Site icon NewsIT
11:06 | 21.12.18

Οικογενειακός γιατρός: Μεγάλα προβλήματα – Πως θα μπορείτε να τον αλλάξετε

Οικογενειακός γιατρός: Μεγάλα προβλήματα – Πως θα μπορείτε να τον αλλάξετε
Newsit Newsroom

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν προχωράει όπως θα το επιθυμούσε η κυβέρνηση και το παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας. Διαβεβαίωσε πάντως ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης κανονικά στις υπηρεσίες υγείας το 2019, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, είναι εθνική υπόθεση. Υποτιμήσαμε τις δυσκολίες ανάπτυξης που βρήκαμε, υπονοώντας την υποστελέχωση κάποιων ΤΟΜΥ αλλά και τα λάθη που ενδεχομένως έγιναν στον σχεδιασμό τους και στη χωροταξία, είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τις 236 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν, σήμερα λειτουργούν 101 και η πρόβλεψη είναι να λειτουργούν τουλάχιστον 120 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2019. Ωστόσο, ήδη έχουν εγγραφεί 1.150.000 πολίτες στον οικογενειακό γιατρό και 450.000 αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους.

Πότε οι πολίτες θα μπορούν να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους

Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα, καθώς -όπως είπε ο υπουργός Υγείας- η ιδέα είναι να υπάρχει προτεραιοποίηση και λιγότερη αναμονή για ραντεβού με τον γιατρό είτε για συνταγογράφηση είτε για διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι πολίτες θα μπορούν δυο φορές τον χρόνο να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους, εάν η περιοχή κατοικίας τους μεταβάλλεται (όπως για παράδειγμα οι φοιτητές) μέσα σε έναν χρόνο ή δε επιθυμούν να συνεχίσουν με τον γιατρό που αρχικά επέλεξαν.

[read4more]

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, εάν κάποιος δεν βρίσκει στον δήμο του οικογενειακό γιατρό, θα μπορεί να απευθυνθεί σε όμορους δήμους. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη στελέχωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού καταγράφεται στην Αττική, την ώρα που, έως σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί στη χώρα είναι 710.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γ.γ., Σταμάτης Βαρδαρός, η αναγκαιότητα των νέων δομών (ΤΟΜΥ) φαίνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα από τις 500.000 επισκέψεις που έχουν γίνει σε ΤΟΜΥ, μόνο το 1,5% των ασθενών παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο ή άλλο γιατρό.

Προληπτικές παρεμβάσεις

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ξανθός, σε λίγες ημέρες θα δημιουργηθούν ακαδημαϊκές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας. Πρόκειται για κέντρα διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού που υπηρετεί στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, (ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία). Αυτές οι μονάδες θα προκύψουν από τη συνεργασία του πανεπιστήμιου και του ΕΣΥ.

Από το 2019 θα ξεκινήσει και η παροχή δωρεάν οδοντίατρικής φροντίδας γαι 900.000 παιδιά ηλικία από 5 έως 12 ετών, η οποία θα περιλαμβάνει από απλές οδοντιατρικές πράξεις όπως η φθορίωση έως και σφραγίσματα. Σταδιακά το μέτρο θα εφαρμοσθεί και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Ακόμη, σχεδιάζεται η δημιουργία 92 κινητών μονάδων για προληπτικούς ελέγχους που αφορούν πολλές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες θα μεταβαίνουν στην επαρχία και σε απομακρυσμένες περιοχές για την προληπτική εξέταση του πληθυσμού.

Νέος πρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ

Ο Βασίλης Πλαγιανάκος, αναπληρωτής καθηγητής, υπεύθυνος του Τμήματος Πληροφορικής με ειδίκευση στη βιοϊατρική, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Πλαγιανάκος επελέγη μετά την εξέταση 13 υποψηφίων και ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο νέος πρόεδρος, όπως όλα δείχνουν, καλείται να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Σ. Μπερσίμη, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Οργανισμού.

Το πεδίο έρευνας του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ αφορά στους αλγόριθμους εκπαίδευσης Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων και Μηχανικής Μάθησης, στη μελέτη νέων Εξελικτικών Αλγόριθμων, στους παράλληλους κατανεμημένους υπολογισμούς, καθώς και σε εφαρμογές στη βιοϊατρική, βιοπληροφορική, ομαδοποίηση και επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version