Ένα μοναδικό θέαμα πρόσφεραν στον ουρανό οι Περσείδες χθες Σάββατο (12.8.2023) το βράδυ, όπου κορυφώθηκε η «βροχή» από πεφταστέρια και συνέθεσε ένα εκπληκτικό μοτίβο που αποτύπωσε τη μαγεία του διαστήματος στον Αυγουστιάτικο ουρανό.
Οι Περσείδες ήταν ορατές από όλο τον πλανήτη και η ημέρα που κορυφώθηκε το φαινόμενο της «βροχής» από πεφταστέρια ήταν ιδανική, καθώς συνέβη μόλις 4 ημέρες πριν από τη Νέα Σελήνη, τη 2η του φετινού Αυγούστου, οπότε το ελάχιστα φωτισμένο φεγγάρι δεν εμπόδισε τον κόσμο να τα δει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι οι Περσείδες
Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι το αποτέλεσμα της εισόδου μικρών σωματιδίων στη γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα κομμάτια των συντριμμιών θερμαίνονται λόγω της τριβής με τον αέρα και συνήθως καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε υψόμετρο άνω των 80 χιλιομέτρων. Ο υπέρθερμος αέρας γύρω από το μετέωρο λάμπει για λίγο και είναι ορατός από το έδαφος ως μια φωτεινή λωρίδα γνωστή και ως «πεφταστέρι».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Περσείδες όπως φάνηκαν στη Ρόντα της Ισπανίας
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είναι ορατά έως και έξι σποραδικά μετέωρα κάθε ώρα. Κατά τη διάρκεια μιας βροχής, όμως, η Γη περνά μέσα από ένα νέφος με συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους οι κομήτες και έτσι παρατηρούνται πολλά περισσότερα μετέωρα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα.
Μια γυναίκα παρατηρεί τις Περσείδες με το τηλεσκόπιό της στο Λάστοβο της Κροατίας
Κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρούμε αρκετές βροχές διαττόντων αστέρων, οι ονομασίες των οποίων προκύπτουν από τον αστερισμό, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται. Οι Περσείδες αποτελούν μία από τις πλέον εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους.
Οι Περσείδες όπως φαίνονταν από το Λάστοβο της Κροατίας
Οι Περσείδες προέρχονται από υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Η συγκεκριμένη βροχή μετεώρων πήρε το όνομά της από το σημείο του ουρανού, από το οποίο φαίνεται να προέρχονται τα μετέωρα, που βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, αλλά ο ρυθμός της βροχής μπορεί να διαφέρει πολύ από χρόνο σε χρόνο.
Οι Περσείδες όπως φαίνονταν από το Λάστοβο της Κροατίας
Οι Περσείδες όπως φαίνονταν από το Εθνικό Πάρκο Σεμπενίκ της Αλβανίας
Οι Περσείδες όπως φαίνονταν από το Εθνικό Πάρκο Σεμπενίκ της Αλβανίας
Οι Περσείδες όπως φαίνονταν από το Εθνικό Πάρκο Σεμπενίκ της Αλβανίας
Οι Περσείδες όπως φαίνονταν από το Εθνικό Πάρκο Σεμπενίκ της Αλβανίας
Τι έγραψε για τις Περσείδες ο σπουδαίος Διονύσης Σιμόπουλος
Ο σπουδαίος Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Πλανητάριου του Ευγενίδειου Ιδρύματος, έγραφε πέρυσι, λίγες μόλις ημέρες πριν από τον θάνατό του, σε άρθρο του για τη βροχή των Περσείδων, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος:
«Από την εξοχή των καλοκαιρινών σας διακοπών, κάθε Αύγουστο, μην ξεχνάτε να κοιτάζετε που και που τον έναστρο ουρανό, όταν μετά την νυχτερινή σας έξοδο, ξαπλωμένοι στην παραλία ή στην αναπαυτική ξαπλώστρα του κήπου σας, ο ουρανός θα σας ανταμείψει με το υπέροχο θέαμα των λαμπερών του άστρων και τις αναλαμπές των δεκάδων διαττόντων που θα τον διασχίζουν από την μια του άκρη στην άλλη.
Και παρ’ όλο που η σύγχρονη γνώση δεν μας το επιτρέπει, εν τούτοις όταν δείτε την λαμπερή γραμμή που αφήνει πίσω του κάποιο “πεφταστέρι”, μη ξεχάσετε να ακολουθήσετε την άποψη που εκφράζει ο λαός μας, και κάντε μιαν ευχή! Δεν έχετε άλλωστε να χάσετε και τίποτα!».
Φωτογραφίες: Reuters