Ελλάδα

Οι Μπαχάμες της Ελλάδας και η βίαιη πλευρά τους – Τα άγνωστα Λιχαδονήσια

Τα πανέμορφα Λιχαδονήσια, οι «Μπαχάμες της Ελλάδας». Έχουν όμως... δύο όψεις: Η νότια πλευρά των Λιχαδονησίων έχει πολλά αγαπημένα σημεία, ενώ η άλλη όψη είναι το ηφαίστειο που τα δημιούργησε (η νήσος Στρογγυλή)...

Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα 7 και περισσοτέρων μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Βρίσκονται μεταξύ του οικισμού της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού όπως αυτός συστάθηκε σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Μεγάλο τμήμα των νησιών βυθίστηκαν από μεγάλο σεισμό που έγινε το 426 π.Χ.

Το σύμπλεγμα των νησιών είναι η δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Το ηφαίστειο λειτούργησε κατά την Τεταρτογενή περίοδο του Καϊνοζωϊκού αιώνα της προϊστορίας της γης. Πριν γίνει το τεκτονικό καταβύθισμα του Μαλιακού, τα Λιχαδονήσια ήταν ενωμένα με την χερσόνησο της Λιχάδας. Μεγάλα τμήματα των νησιών βυθίστηκαν από ένα μεγάλο σεισμό το 426 π.Χ.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονίσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα ένα φαρμακερό χιτώνα. Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Επίσης λέγεται ότι η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το κεφάλι του.

Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας, ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο, απέναντι από τον οικισμό Κάβο. Απέναντι βρίσκεται το ακρωτήριο Κνήμιδα της Φθιώτιδας. Αποτελούνται από τη Μονολιά τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια.

Η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το νοτιότερο της συστάδας. Πήρε το όνομα του από το στρογγυλό σχήμα του. Είναι κατάφυτο νησί. Το νησάκι εξέχει απότομα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πρέπει να είναι η κορυφή ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου. Έχει τοποθετηθεί φάρος. Το νησάκι Μονολιά είναι μακρόστενο και έχει ένα μικρό όρμο που χρησιμεύει ως φυσικό λιμάνι.

Τα Λιχαδονήσια προσφέρονται για υποβρύχιο ψάρεμα και θαλάσσια σπορ (σκι, σερφινγκ).

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα