Ελλάδα

Οικογενειακός γιατρός: Τι ισχύει αν δεν προλάβετε να κάνετε αίτηση

Ο οικογενειακός γιατρός από τον Ιανουάριο 2019. Οι ερωτήσεις των πολιτών για το πώς μπορούν να κάνουν την εγγραφή είναι… αμέτρητες. Βήμα - βήμα πώς μπορείτε να κάνετε αίτηση και εγγραφή.

Δείτε τι ισχύει σε πρίπτωση που δεν προλάβετε να κάνετε αίτηση μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς οι… θέσεις για τους οικογενειακούς γιατρούς είναι πλέον λίγες. Ο οικογενειακός γιατρός μπαίνει στη ζωή μας, και το υπουργείο Υγείας ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης για τη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Στόχος είναι η εγγραφή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό και η πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας για θέματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). «Σε περίπτωση μη εγγραφής «ο πολίτης δεν θα έχει σύμβουλο Υγείας, ενώ σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής του συστήματος δεν θα μπορεί να λάβει στοχευμένη παραπομπή εντός αυτού», σημειώνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός. Τονίζει επίσης ότι για τις περιοχές όπου δεν υφίσταται ακόμη οικογενειακός γιατρός, ο πολίτης θα συνεχίσει να έχει τις ίδιες συνήθειες όσον αφορά την υγειονομική του κάλυψη.

Μέχρι το τέλος του χρόνου συνεχίζεται η δυνατότητα ασφαλισμένων και μη να εγγραφούν με το ΑΜΚΑ τους στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Οικογενειακός γιατρός είναι ο γενικός γιατρός, παθολόγος ή παιδίατρος που έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ή εργάζεται σε κάποια από τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ωστόσο, ειδικά για την ειδικότητα των παθολόγων, η εξυπηρέτηση των πολιτών θα συνεχίσει απρόσκοπτα, ακόμα και αν δεν έχουν κάνει την εγγραφή τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η αίτηση για να έχει κανείς πρόσβαση στο νέο σύστημα, πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος του χρόνου ηλεκτρονικά και η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, καθώς αρκούν μόλις πέντε βήματα. Για να υποβάλετε την αίτησή σας σε οποιαδήποτε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρειάζεται ένα έγγραφο ταυτοποίησης και ο ΑΜΚΑ.

Οικογενειακός γιατρός, τα βήματα της αίτησης

Για την αίτησή σας μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:
1. Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα, με τους κωδικούς του Taxisnet και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.
2. Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων.
3. Επιλογή Οικογενειακού Ιατρού μεταξύ των διαθέσιμων (κάθε γιατρός έχει ένα συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης).
4. Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
5. Εκτύπωση της αίτησης.

Οικογενειακός γιατρός: Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα