Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και έχει επεκταθεί στη Δυτική Αττική και στην περιοχή των Μεγάρων συνεχίζει να κατακαίει χιλιάδες στρέμματα έχει θέσει σε συναγερμό στην πυροσβεστική.
Και αυτή η φωτιά έθεσε σε μεγάλη δοκιμασία την ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ η προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου περιλάμβανε την χαρτογράφηση των επικίνδυνων περιοχών της χώρας μέσω των ειδικών μοντέλων προσομοίωσης.
Τα σημεία σε ολόκληρη τη χώρα φτάνουν τα 31 εκ των οποίων τα 18 είναι στην Αττική και τα 13 στην περιφέρεια. Σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν γίνει αποψιλώσεις και αντιπυρικές ζώνες.
Οι «κόκκινες περιοχές» στην Αττική είναι οι ακόλουθες:
Λαυρεωτική-Κερατέα
Μαρκόπουλο-Μεσογαίας
Ραφήνα-Πικέρμι
Σπάτα-Λούτσα
Νέα Μάκρη-Μαραθώνας
Εκάλη-Νέα Ερυθραία
Κρυονέρι-Άνοιξη-Δροσιά-Ροδόπολη-Διόνυσος
Κάλαμος-Μαρκόπουλο, Ωρωπός, Αφίδναι
Θρακομακεδόνες-Μενίδι
Μάνδρα-Βίλια
Αιάντειο Σαλαμίνας
Αντίθετα αποψίλωση και αντιπυρικές ζώνες έχουν γίνει μόνο στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο Τατόι.
Στο μεταξύ από τις αρχές Ιουνίου μισθώνουμε με σύμβαση έργου 6 αεροπλάνα AIR TRACTOR Fire Boss τα οποία διαθέτουν αυτονομία πτήσης 5 ώρες και 3 τόνους χωρητικότητας νερού, με στόχο τις μόνιμες εναέριες «περιπολίες» από αρχές Ιουνίου.
Επίσης υπάρχει προοπτική αγοράς 30 αεροσκαφών αυτού του είδους καθώς το κόστος αγοράς τους είναι 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ το καθένα.
Στόχος να κάνουν εναέριες περιπολίες έμφορτα, εναλλάξ τις κρίσιμες ώρες και σε περιοχές που ο χάρτης επικινδυνότητας έχει πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα. Έτσι ώστε να ρίχνουν άμεσα ρίψεις νερού ώστε να προλάβουν την εκδήλωση πυρκαγιάς σε αρχικό στάδιο.