- Η κινέζικη εταιρεία που συμμετέχει στην ανάπλαση του Ελληνικού, σχεδιάζει τουριστικά πακέτα που θα φέρουν εκατομμύρια Κινέζους στη χώρα - Από 150.000, σε 1.500.000 εκατομμύριο ετησίως αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα σε πολύ σύντομο διάστημα - Η Fosun “ψάχνεται” και για μετοχές ελληνικών τραπεζών, ενώ δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2011
Ο πρόεδρος της κινέζικης εταιρείας Fosun, που συμμετέχει στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπλαση του Ελληνικού, φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερα σχέδια για την Ελλάδα. Οι βλέψεις του επικεντρώνονται σε τουρισμό και τράπεζες, ενώ όπως λέει ο ίδιος όταν υπάρχει ευκαιρία “δεν υπάρχει ταβάνι στην επένδυση”.
Οι δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας Fosun, φιλοξενούνται στo Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στον επικείμενο δεκαπλασιασμό των Κινέζων τουριστών που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα σύντομα.
“H Fosun International Ltd., η κινέζικη κοινοπραξία που έχει αναλάβει να μετατρέψει το πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας, σε ένα από τα μεγαλύτερα project ακινήτων στην Ευρώπη, στρέφεται τώρα και στον ελληνικό τουρισμό.
Η Fosun, θέλει να χρησιμοποιήσει το ποσοστό της στα τουριστικά πρακτορεία Thomas Cook, ώστε να φτιάξει πακέτα διακοπών για την τεράστια κινεζική αγορά. Η κινέζικη κυβέρνηση, προβλέπει μάλιστα πως μεσοπρόθεσμα ο αριθμός των Κινέζων που θα επισκέπτεται ετησίως την Ελλάδα, μπορεί να δεκαπλασιαστεί!
Τα έσοδα από τον τουρισμό κάλυπταν σχεδόν το 1/4 του ελληνικού ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με ελληνικές πηγές. Ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τα 28,1 εκατομμύρια, 7,6% πάνω από το 2015. Τα χρήματα που δαπάνησαν οι τουρίστες για τα ταξιδιωτικά έξοδα έφτασαν τα 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Από τους επισκέπτες αυτούς, οι 150.000, προέρχονταν από την Κίνα, λέει το Πεκίνο.
“Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες” λέει ο πρόεδρος της Fosun. Αναφέρει μάλιστα πως υπάρχουν καλές ευκαιρίες και για τουριστικές επενδύσεις στη χώρα.
Η Fosun βρίσκεται σε συζητήσεις για να αγοράσει μια σειρά υπάρχοντα ξενοδοχεία και θέρετρα, αλλά και για την ανέγερση νέων στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Club Med SAS. Μια τέτοια αύξηση Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα οδηγήσει και σε απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο και την Σανγκάι προς την Αθήνα, λέει ο ίδιος.
Ο 54χρονος πρόεδρος της Fosun, σημειώνει πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει από τότε που έγινε η πρώτη επένδυση της εταιρείας στη χώρα, μέσω της Folli Follie το 2011. “Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και μπορεί να προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές” σημειώνει και προσθέτει “Κοιτάμε τους αριθμούς τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στον τουριστικό τομέα και βλέπουμε την διαφορά”.
Επενδύσεις και σε τράπεζες
H Fosun με έδρα την Σανγκάι, διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 64,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχει επενδύσει σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα μέσω άμεσα μέσω της Folli Follie, αλλά και έμμεσα μέσω της Thomas Cook και της Club Med. “Αν μπορείς να βοηθήσεις την οικονομία να αναπτυχθεί, για παράδειγμα αν πάρουμε το πακέτο της Ελλάδας, τότε θα δημιουργήσουμε δουλειές για τα εστιατόρια, για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, αλλά και για τους οδηγούς ταξί”.
Η εταιρεία, η μεγαλύτερη ιδιωτική κινέζικη εταιρεία που επενδύει στην Ευρώπη, έχει στο χαρτοφυλάκιό της, την γερμανική “Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers KGaA” αλλά και την πορτογαλική ασφαλιστική “Fidelidade Cia de Seguros SA”. Δεν αποκλείεται να ενδιαφερθεί πιο έντονα και για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα αν εμφανιστεί κάποια ευκαιρία στο μέλλον, όπως λέει ο Κίαν, ο οποίος όμως διαψεύδει ότι η εταιρεία του έχει ήδη πραγματοποιήσει κρούση για μετοχές ελληνικών τραπεζών.
Η Fosun έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και σύμφωνα με τον πρόεδρό της, “δεν έχει ταβάνι” όταν πρόκειται για επενδύσεις, όταν η ευκαιρία αξίζει.
Το Ελληνικό
Η Fosun συμμετέχει ακόμα στην κοινοπραξία υπό την Lamda Development SA που θα μετατρέψει το Ελληνικό, την περιοχή όπου βρίσκεται το πρώην αεροδρόμιο, μια έκταση διπλάσια από το Central Park της Νέας Υόρκη σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο. “Είμαστε πολύ αισιόδοξοι γι αυτήν την επένδυση” λέει ο Κίαν για το project των 2 δισεκατομμυρίων, που προς το παρόν έχει “παγώσει” λόγω διάφορων ενστάσεων σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, τις τοπικές κοινότητες και τα αρχαία ευρήματα στην περιοχή.
Η Ελλάδα η οποία έχει απωλέσει περισσότερο από το 1/4 του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της κρίσης, που ξεκίνησε το 2010, έχει ανάγκη από επενδύσεις. Η χώρα προς το παρόν πασχίζει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ παραμένει σε εποπτεία με τρίτο πρόγραμμα διάσωσης να τρέχει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πάρει μέρος σε επιχειρηματικό συνέδριο που θα λάβει χώρα στο Πεκίνο στις 14 Μαΐου όπου θα συναντηθεί με επενδυτές με στόχο να ενισχύσει την Ελληνο-κινεζική συνεργασία.”