Παρασκευή, 26 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Οι New York Times στις Αρχάνες: Το ΣΔΟΕ μαζεύει… θυμό, όχι χρήματα

Οι New York Times στις Αρχάνες: Το ΣΔΟΕ μαζεύει… θυμό, όχι χρήματα

Μέχρι τις Αρχάνες του Ηρακλείου, εκεί όπου το περασμένο καλοκαίρι μαγαζάτορες και πελάτες πήραν στο… κυνήγι τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ έφτασαν οι New York Times, επιχειρώντας ένα οδοιπορικό στις χαμένες ευκαιρίες του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

«Η επιθετική καταδίωξη των φοροφυγάδων φαίνεται πως συγκεντρώνει περισσότερη οργή παρά χρήματα» είναι ο τίτλος του άρθρου, που ξεκινά εξιστορώντας το περιστατικό του καλοκαιριού στις Αρχάνες.

Τότε, ελεγκτές του ΣΔΟΕ είχαν πάει σε ταβέρνες του χωριού για να κάνουν έλεγχο αποδείξεων αλλά τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι θαμώνες, τους επιτέθηκαν και τους ανάγκασαν σε φυγή!

«Ο κόσμος είναι θυμωμένος και φτωχός», λέει στην εφημερίδα ο Νικολής Γενιατάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στην κεντρική πλατεία τα τελευταία 34 χρόνια. Είδε το περιστατικό με τους «ράμπο» από το μαγαζί του. «Τι έκαναν εδώ οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ; Γιατί δεν κυνηγούν τα μεγάλα ψάρια;», λέει.

Ελεγκτές έχουν εκδιωχθεί και από αλλού, απλά η περίπτωση στις Αρχάνες πήρε διαστάσεις. Ο Κρητικός επιχειρηματίες λέει πως ο ίδιος και άλλοι πλήρωσαν από 1000 ευρώ έκαστος για μουσική και διακόσμηση (σ.σ. ο έλεγχος έγινε στη διάρκεια γλεντιού τον Αύγουστο) αλλά είδαν τους πελάτες τους να εξαφανίζονται όταν άρχισε η συμπλοκή.

«Το να βάζουν μεγαλύτερος φόρους στους ιδιοκτήτες γιοτ, τους ωθεί να βγάλουν τα γιοτ τους στο εξωτερικό, αδειάζοντας τις ελληνικές μαρίνες», γράφει η εφημερίδα

«Μας τρελαίνουν αλλά τί γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ;» διερωτάται ο Νικολής Γενιατάκης. Και φυσικά η εφημερίδα δε χάνει την ευκαιρία να τονίσει πως μετά από τον τόσο ντόρο για τους φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ, κανείς δεν διώκεται.

Αν πρόκειται η Ελλάδα βάλει ποτέ σε τάξη τα οικονομικά της και καταφέρει να ξεφύγει από τη λιτότητα, θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στη συλλογή φόρων. Για χρόνια, η φοροδιαφυγή ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, στερώντας από την κυβέρνηση χρήματα για τα οποία έχει μεγάλη ανάγ, γράφουν οι New York Times.

Στις αρχές της οικονομικής κρίσης, σημειώνει η εφημερίδα, οι Έλληνες αξιωματούχοι, με πολύ αισιοδοξία, προέβλεπαν πως σύντομα θα βελτιώνονταν η είσπραξη φόρων.

«Υπερηφανεύονταν ότι θα χρησιμοποιήσουν αεροφωτογραφίες για φοροφυγάδες οι οποίοι δεν δήλωσαν τις πισίνες τους. Πέρασαν από μικροσκόπιο τους γιατρούς οι οποίοι δήλωναν χαμηλά εισοδήματα αλλά κατά κάποιο περίεργο τρόπο πλήρωναν υψηλά ενοίκια σε ακριβές γειτονιές».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα ως προς το αν οι αρμόδιες αρχές έχουν κάνει καμία πρόοδο, σημειώνοντας στο δημοσίευμα τους ότι παρά τις μεγάλες δηλώσεις, η πρόοδος στο εν λόγω θέμα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, ενώ πολλοί ειδικοί λένε ότι τα μέτρα για την συλλογή φόρων δεν είναι αποδοτικά και ειδικά αυτά που απευθύνονται στους πλούσιους, συνεχίζει η εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1 δισ. μαύρα από τις βίλες! – Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ δεκάδες ιδιοκτήτες

Νέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής – μαμούθ από το ΣΔΟΕ! – Γιατροί – μπουμπούκια: δεν είχαν κόψει χιλιάδες αποδείξεις για χρόνια!

Φοροδιαφυγή μαμούθ! Γνωστός τραγουδιστής, μεγαλοδικηγόροι, γιατροί και μεσιτικά γραφεία στο δόκανο του ΣΔΟΕ!

Η Κρήτη έγινε… Ύδρα! – Έδιωξαν κακήν κακώς ελεγκτές του ΣΔΟΕ στο Ηράκλειο – Δέχτηκαν επίθεση από τουλάχιστον 200 άτομα σε ταβέρνα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε