Να μοιραστούν με τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας, τα τοπία εκείνα που δημιουργούν κάθε χρόνο οι ανθισμένες κερασιές και τα οποία δεν έχουν σταματήσει ποτέ να τους συναρπάζουν, αποφάσισαν οι παραγωγοί της Πιερίας, σε συμμαχία με τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) και ακολουθώντας το πρότυπο που εφαρμόζει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με την επωνυμία «Ανθισμένες Διαδρομές» του Λευκάδιου Χερν.
Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο, το γεγονός ότι ο σπουδαίος δοκιμιογράφος Μενέλεαος Λουντέμης εμπνεύστηκε από το προαναφερόμενο φαινόμενο και έγραψε το μυθιστόρημά του «Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος». Αρκετά μακρύτερα, στην Ιαπωνία, από τον όγδοο αιώνα κιόλας, ξεκίνησε η δημιουργία της τάσης «hanami», που κυριολεκτικά σημαίνει «κοιτάζω τα λουλούδια» και προσελκύει κάθε χρόνο την άνοιξη εκατομμύρια επισκέπτες που κυνηγούν την… αυθεντική μαγεία της φύσης.
Στην Ελλάδα, πολλοί χαρακτηρίζουν το κεράσι ως τον «αναδυόμενο αστέρα των ελληνικών φρούτων», άλλοι εκτιμούν ότι αποτελεί ήδη… βαρόμετρο για την χώρα μας, ενώ κοινή διαπίστωση αποτελεί, ότι το φρούτο αυτό, ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά κι έχει κατορθώσει να κατακτήσει τα πρωτεία σε ό,τι αφορά την αγορά δενδρυλλίων -και φύτευσης- πανελλαδικά.
Είναι η μεταμόρφωση εκείνων των γυμνών δέντρων σε ροζ ευωδιαστά σύννεφα, καθώς τα λουλούδια των κερασιών ανθίζουν και πιστοποιούν την αναγέννηση που φέρνει η άνοιξη και τα τοπία μετατρέπονται σε πραγματικά θεαματικά σκηνικά, που προσελκύουν μικρούς και μεγάλους για μια απολαυστική βόλτα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του ΠΟΤΑΠ.
Οι κερασώνες στον Κολινδρό και τη Ράχη Πιερίας
Όλη του τη ζωή ο 69χρονος παραγωγός, Νίκος Πλατσάς βρίσκεται ανάμεσα σε κεράσια και μάλιστα γεννήθηκε σε έναν κερασώνα στον Κολινδρό Πιερίας. Ο ίδιος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι την περίοδο από το 1958 μέχρι και το 1980 στην περιοχή γιορταζόταν «η έναρξη της άνοιξης που σηματοδοτούσαν οι ανθισμένες κερασιές. Μάλιστα αυτή η πρώτη γιορτή κερασιού ήταν η πρώτη που έγινε πανελλαδικά σε ό,τι αφορά αγροτικό προϊόν». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι στη διάρκεια του διημέρου θα παρουσιαστεί μία έκθεση φωτογραφίας και βίντεο με στιγμές από όλες εκείνες τις γιορτές και ήδη οι οικογένειες στην περιοχή ανοίγουν μπαούλα, ξεσκονίζουν άλμπουμ φωτογραφιών και ψάχνουν υλικό.
Στην περιοχή του Κολινδρού, σύμφωνα με τον κ. Πλατσά καλλιεργούνται 1.000 στρέμματα με κεράσια, με τους παραγωγούς, που υπερβαίνουν τις 160 οικογένειες να διαθέτουν περισσότερα από 40.000 δέντρα και την ετήσια μέση παραγωγή να ξεπερνά το 1 εκατ. κιλά. Κατά τον ίδιο, γίνονται εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη, στη Ρωσίας και στα Βαλκάνια.
«Τον Οκτώβριο του 2024 θα διαθέτουμε την πιο σύγχρονη μονάδα σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνει με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς», Δημήτρης Ντούρος, σημειώνοντας ότι η επένδυση σε κτιριακές υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό και όχι μόνο, υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023 και υλοποιείται με πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.
Στην περιοχή της Ράχης, σύμφωνα με τον ίδιο καλλιεργούνται 2.000 στρέμματα με κεράσια. Στην παραγωγή ασχολούνται πάνω από 250 άτομα ηλικίας από 20 έως και 70 χρόνων που καλλιεργούν περισσότερα από 60.000 δέντρα ενώ η ετήσια μέση παραγωγή ξεπερνά τους 1.000 τόνους. «Το 85% της παραγωγής μας εξάγεται σε αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Τα κεράσια φτάνουν στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία, το Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη, την Μαλαισία και την Ινδία», σημειώνει χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι στόχος του είναι η ενίσχυση της παρουσίας τους στις αγορές που ήδη βρίσκονται και η ισχυροποίηση του κερασιού Ράχης στην Ινδία.
