Τετάρτη, 28 Αυγ.
33oC Αθήνα

Οι πιλότοι των F-16 από την 336 Πολεμική Μοίρα «ΟΛΥΜΠΟΣ» κατακτούν την Ινδία

Οι πιλότοι των F-16 από την 336 Πολεμική Μοίρα «ΟΛΥΜΠΟΣ» κατακτούν την Ινδία

Στην μεγαλύτερη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας θα μετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου, διανύοντας για τον λόγο αυτό 3.000 χιλιόμετρα.

Τα τέσσερα F-16 block 52+ adv της 336 Πολεμικής Μοίρας «ΟΛΥΜΠΟΣ» που φτάνουν σήμερα 28.8.2024 στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, πετούν για πρώτη φορά έως τη μακρινή Ινδία σφραγίζοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ισχυρή στρατιωτική συνεργασία της Αθήνας με το Νέο Δελχί ως συνέχεια της άριστης σχέσης των δύο κρατών σε ανώτατο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Η τετράδα F-16 απογειώθηκε από τον Άραξο για να προσγειωθεί σε πρώτη φάση στην Αεροπορική Βάση «King Fasail» στο Τabuk της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, προκειμένου να ανεφοδιαστούν τα μαχητικά και να ξεκουραστούν τα πληρώματα. Ο επόμενος σταθμός για τα ελληνικά «γεράκια» ήταν η Αεροπορική Βάση «Al Dhafra» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Περσικό Κόλπο. Χώρες με τις οποίες η Πολεμική Αεροπορία έχει συνεργαστεί άριστα τα τελευταία χρόνια και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Το μεγάλο ταξίδι των 3.000 χλμ ολοκληρώθηκε με την πτήση έως την Ινδία, εκεί που ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαν φτάσει τα «μπλε φτερά» της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Στην Αεροπορική Βάση «Jodhpur» βρίσκονται ήδη τεχνικοί και ιπτάμενοι της HAF και έχουν συνεργαστεί με τους διοργανωτές της άσκησης ώστε όλα να είναι έτοιμα με την άφιξη των τεσσάρων μαχητικών.

Αρχική πρόθεση του Αεροπορικού Επιτελείου ήταν η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην «Tarang Shakti 24» με τετράδα μαχητικών Rafale, καθώς η Indian Air Force διαθέτει ίδια αεροσκάφη γεγονός που θα διευκόλυνε την υποστήριξη τους. Όμως, οι Ινδοί ενημέρωσαν ότι θα επιθυμούσαν από την HAF να λάβει μέρος με μαχητικά F-16, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευτούν απέναντι σε αεροσκάφη τα οποία διαθέτει το Πακιστάν, χώρα με την οποία η Ινδία βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση και μάλιστα πολύ συχνά έχουν καταγραφεί θερμά επεισόδια στον αέρα με επίκεντρο την περιοχή του Κασμίρ.

Η Πολεμική Αεροπορία απάντησε θετικά στο αίτημα των Ινδών και έτσι αποφασίστηκε η συμμετοχή στην άσκηση μαχητικών F-16  της 336 Πολεμικής Μοίρας «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Η Πολεμική Αεροπορία ήταν από τις πρώτες που δέχτηκε πρόσκληση προκειμένου να λάβει μέρος στην «Tarang Shakti 24», στην οποία συμμετέχουν 30 κράτη από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία. Τα ελληνικά «γεράκια» θα έχουν την ευκαιρία να συνεκπαιδευτούν με κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως, μαζί με κάποια από τα πλέον πιο σύγχρονα μαχητικά που διαθέτει τόσο το δυτικό όσο και το ανατολικό οπλοστάσιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά θα πετάξουν και θα εκπαιδευτούν με Ιάπωνες ιπτάμενους, οι οποίοι συμμετέχουν στην άσκηση με μαχητικά Mitsubishi F-2. Πρόκειται για μαχητικό «Viper Zero», το οποίο στηρίζεται στο F-16 και κατασκευάζεται από κοινό από την Lockheed Martin και τη Mitsubishi Heavy Ιndustries.

H πρώτη φάση της «Τarang Shakti 24» πραγματοποιήθηκε  τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, με την άσκηση να συνεχίζεται έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην άσκηση έρχεται ως συνέχεια της άριστης σχέσης με την Indian Air Force, η οποία έλαβε για πρώτη φορά μέρος στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «INIOCHOS 23».

Τα επιβλητικά ινδικά μαχητικά Su-30MK προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης και έκλεψαν τις εντυπώσεις με την παρουσία τους. Ήταν μία από τις ελάχιστες παρουσίες μαχητικών της Indian Air Force έξω από την Ινδία, καθώς έως τότε συμμετείχαν μόνο στην Αμερικανική Red Flag και σε ασκήσεις που διοργανώθηκαν από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις