Στην 6η πτέρυγα, όπου κρατούνται κυρίως κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα σε αντίθεση με την υπόλοιπη φυλακή, επικρατεί ηρεμία. Αν και δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη πολυτέλεια, το κτίριο όπου στεγάζεται όπως άλλωστε όλη η φυλακή, είναι ιδιαίτερα παλιό και ταλαιπωρημένο, η 6η παραμένει πολύ πιο καθαρή και «άνετη». Τόσο στο υπόγειο, που υπάρχει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος από την εποχή των καταδικασθέντων της 17ης Νοέμβρη, όσο και στο ισόγειο υπάρχουν μόνο δύο κρατούμενοι ανά κελί σε αντίθεση με την υπόλοιπη φυλακή που πέντε ακόμα και έξι κρατούμενοι μοιράζονται παρόμοια κελιά.
Σύμφωνα με την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, πίσω από τη μεγάλη σιδερένια πόρτα που οδηγεί στον προθάλαμο της 6ης πτέρυγας, ο πρώτος άνθρωπος που θα συναντήσει κανείς είναι ο Λάκης Γαβαλάς. Ο επιχειρηματίας που βρίσκεται εδώ και έξι μήνες στη φυλακή για οφειλές προς το Δημόσιο, συνήθως βρίσκεται στο προαύλιο κάνοντας γυμναστική ή ηλιοθεραπεία. ‘Οταν δε βρίσκεται στο προαύλιο συνήθως κάθεται δίπλα στον υπάλληλο που κάνει τον τελικό έλεγχο στους επισκέπτες και παρακολουθεί από μια μικρή τηλεόραση τις μεσημεριανές εκπομπές, σχολιάζοντας με όλους γύρω του κους κους και επικαιρότητα.
Δύο βήματα παραπέρα, σε ένα μικρό δωμάτιο με μια ντουλάπα, ένα γραφείο και τρεις καρέκλες απομονώνεται συνήθως ο Κώστας Γιαννίκος ο οποίος διαβάζει ξένα περιοδικά, εφημερίδες και σενάρια θεατρικών παραστάσεων. Ξέρει όμως πως τα περισσότερα απογεύματα πρέπει να εγκαταλείψει το ήσυχο γραφείο, αφού εκεί συναντιούνται οι συγκρατούμενοι του με τους δικηγόρους τους. Και τον τελευταίο καιρό, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι από την υπόθεση μαύρου πολιτικού χρήματος, έχουν σχεδόν καθημερινά, τέτοιες «πριβέ» συναντήσεις.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μένει μόνος του στο «άγιο κελί», όπως το αποκαλούν επειδή είχε «φιλοξενήσει» τον ηγούμενο Εφραίμ. Ο Άκης έχει φέρει μαζί του ελάχιστα προσωπικά αντικείμενα, μια τηλεόραση και έναν ανεμιστήρα. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο πρώην υπουργός περνάει ώρες προσπαθώντας να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά, στις γυναικείες φυλακές. Πολλές φορές μέσα στην ημέρα ο Άκης ζητάει σαν χάρη από τους φύλακες να μεσολαβήσουν και να την πάρουν τηλέφωνο. Μάταια όμως αφού η Βίκυ αρνείται να του μιλήσει.
Σύμφωνα με την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, το ημερήσιο πρόγραμμα του πρώην υπουργού και των συγκρατουμένων του ξεκινάει τυπικά στις 7.15΄ όταν ανοίγουν τα κελιά. Οι περισσότεροι όμως ξυπνάνε και εμφανίζονται στους κοινόχρηστους χώρους μετά τις 9 π. μ. Τα κελιά ξανακλειδώνουν για ένα τρίωρο μετά τις 12 το μεσημέρι και πάλι το βράδυ μετά τις 9 μ. μ.. Στον «ελεύθερο» χρόνο τους οι κρατούμενοι προαυλίζονται σε μια ιδιωτική αυλή, παραγγέλνουν απ’ έξω φαγητό της αρεσκείας τους, διαβάζουν, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, τάβλι, και συζητάνε.
Οι μόνοι δύο κρατούμενοι που δεν ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα είναι ο πρώην υπουργός και ο εξάδελφος του Νίκος Ζήγρας. Ο άλλοτε πιστός του συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου περνάει την περισσότερη ώρα της ημέρας, στο κελί του, που βρίσκεται στο υπόγειο της πτέρυγας. Διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα και κρατάει σε λευκές κόλλες τετραδίου σημειώσεις για την υπόθεση που τον οδήγησε στη φυλακή. Ο τρίτος της παρέας από τα παλιά, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, έχει αναλάβει και ασχολείται σχεδόν καθημερινά με τη φροντίδα της εκκλησίας, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος, Στέλιος Οικονομίδης, έχει αναπτύξει φιλία με έναν νεοαφιχθέντα κρατούμενο για οικονομικά εγκλήματα. Οι δύο άνδρες παίζουν ντόμινο και συζητούν με τις ώρες.
Η τελευταία άφιξη στην πτέρυγα των επωνύμων είναι αυτή του Μάκη Ψωμιάδη και του γιου του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί προ δύο εβδομάδων μετά τα επεισόδια με τους μουσουλμάνους στην πέμπτη πτέρυγα όπου και έμεναν. Ο Ψωμιάδης φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφού περνάει ώρες στο γραφείο τους, διηγούμενος ιστορίες. Ως γνήσιο παπαδοπαίδι, όπως αυτοαποκαλείται, ασχολείται και αυτός με τη εκκλησία, ενώ πρόσφατα παρήγγειλε από ανθοπωλείο λουλούδια και ανέλαβε εξ ολοκλήρου τον στολισμό της εκκλησίας της φυλακής για τον εορτασμό της γέννησης της Θεοτόκου, όπου παραβρέθηκαν όλοι οι επώνυμοι κρατούμενοι της 6ης πτέρυγας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