Ελλάδα

Οι δικαστές εξακολουθούν να μαλώνουν για τις καρέκλες!

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μετά τη γενική συνέλευση του Σαββάτου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ της ένωσης καθώς και με τις άλλες δικαστικές ενώσεις για τα...καθίσματα και τη σειρά των ομιλιών!

Σήμερα ήταν η σειρά του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να απαντήσει στις αιτιάσεις κάνοντας λόγο για : «δημιουργία τεχνητής έντασης και πόλωσης του κλίματος στη Δικαιοσύνη” η οποία “έχει γίνει κύρια επιδίωξη ορισμένων «συναδέλφων». Οι απαντήσεις μας στις προκλήσεις τους γίνονται για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην δημιουργούνται συγχύσεις. Προτεραιότητα δική μας είναι η τήρηση του Συντάγματος, η ενότητα της Ένωσής μας και η διατήρηση της αξιοπρέπειας του Δικαστικού Σώματος και γι’ αυτές τις αξίες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

“Η εξαιρετική επιτυχία της προχθεσινής τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που συσπείρωσε για πρώτη φορά όλο το Δικαστικό Σώμα, δεν άρεσε σε ορισμένους που βρήκαν και πάλι αφορμές να εκφράσουν τις διαμαρτυρίες τους.

​Ι) Κατά πρώτον η νεοιδρυθείσα Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τη θεσμική θέση της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου το ότι δεν απηύθυναν χαιρετισμό μετά τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής με το σκεπτικό ότι οι τρεις πολιτειακές εξουσίες είναι ισότιμες. Θυμίζουμε στους υπογράφοντες την ανακοίνωση ότι ο καθορισμός της σειράς του προβαδίσματος των επισήμων προσκεκλημένων –ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε μ’ αυτήν- προβλέπεται από την υπ’ αριθμό 52749/6-10-2006 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (ΦΕΚ 1488/2006) και ότι η σειρά αυτή τηρήθηκε ευλαβικά από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τόσο στη σειρά που κάθισαν οι προσκεκλημένοι όσο και στη σειρά που έλαβαν το λόγο. Ειδικότερα η σειρά είναι η ακόλουθη: «Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Βουλής, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης, Αρχηγοί των Αναγνωριζομένων από τον Κανονισμό της Βουλής Κομμάτων, Πρώην Πρωθυπουργοί, Μέλη της Κυβέρνησης, Πρύτανης Διπλωματικού Σώματος, Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αντιπρόεδροι της Βουλής, Έλληνες Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βουλευτές, Έλληνες Ευρωβουλευτές, Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου….» Κατά την άποψη των υπογραφόντων την ανακοίνωση της νέας Ένωσης έπρεπε να παραβιάζαμε το προβάδισμα και να δίναμε παράτυπα προτεραιότητα στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Τέτοιες νομικές ακροβασίες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν μπορεί να τις αποδεχθεί. Μάλιστα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διαμαρτυρήθηκε και προφορικά όταν της δόθηκε ο λόγος γιατί η θέση στην οποία της υποδείξαμε να καθίσει ήταν της «Πρώην Πρωθυπουργού» και όχι της «Πρόεδρου του Αρείου Πάγου». Από την απλή ανάγνωση του προβαδίσματος διαπιστώνει κάποιος ότι η θέση του «Πρώην Πρωθυπουργού» είναι 7 θέσεις πιο πάνω από τη θέση της «Προέδρου του Αρείου Πάγου» και συνεπώς οι διαμαρτυρίες δεν έχουν θεσμικό επιχείρημα. Εάν φυσικά κάναμε το αντίστροφο θα κατηγορούμασταν και πάλι γιατί δεν της παραχωρήσαμε την πιο τιμητική θέση της «Πρώην Πρωθυπουργού».

