Τέσσερις πολιτιστικές εκδηλώσεις σήμερα, Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, σε Αττική, Κόρινθο και Ηλεία, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει σήμερα, Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, τις παρακάτω τέσσερις εκδηλώσεις στην Αττική, την Ηλεία και την Κόρινθο:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αττική
– Ανδρικό Φωνητικό Σύνολο Meizon Ensemble από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Ιερό Ποσειδώνος Σουνίου – 19:30. Προκρατήσεις στο digitalculture.gov.gr.
Το ανδρικό φωνητικό σύνολο Meizon Ensemble τραγουδάει στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης (1/8), στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά (2/8) και στο Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (4/8), συνθέσεις κοσμικής αλλά και θρησκευτικής μουσικής, γραμμένες ή μεταγραμμένες ειδικά για ανδρικές φωνές a cappella. Τη dream team των Ελλήνων μονωδών, οι οποίοι άφησαν άριστες εντυπώσεις στην πρώτη συναυλία τους στο Μέγαρο τον προηγούμενο Μάρτιο, διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Συντελεστές:
Α Τενόροι: Χριστόπουλος Ιωάννης, Πλατανιάς Μιχάλης, Ζαμπούνης Κων/νος.
Β Τενόροι: Πρίφτης Παναγιώτης, Ζουλιάτης Σταύρος, Νάκης Γεώργιος, Μπουρίκας Εμμανουήλ.
Βαρύτονοι: Λαζάρου Αναστάσιος, Κοντέλλης Ιωάννης, Πλατανιάς Δημήτριος.
Μπάσοι: Αϊβαλιώτης Θεόδωρος, Λούτας Αλέξανδρος, Δημακόπουλος Βασίλειος.
Μουσική Διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ηλεία
– Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη από την Εθνική Λυρική Σκηνή – Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας – 19:30. Προκρατήσεις στο digitalculture.gov.gr.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που«σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές,«ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά έργα του. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα«δακτυλικά» αποτυπώματά τους τόσο στη διεθνή μουσική δημιουργία όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική προσφορά τους, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές. Μαζί τους, στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μία δεκαετία.
Συντελεστές: Τραγούδι: Θοδωρής Βουτσικάκης, Πιάνο: Γιάννης Μπελώνης
– Συναυλία αρχαίας ελληνικής μουσικής με το σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ από την Εθνική Λυρική Σκηνή – Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας – 18:00. Προκρατήσεις στο digitalculture.gov.gr.
Η αρχαία ελληνική λύρα, παρά το ότι χάθηκε για πάνω από 1.600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και τη μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Στην παράσταση«Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα» του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες. Tη χορογραφία υπογράφει η ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια Μαριάνα Καβαλιεράτου, στην πρώτη συνεργασία της με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Συντελεστές:
Τραγούδι – Αφήγηση: Θεοδώρα Μπάκα.
Αρχαία Λύρα – Αφήγηση: Νίκος Ξανθούλης.
Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης.
Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης.
Επιμέλεια προγράμματος και διασκευές: Νίκος Ξανθούλης.
Χορογραφία: Μαριάνα Καβαλιεράτου.
Χορεύουν: Έλενα Κέκκου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ζωή Σχοινοπλοκάκη.
Με τη συμμετοχή μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.
Κόρινθος
– Αθηναίων Πολιτεία – Από τον Θησέα στον Σόλωνα από το Εθνικό Θέατρο – Αρχαιολογικός χώρος Κορίνθου – 19:30. Προκρατήσεις στο digitalculture.gov.gr.
Το έργο «Αθηναίων Πολιτεία» είναι μία ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν -σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (7ος – 6ος αι. π.Χ.). Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά«ιστορήματα», διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια αναδιηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα κ.ά. Αυτές οι ιστορίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία, τα πλέον ιδεώδη -για την παράστασή τους-«θέατρα».
Συντελεστές:
Μετάφραση-Διασκευή: Γιάννης Λιγνάδης.
Ιστορική Τεκμηρίωση-Επιμέλεια: Ανδρονίκη Μακρή.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου.
Κοστούμια / Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου.
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης.
Διανομή (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη.
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://digitalculture.gov.gr.
Σημειώνεται, ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων COVID-19 του υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 έως 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Η προσέλευση και η αποχώρηση από τον χώρο των εκδηλώσεων γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας.