα Νοέμβρη, αυτόματα δικαιούνται τη μείωση ενοικίου για την κύρια κατοικία, όπως αναλύσαμε και πριν και για τη φοιτητική στέγη του παιδιού τους.»

Δείτε όλη την συνέντευξη 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα