Μετά από μία πολύωρη-εξαντλητική διαδικασία- ολοκληρώθηκε η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η συζήτηση των 23 αιτήσεων ακυρώσεως κατά κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για τη μετάδοση προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (high definition).
Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται το προσεχές διάστημα ενώ μέχρι τις 20 Ιουλίου οι δύο πλευρές έχουν προθεσμία να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Αρχικά, ο εισηγητής της υπόθεσης Γεωργιος Παπαγεωργιου ανέπτυξε το νομοθετικό πλέγμα της υπόθεσης. Κατά της διάρκειας της συζήτησης οι δύο πλευρές, οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου και οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών, ανέπτυξαν τα νομικά τους επιχειρήματα και διασταύρωσαν τα ξίφη τους.
Οι συνήγοροι των τηλεοπτικών σταθμών επικαλέστηκαν σωρεία νομικών επιχειρημάτων ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση των κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για τη μετάδοση προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (high definition). Συνολικά ενώπιον του ΣτΕ έχουν προσφύγει, καταθέτοντας 23 αιτήσείς ακυρώσεως, η Ένωση Τηλεοπτικώμ Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Alpha,Skai, Star Channel και Epsilon TV ( E-TV).Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών.
Συμφωνα με όσα επικαλέστηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι συνακόλουθες υπουργικές αποφάσεις για την διαγωνιστική διαδικασία για την χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών αντιβαίνει το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και την Ευρωπάικη νομοθεσία.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τόνισαν πως οι επίμαχες ρυθμίσεις κινούνται σε πλατφόρμα αντισυνταγματικότητας ενώ πρόσθεσαν πως παραβιάζονται αρχές που προστατεύονται απο το Συνταγμα οπως η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντικειμενικότητα και εν τελεί η ίδια η Δημοκρατία.
Επιπλέον, μεταξύ άλλων τονίστηκε πως οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν δίδουν τη δυνατότητα για τουλάχιστον 16 άδειες και ο αριθμός τέσσερα επιλέγει χωρίς επιστημονική ή άλλη τεκμηρίωση. Επίσης αυθαίρετη χαρακτήρισαν και την επιλογή της τιμής εκκίνησης η οποία ορίστηκε στα 3 εκ ευρώ.
Απο την πλευρά των δικηγορικών των τηλεοπτικών σταθμών παράλληλα επισημάνθηκε πως αρμόδιο για τη διαδικασία αδειοδότησης ειναι αποκλειστικά το ΕΣΡ και από την στιγμή που δεν ηταν δυνατή η νομιμη συγκρότηση του, Θα επρεπε ο νομοθέτης να προχωρήσει στη δημιουργία μιας άλλης αρχής που θα είχε τα εχέγγυα ανεξαρτησίας του ΕΣΡ. “Είναι αδιανόητο οτι οι αρμοδιότητες πήγαν στον υπουργό Επικρατείας” τόνισαν οι δικηγόροι των καναλιών.
Προεδρος ΣτΕ : Θέλετε διαγωνισμό ή δεν θέλετε;
Δικηγόρος τηλεοπτικού σταθμού: Θέλουμε αλλά θέλουμε ενα νόμιμο διαγωνισμό
Από την πλευρά των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίουν και του υπουργείου Οικονομικών πως το ζήτημα της της νόμιμης συγκρότησης του ΕΣΡ έχει κριθεί απο το Συμβουλιο της Επικρατείας και επισήμαναν πως γί αυτό τι λογο κρίθηκε απαραίτητο να ξεκαθαριστεί το τοπίο πριν από τη διαγωνιστική διαδικαςία και να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες στον υπουργό Επικρατείας.
Παράλληλα, επισήμαναν πως δε θεσπίζεται ατομικό δικαιωμα ίδρυσης τηλεοπτικού σταθμού από το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Ταυτόχρονα ανέφεραν πως η τηλεόραση ειναι ευαίσθητος τομέας που θα πρεπει να προσαρμόζεται με τις επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες και τόνισαν πως ο διαγωνισμός γίνεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
“Φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι. Θέλουν να διατηρηθεί αυτη η παρανομία εσαεί. Να παίξουν αυτό το παιχνίδι για να επηρεάσουν το δημόσιο βίο οπως θέλουν” ανέφερε ο Γιαννης Δρόσος,δικηγορος του Δημοσίου,προςθέτοντας : ” υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να γίνειτο διαγωνισμός.Όλα τα άλλα ειναι συσκότιση…”.
Η έναρξη της διαδικασίας άρχισε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικράτειας και προεδρεύοντα της Ολομέλειας, Νικόλαο Σακκελαρίου να εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε όσους οπως είπε προσπαθούν να επηρέασουν την κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου! “Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα ειναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρισεως και των Μνημονίων. Ειναι η εποχή της επικυριαρχίας του οικονομικού επι του θεσμικού η οποία χαρακτηρίζεται απο πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δίκαιου και ιδίως του κοινωνικού κράτους. Υπο τας συνθηκας αυτα αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων μας απο οποιαδήποτε θεση και αν ευρισκόμεθα να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ενισχύοντας τους βασικούς θεσμούς του κράτους, που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, τον πνευματικό μας και ηθικο μας πολιτισμό, οι οποίοι πολλές απερίσκεπτως ή κακοβούλως διασύρονται…
Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ουτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ουτε βεβαίως πτοούνται απο προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις αλλα επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο.Εκεινο που θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο να επισημάνουμε ειναι οποιαδήποτε φύσεως ενέργειες χειραγωγήσεως του δικαστηρίου ή υπαγορεύσεων σε αυτό της επιθυμητής αποφάσεως σε εκκρεμεί μάλιστα δικη, εκτός του οτι ειναι απολύτως απαραδεκτό να συμβαίνει σε ενα κράτος δικαίου πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται απο διαδίκους με τη χρήση μάλιστα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοςύνης η οποία πράττει και θα συνεχίσει να πράττει το καθήκον της και τις καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τροπο”.