​ΙΙ) Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, κ. Ασπρογέρακας, σε επιστολή του διαμαρτύρεται γιατί τάχα δεν του δόθηκε η δυνατότητα να απευθύνει χαιρετισμό. Το πώς ακριβώς συνέβησαν τα γεγονότα προκύπτει από το βίντεο που είναι προσιτό σε όλους στη σελίδα της Ένωσής μας. Οι Δικαστικές Ενώσεις απευθύνουν πάντα χαιρετισμό με έναν εκπρόσωπό τους. Το ίδιο έγινε και στην προ ημερών Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων, που προήδρευε ο κ. Ασπρογέρακας, όταν χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους όλων των Ενώσεων, ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Στην προχθεσινή Γενική μας Συνέλευση χαιρετισμό εκ μέρους όλων των Ενώσεων απηύθυνε η κ. Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Όταν έγινε αντιληπτό ότι ο κ. Ασπρογέρακας επιθυμεί να πάρει το λόγο ξεχωριστά για την Ένωση Εισαγγελέων, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικόλαος Σαλάτας, του ζήτησε να απευθυνθεί στους συναδέλφους, πλην όμως εντελώς αδικαιολόγητα εκείνος αποχώρησε δημιουργώντας ένταση. Το περιστατικό αυτό δεν επηρεάζει την συσπείρωση και την εποικοδομητική συνεργασία των Δικαστικών Ενώσεων και των εκπροσώπων αυτών στις σημερινές δύσκολες εποχές για το Δικαστικό Σώμα.

​ΙΙΙ) Τέλος 4 μέλη του ΔΣ της Ένωσής μας –μαζί με τα οποία συνυπογράφει και ο κ. Κασαλιάς αντιποιούμενος την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ- ενοχλημένα από την επιτυχία της Γενικής Συνέλευσης, αξιολογούν την ιεράρχηση των θεμάτων και κρίνουν ότι δεν ήταν ενδεδειγμένη. Αρχικά τονίζουμε ότι από τους πέντε υπογράφοντες οι δύο (Χ. Τζανερίκος και Ε. Κασαλιάς) δεν ήρθαν στη Γενική Συνέλευση, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως το ενδιαφέρον τους! Την καλύτερη απάντηση σ’ αυτούς την έδωσαν οι εκατοντάδες συνάδελφοι που ήταν παρόντες και οι περίπου 200 συνάδελφοι που παρέμειναν στο τέλος και ενέκριναν το Ψήφισμα. Η δική τους ιεράρχηση των προβλημάτων άδειαζε την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης και απομάκρυνε τους συναδέλφους από τα κοινά. Η δική μας αξιολόγηση των ζητημάτων συσπείρωσε όλο το Δικαστικό Σώμα στην πιο επιτυχημένη Γενική Συνέλευση που έγινε ποτέ. Εξάλλου τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης και την ιεράρχησή τους τα αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της ΕΔΕ στην τελευταία συνεδρίασή του. Τα περί προσπάθειας πειθαρχικής δίωξης του κ. Ζιγκόλη είναι ακατάληπτα και για το λόγο αυτό δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε και απάντηση. Σε κάθε περίπτωση τέτοιο ζήτημα ούτε τέθηκε ούτε το γνωρίζουμε. Επισημαίνουν ακόμα ότι ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσής μας που είχε το συντονισμό της συζήτησης δεν έκανε σχόλιο στον χαιρετισμό του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί παράτασης του ωραρίου και των δικαστικών διακοπών. Ο Γενικός Γραμματέας δεν έκανε σχολιασμό σε καμία τοποθέτηση προσκεκλημένου χωρίς αυτό προφανώς να σημαίνει ότι συμφωνούσε με τις θέσεις όλων. Σχολίασε κατ’ εξαίρεση τις θέσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου περί αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, διότι μια τέτοια άποψη ισοδυναμεί με πρόταση παραβίασης του Συντάγματος. Στις κατηγορίες περί αυταρχισμού του Προεδρείου του ΔΣ, -ευτυχώς για εμάς- οι συνάδελφοι της μειοψηφίας έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο στο β’ μέρος της Συνέλευσης, όταν δηλαδή καλούνταν από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης, Πρόεδρο Εφετών, κ. Σάββα, να ολοκληρώσουν τις ομιλίες τους και εκείνοι αρνούνταν, αποδίδοντας ακόμα και στον Πρόεδρο της Συνέλευσης τις ίδιες κατηγορίες περί αυταρχισμού που αποδίδουν και σε μας.

​Η δημιουργία τεχνητής έντασης και πόλωσης του κλίματος στη Δικαιοσύνη έχει γίνει κύρια επιδίωξη ορισμένων «συναδέλφων». Οι απαντήσεις μας στις προκλήσεις τους γίνονται για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην δημιουργούνται συγχύσεις. Προτεραιότητα δική μας είναι η τήρηση του Συντάγματος, η ενότητα της Ένωσής μας και η διατήρηση της αξιοπρέπειας του Δικαστικού Σώματος και γι’ αυτές τις αξίες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε”.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα