- Γκρεμίζουν ακόμα και γεφύρια για να βρουν τους θησαυρούς που αναζητούν - Άνθρωποι που ασχολούνται με το κυνήγι χρυσού μιλούν στο newsIT.gr - Πόσο κοστίζουν οι ανιχνευτές μετάλλων που χρησιμοποιούν - Ιστορίες από ανασκαφές και θησαυρούς που ήρθαν στο φως
Θησαυρός του Καραπιπέρη, λίρες του Αλή Πασά, κατοχικό χρυσάφι και νομίσματα των Εβραίων είναι μερικοί από τους θρύλους που κινητοποιούν καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους στο να επιδίδονται σε ένα ασταμάτητο κυνήγι θησαυρού στην ελληνική ύπαιθρο.
Οι χρυσοθήρες ακούνε ιστορίες, ψάχνουν σεντούκια, μελετούν χάρτες και βγαίνουν στα βουνά και τις σπηλιές αναζητώντας πλούτο και δόξα. Η αξία του θησαυρού δεν είναι το μόνο κίνητρο. Σε αρκετές περιπτώσεις η περιπέτεια και η έρευνα γίνονται χόμπι και συνδέουν τους επίδοξους Ιντιάνα Τζόουνς με τις ανθρώπινες ιστορίες της σύγχρονης Ελλάδας.
“Είναι μια ιστορία που ξεκινά από το 1821. Μετά την Επανάσταση ξεκίνησαν πολλοί ερευνητές από διάφορα μέρη του κόσμου να έρχονται στην Ελλάδα και να ψάχνουν για τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν στο έδαφος το δικό μας, αρχαία, αγάλματα, θησαυροί και άλλα. Αυτό μεταγενέστερα πέρασε και έγινε ένα είδος χόμπι για πάρα πολλούς που ασχολούνται με τους θησαυρούς, δηλαδή με το κυνήγι των χρυσών νομισμάτων, όπως είναι οι λίρες. Καταρχάς, είναι ένα χόμπι όπως το κυνήγι και το ψάρεμα. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί που έχουν αλλάξει την ποιότητα της ζωής τους με τους θησαυρούς που έχουν ανακαλύψει”, εξηγεί στο Newsit ο ερευνητής, κ. Αντώνης Βλάχος και σημειώνει πως οι περισσότεροι θησαυροί συνδέονται με την περίοδο της Κατοχής, τον εμφύλιο και τις μετακινήσεις πληθυσμών.
“Στον Εμφύλιο πόλεμο οι Άγγλοι έριξαν λίρες για να ενισχύσουν τον αγώνα των δεξιών. Σε αυτή την περίοδο έγιναν πολλά πράγματα, χάθηκαν πάρα πολλές ρίψεις από λίρες και έτσι ξεκίνησε ένα κυνήγι μέχρι και σήμερα για αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα. Υπάρχουν οι θησαυροί των Γερμανών, οι θησαυροί των Εβραίων με το διωγμό που έγινε, στην Κομοτηνή έχουν πολλές ιστορίες με τις ανταλλαγές των πληθυσμών”, προσθέτει ο κ. Βλάχος ενώ διευκρινίζει ότι οι πλέον διάσημοι θησαυροί είναι αυτός του Καραπιπέρη στην Ήπειρο, οι λίρες του Αλή Πασά στην Θεσσαλία και οι περιουσίες των Εβραίων στα εγκαταλελειμμένα σπίτια της Θεσσαλονίκης.
Όταν οι ανιχνευτές μετάλλων παίρνουν “φωτιά”
“Οι πληροφορίες φθάνουν από τους αντάρτες του εμφυλίου και από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Όποιος έχει μια τέτοια πληροφορία και θέλει να την ερευνήσει μπορεί να είναι πελάτης μας”, λέει στο Newsit ο κ. Γιάννης Κυρίτσης, ιδιοκτήτης καταστήματος με ανιχνευτές μετάλλων και υπογραμμίζει πως αρκετοί αναζητούν χρυσάφι που ενδεχομένως να βρίσκεται στο σπίτι τους μετά από το θάνατο συγγενικού τους προσώπου.
Η τιμή αυτών των συσκευών ξεκινά από 150 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.500 ανάλογα με το βάθος που θέλουν να ψάξουν οι χρυσοθήρες. Κάποιοι κάνουν απόσβεση αυτών των χρημάτων, όπως αποκαλύπτει ο κ. Κυρίτσης. “Πρόσφατα ένας πελάτης βρήκε σε ένα πέτρινο σπίτι, εκεί που κοιμόταν ο παππούς του, ένα κουδούνι όπου υπήρχαν κρυμμένα μέσα δεκαπέντε κομμάτια λίρες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που βρίσκουν τους θησαυρούς με βάση την πληροφόρηση που έχουν”, τονίζει ο κ. Κυρίτσης.
Ωστόσο, αυτό το φαινομενικά αθώο παιχνίδι του χαμένου θησαυρού κρύβει κινδύνους όταν η “λεία” είναι κρυμμένη σε ιστορικά μνημεία. “Οι χρυσοθήρες στην περιοχή μας προκαλούν καταστροφές στα γεφύρια και γεμίζουν παντού τρύπες από τις ανασκαφές. Ο μύθος του θησαυρού του Αλή Πασά είναι συνδεδεμένος με τα γεφύρια της περιοχής μας και όπου βλέπουν γεφύρι τρυπάνε”, δηλώνει στο Newsit ο δήμαρχος Αργιθέας, κ. Λάμπρος Τσιβόλας, που βλέπει τα ιστορικά γεφύρια της περιοχής του να καταστρέφονται από τους χρυσοθήρες.
Δείτε εικόνες με τρύπες που έχουν ανοίξει χρυσοθήρες, στο γεφύρι του Πετρωτού:
Υπάρχουν όμως και οι χρυσοθήρες που ζουν την περιπέτεια του βουνού χωρίς να κυνηγάνε το μεγάλο έπαθλο. “Τους έχει πιάσει όλους μια φρενίτιδα με τους θησαυρούς τα τελευταία χρόνια με την κρίση. Όλοι ψάχνουν να βρουν το θησαυρό του Καραγιώργη, του Καραπιπέρη, του Αλη Πασά ο οποίος κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει. Κανένας θησαυρός δεν είναι άνθρακες, Εγώ αυτό δεν το έχω δει σαν θησαυροθηρία, το έχω δει σαν χόμπι”, λέει στο Newsit ο Γιώργος Τσιαρδακάς, ερευνητής και κυνηγός θησαυρών.
Ο “Ιντιάνα Τζόουνς” της Λαμίας στα χρόνια που εξορμεί στα βουνά της Φθιώτιδας έχει εντοπίσει λίρες που άφησε πίσω του ο δημοκρατικός στρατός κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, κυπριακές λίρες, αρχαία νομίσματα, ακόμη και αρχαία σπαθιά. “Έχω βρει έναν αρχαίο καρυοθραύστη που αντίστοιχος του υπάρχει στο μουσείο της Βόννης. Μέσα σε αυτά που έχω βρει και έχω παραδώσει στην αρχαιολογική υπηρεσία, υπάρχει και μια μολύβδινη σφραγίδα. Αυτή ανήκει σε μια εξέχουσα προσωπικότητα, στον Άγιο Συμεών, μεταφραστή και νομοθέτη”, περιγράφει ο κ. Τσιαρδακάς ενώ επισημαίνει πως οι χρυσοθήρες θα πρέπει να ερευνούν με άδεια και να τηρούν τη νομοθεσία που αφορά την προστασία των αρχαιολογικών χώρων.
Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου