Σάββατο, 28 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Συντάξεις: Οδυνηρό plan B για τις επικουρικές! Σενάρια για νέες μειώσεις 6%!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές (που σήμερα είναι 3% για εργοδότη και ασφαλισμένο) προβλέπει το plan B για τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της βιωσιμότητας της επικουρικής ασφάλισης υπό το ΕΤΕΑ. Στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας η πρόταση στο πλαίσιο του “εσωτερικού διαλόγου” για την διάσωση των επικουρικών ως δεύτερου “πυλώνα” της κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας, το συγκεκριμένο σχέδιο υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, φέρεται να έχει την υποστήριξη και των Ταμείων και συγκεκριμένα προβλέπει:

Τον εξορθολογισμό των παροχών με επανυπολογισμό όσων επικουρικών συντάξεων έχουν εκδοθεί με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Επαρκές θεωρείται, ως ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, το 20% που ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους, καθώς και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.Ο μέσος όρος σύνταξης ανά κλάδο στο ΤΕΑΔΥ (Δημόσιο) δεν ξεπερνά τα 177,32 ευρώ και του πρώην ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) τα 165,20 ευρώ, σε αντίθεση με άλλους κλάδους όπως τους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους (225,36 ευρώ), το ΤΕΑΠ της ΔΕΗ (243,65 ευρώ) τους εμποροϋπαλλήλους (230,67 ευρώ), την ΕΡΤ (312,43 ευρώ) και τους προερχόμενους από τράπεζες (έως και 525,81 ευρώ).

Την περικοπή κατά 6% τν υψηλών συντάξεων. Να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις 1.090.000 συντεξιούχων έχουν μειωθεί από το πρώτο ευρώ, σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατά 5,20% από την 1/7/2014, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο χάνουν επιπλέον 6% λόγω της επιβολής εισφοράς ασθενείας.

Τη μικρή αύξηση των εισφορών (έως 1%) ασφαλισμένων και εργοδοτών για την ενίσχυση των εσόδων που έχουν απομειωθεί λόγω της κατάργσης κοινωνικών πόρων και της περιορισμένης αναλογίας ασφαλισμένων και συνταξιούχων (2.02 προς 1). Παρά τις απώλειες εσόδων (2,5 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες από το PSI και 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τόκους, 1 δισ. ευρώ από εθελούσιες -προσυνταξιοδοτικά τραπεζών, 125 εκατ. ετησίως από κατάργηση κοινωνικών πόρων) το ΕΤΕΑ έχει αποθεματικά 2,22 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε