Πλήρης αδράνεια, παρά τις σαφείς εντολές που είχαν να δράσουν άμεσα, εντοπίζεται σε αξιωματικούς του ΓΕΕΦ που συμμετείχαν στην επιτροπή που συστάθηκε για να προτείνει λύσεις για τα διογκωμένα εμπορευματοκιβώτια.
Το Προεδρικό όχι μόνο γνώριζε ότι τα 98 εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα ήταν “αποθηκευμένα” σε ανοικτό χώρο στη βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, αλλά και ότι αυτά είχαν καταστεί επικίνδυνα για το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2011 στο υπουργείο Άμυνας με συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, αλλά και του Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδα Παντελίδη, έγινε πλήρης ενημέρωση για τον κίνδυνο έκρηξης
Σύμφωνα με νέα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Πολίτης”, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, στην σύσκεψη, ήταν ξεκάθαρος για τους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας για το ενδεχόμενο έκρηξης. Από τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα 65 περιείχαν διάφορες πυρίτιδες. Τα υπόλοιπα περιείχαν πλάκες γραφίτη, σωλήνες και άλλα μεταλλικά υλικά.
Η πυρίτιδα εμπεριέχει σταθεροποιητή. “Η σύνθεση του εν λόγω σταθεροποιητή, σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές, αλλοιώνεται με τον χρόνο και με την επίδραση των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Συνεπώς σημειώνεται ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το μίγμα της πυρίτιδας αντιδρώντας με ανάφλεξη ή ακόμα και με έκρηξη”.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού προφανώς αδιαφορώντας για τον κίνδυνο έκρηξης και απώλειας ανθρώπινων ζωών, ζήτησε να γίνει εξέταση της πυρίτιδας για τυχόν αλλοίωση και εξέταση για την τιμή που θα μπορούσε να πωληθεί.
Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης πρότεινε να γίνει διαχωρισμό του στρατιωτικού από το μη στρατιωτικό υλικό και η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια. Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το μη στρατιωτικό υλικό θα μπορούσε να εκποιηθεί, σημειώνοντας πως σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε, η Συρία και το Ιράν θα ικανοποιούντο με ένα συμβολικό ποσόν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, τόσο ο υπουργός άμυνας όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΦ διατύπωσαν φόβους για την επικινδυνότητα της πυρίτιδας λόγω της αλλοίωσης της από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Στην ίδια σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, της Αστυνομίας και του υπουργείου Εμπορίου.
Όπως γράφει η εφημερίδα “Πολίτης”, σύμφωνα με τα πρακτικά, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της εισήγησης του Υπουργού Εξωτερικών για αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου και του εξωτερικού και να ερευνηθεί το ποσόν που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από την πώληση της. Αν και πέρασαν πέντε μήνες από εκείνη τη σύσκεψη δεν υπήρξε καμία ενέργεια. Το αποτέλεσμα; Δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 13 άνθρωποι γιατί ολόκληρο το κράτος κοιμόταν ύπνο βαθύ.
Τριώροφη πολυκατοικία με το φορτίο-βόμβα
Ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη, ο συνταγματάρχης (ΥΠ) Γεώργιος Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα εμπορευματοκιβώτια τοποθετήθηκαν το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας μικρή πολυκατοικία τριών ορόφων. Εξήγησε ότι τα εμπορευματοκιβώτια τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο προκειμένου να μην είναι προσβάσιμες οι πόρτες τους, για λόγους ασφαλείας.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», τα εμπορευματοκιβώτια τοποθετήθηκαν πόρτα-πόρτα, δηλαδή οι πόρτες του ενός ήταν κολλημένες με τις πόρτες του άλλου. Η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη έρχεται να επιβεβαιώσει χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» ότι δεν τηρήθηκε απολύτως τίποτε απ’ όσα προβλέπουν πέντε πάγιες διαταγές του ΓΕΕΦ αναφορικά με την ασφάλεια και φύλαξη πυρομαχικών και εκρηκτικών.
Τρεις μήνες να φτιάξουν ένα στέγαστρο
Ο υπεύθυνος του Τομέα Έργων του Υπουργείου Άμυνας, Πανίκος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι η κατασκευή κατάλληλου στεγάστρου θα απαιτούσε τουλάχιστον τρεις μήνες ενώ θα απαιτείτο και δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, για παρόμοια μελέτη που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας για κάλυψη συγκεκριμένου χώρου με δίκτυο παραλλαγής, η δαπάνη κοστολογήθηκε στις €250.000.
Ο υπουργός Άμυνας παρενέβη, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω λύση δεν θα ήταν κατάλληλη υπό τις περιστάσεις, καθότι μέχρι να κατασκευαζόταν το στέγαστρο θα τελείωνε και το καλοκαίρι. Τόνισε επίσης ότι απαιτείται όπως άμεσα γίνουν εμπεριστατωμένες προτάσεις προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία.
«Θέλω να μου υποβληθούν εισηγήσεις για άμεση έστω και προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός προς τους επιτελείς του ΓΕΕΦ.
Διαβάστε επίσης:
“Μπαλάκι” τα κοντέινερ του θανάτου – Παιχνίδια πρακτόρων
Τι ήταν το εκρηκτικό φορτίου που “ανατίναξε” την Κύπρο!
Σαν σήμερα πριν εννιά χρόνια -Μια τραγική σύμπτωση στην Κυπριακή τραγωδία
Φόβοι για μεγαλύτερη έκρηξη σε άλλη αποθήκη της Κύπρου