Ένα διήμερο (13-14/4) γεμάτο με ανθισμένες κερασιές σε Κολινδρο & Ράχη στην Πιερία
Με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση του αγροτοτουρισμού στην Πιερία, ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), «πατώντας» στο μονοπάτι των «Ανθισμένων Διαδρομών» του Λευκάδιου Χερν του ΕΟΤ, που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση τουριστών, ώστε να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον να επισκεφθούν τις περιοχές της Ελλάδας όπου υφίστανται ανθοφορίες φυτών, αποφάσισε το διήμερο από τις 13/4 να «ταξιδέψει» μέχρι και τα πέρατα του κόσμου, το φαινόμενο των ανθισμένων κερασιών στην περιφερειακή ενότητα της Πιερίας.
«Οι κερασιές είναι το πρώτο ανθισμένο δέντρο της άνοιξης, οι οποίες με το λευκό και ροζ χρώμα τους αφυπνίζουν και δημιουργούν έντονα μια στοχαστική διάθεση των ανθρώπινων συναισθημάτων», επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΠΟΤΑΠ και χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σε πολλές χώρες του κόσμου οι κοινωνίες εξυφαίνουν το φαινόμενο αυτό με συνοδεία σειράς παραδόσεων. Ο ΠΟΤΑΠ, εντάσσει στις δράσεις του από φέτος την υλοποίηση του θεσμού των «Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας», μιας και ο νομός διαθέτει περιοχές με μοναδικής αξίας γευστικά κεράσια, όπως ο Κολινδρός και η Ράχη, οι οποίες κατακλύζουν με το προϊόν τους τις διεθνείς αγορές.
«Το τοπίο που αναδεικνύεται από την άνθιση των κερασιών δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια μαγευτική διαίσθηση και δικαίως αποτελεί έμπνευση για καλλιτέχνες και ποιητές, ενώ οι αρωματικοί καρποί του ξεχωρίζουν γευστικά. Θεσμοθετούμε τους περιπάτους και σειρά προτάσεων πνευματικής δημιουργίας στις δύο κερασοφόρες περιοχές της Πιερίας (Κολινδρό και Ράχη), ως απόρροια του συμβολισμού της άνοιξης, της ομορφιάς και του νέου ξεκινήματος» τόνισε στην τηλεδιάσκεψη της οργανωτικής επιτροπής της πρώτης δράσης για τις ανθισμένες κερασιές της Πιερίας ο πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π, Γιώργος Καραλής.
«Υλοποιώντας την κοινή απόφαση που λάβαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Πιερία της προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελας Γκερέκου, με αφορμή το πρόγραμμα “Ανθισμένες Διαδρομές”, προχωρούμε στην πραγματοποίηση μιας ακόμα πρωτοβουλίας που θα αναδείξει τον φυσικό πλούτο του νομού μας, θα γνωστοποιήσει τις ομορφιές μας σε συνδυασμό με το πρωτογενές προϊόν του κερασιού και θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία μέσω των τουριστικών μας προτάσεων. Ένας περίπατος κάτω από τις ανθισμένες κερασιές αποτελεί ευκαιρία αποδοχής των απολαύσεων που απλόχερα μας χαρίζει η Πιερία, σε συνδυασμό με πνευματικές και δημιουργικές σκέψεις. Προχωράμε δυναμικά», ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.
Η καλλιέργεια της κερασιάς
Η καλλιέργεια της κερασιάς, αποτελεί μία από τις δυναμικότερες στην Ευρώπη, ενώ σητν Ελλάδα αναπτύσσεται και εξελίσσεται εντατικά με ισχυρές τάσεις επιχειρηματικοποίησης, κυρίως με την χρήση μοντέρνων μεθόδων και συστημάτων καλλιέργειας.
Το κεράσι ως φρούτο είναι πολύ αγαπητό και διαδεδομένο και καταναλώνεται ευρέως από τους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών χωρών και έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι καλλιεργητές παράγουν μεγάλες ποσότητες αυτού του φρούτου, ωστόσο γίνονται και εισαγωγές από τρίτες χώρες, που υπολογίζεται ότι φθάνουν μέχρι και τους 100.000 τόνους ετησίως.
Η έκταση της καλλιεργούμενης γης με οπωρώνες κερασιάς στην Ευρώπη είναι περίπου 1.750.000 στρέμματα σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO), με την καλλιεργούμενη έκταση στην Ελλάδα, βάσει της ίδιας πηγής, να διαμορφώνεται σε περίπου 162.000 στρέμματα και μάλιστα σημειώνονται ανοδικές τάσεις, καθώς η καλλιέργεια επεκτείνεται και στην νησιωτική Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων (ένω του 75%), βρίσκεται στην Μακεδονία και κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Το 2018, η Ελλάδα σε εκτάσεις παραγωγής κερασιών καταλάμβανε την τρίτη θέση στην Ευρώπη, πίσω από τις Ιταλία (300.000 στρ.) και την Ισπανία (275.000 στρ.) σύμφωνα με τα στοιχεία από τον FAO, ενώ σε επίπεδο ετήσιας παραγωγής, η χώρα μας την ίδια χρονιά κατατάσσονταν στην τέταρτη θέση με 90.290 τόνους, πίσω από την Ιταλία (114.798 τόνους), την Ισπανία (106.584 τόνους) και τη Ρουμανία (90.837 τόνους).