Άλματα προόδου φαίνεται πως έχουν κάνει οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις, Special Operation Forces, καθώς πλέον αναμένεται να αξιολογηθούν από το ΝΑΤΟ όχι μόνο σε επίπεδο Μονάδων αλλά και σε επίπεδο Διοίκησης.
Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ περιλαμβάνεται πλέον στην «αφρόκρεμα» των Συμμαχικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Ανώτατα Στελέχη του NATO και συγκεκριμένα Αξιωματικοί από την Allied Special Operations Forces Command (SOFCOM) με έδρα τη Μονς στο Βέλγιο βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν θέσει στο «μικροσκόπιο» της ΝΑΤΟικής αξιολόγησης SOFEVAL (Special Operations Force Evaluation) συνολικά 110 Στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Για δύο εβδομάδες και έως τις 21 Ιουνίου οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της ΔΔΕΕ θα αξιολογηθούν από την SOFCOM στον σχεδιασμό, διοίκηση, έλεγχο και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο και συνθήκες.
Μια σειρά από σενάρια, είτε προγραμματισμένα είτε άγνωστα τα οποία θα ανατίθενται αιφνιδιαστικά, θα εκτελεστούν σε μορφή ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατεύματος) και θα αφορούν όλο το εύρος αποστολών στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί και καλούνται να εκτελούν οι επίλεκτοι κομάντος των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.24 ώρες το 24ωρο οι NATOικοι αξιολογητές – μεταξύ των οποίων κορυφαίοι Αμερικανοί και Βρετανοί Αξιωματικοί με βαρύ βιογραφικό σε Μονάδες και Σχηματισμούς Special Operation Forces, θα δίνουν αποστολές στα Στελέχη της ΔΔΕΕ και θα παρακολουθούν τον σχεδιασμό, οργάνωση και εκτέλεση τους από το επίπεδο Διοίκησης έως και επί του πεδίου Επιχειρήσεων σε αέρα, γη και θάλασσα.
Σύνθετες αποστολές, με το επίπεδο δυσκολίας να κλιμακώνεται, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν σενάρια Στρατιωτικής Υποβοήθησης (Military Assistance-MA), Ειδικής Επιτήρησης – Αναγνώρισης (Special Reconnaissance-SR), Άμεσης Επιθετικής Ενέργειας (Direct Action-DA) καθώς και αποστολές Ανάκτησης Προσωπικού (Personnel Recovery-PR).
Ταυτόχρονα, τα Στελέχη του NATO θα εξετάζουν και θα αξιολογούν τη λειτουργία του Επιτελείου της ΔΔΕΕ σε δυσμενείς συνθήκες και έκτακτες καταστάσεις, όπως αιφνιδιαστικές προσβολές από καταδρομικά τμήματα και απειλές μεταξύ των οποίων ΠΒΧ (Πυρηνικές, Βιολογικές, Χημικές) ακόμα και σε αστικό περιβάλλον. Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα σχεδιασμού και εκτέλεσης, καθώς τα Στελέχη της ΔΔΕΕ θα λειτουργούν ακόμα και από σταθερά αλλά και μετακινούμενα Κέντρα Επιχειρήσεων, τα οποία θα αναπτυχθούν κοντά στις περιοχές των σεναρίων. Εάν η ΔΔΕΕ αξιολογηθεί θετικά από το NATO – τόσο η προετοιμασία όσο και η σχεδίαση αλλά και εκτέλεση των πρώτων σεναρίων δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές – αυτό θα μεταφράζεται σε πιστοποίηση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων για αυτόνομη οργάνωση και εκτέλεση αποστολών του ΝΑΤΟ μικρής – για τα δεδομένα της Συμμαχίας – κλίμακας εντός του χώρου ευθύνης του ΓΕΕΘΑ.
Τη ΝΑΤΟικη αξιολόγηση της ΔΔΕΕ παρακολουθεί ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Προκόπης Μαυραγάνης υπό τις κατευθύνσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, ο οποίος άλλωστε ως Διοικητής της ΔΕΠ έως τον περασμένο Ιανουάριο πέτυχε την θετική αξιολόγηση τριών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων- ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ,ΤΝΕΕ – από τη SOFCOM.
Η αξιολόγηση από τα Στελέχη του SOFCOM, του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, της Ζ’ ΜΑΚ αλλά και του νεοσύστατου Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Και οι τρεις Μονάδες χαρακτηρίστηκαν ως «Combat Ready», καθώς οι ΝΑΤΟικοι αξιολογητές έκαναν λόγο για «Excellent Perfomance» για τις επιδόσεις και των δύο επίλεκτων Μονάδων.
Η επιτυχής αξιολόγηση από το NATO των Μονάδων της ΔΕΠ, και όπως όλα δείχνουν και της ΔΔΕΕ, έρχεται ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και πολυεπίπεδης προσπάθειας που καταβάλει το ΓΕΕΘΑ για δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Παράλληλα, αποδεικνύει την ταχεία προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων, και ειδικότερα της ΔΕΠ, στις απαιτήσεις των Συμμαχικών προτύπων και διαδικασιών.
Επιπλέον, οι ριζικές και διαρθρωτικές αλλαγές του τρόπου λειτουργίας των επίλεκτων Μονάδων σε συνδυασμό με την αναβαθμισμένη εκπαίδευση του προσωπικού, την προμήθεια σύγχρονων υλικών και μέσων, την βελτίωση των υποδομών και των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων, παρέχουν διευρυμένες επιλογές για την αντιμετώπιση κάθε σύγχρονης πρόκλησης ασφαλείας για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επίτευξη στρατηγικών στόχων.
Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: onalert.gr