Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η στρατιωτική άσκηση «Neptune Strike 23-2»

Η διακλαδική συμμαχική δράση με την επωνυμία «Neptune Strike 23-2» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων καθώς και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO) του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η δράση πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας, του Ιονίου Πελάγους και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η συμμετοχή στη δράση, προστίθεται στην ανακοίνωση, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες παγίως υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, και αποτελεί συνέχεια της «Neptune Strike 23-1» συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας, καθώς και στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό επίπεδο.

Η δράση υλοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου και αποσκοπούσε στην διεξαγωγή και τον έλεγχο των διαδικασιών ομαλής μεταβίβασης αρμοδιοτήτων (Transfer of Authority – ToA) από τον διοικητή της US European Command (USEUCOM) στον Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) και εν συνεχεία στον διοικητή της STRIKFORNATO του Carrier Strike Group 12 (CSG-12) στο οποίο υπάγεται το αεροπλανοφόρο «USS GERALD R. FORD» των ΗΠΑ με τα οργανικά του αεροσκάφη και τα πλοία συνοδείας του.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αεράμυνας και την καθοδήγηση των αεροσκαφών στις περιοχές των ασκήσεων, με 10 εξόδους μαχητικών F-16, με την φρεγάτα «Λήμνος» καθώς και με έναν αξιωματικό επιτελή στο επιτελείο διεξαγωγής της δράσης.

Συνολικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

– Αντικείμενα αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).

– Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS).

– Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).

– Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).

– Τερματική καθοδήγηση πυρών από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) για προσβολή στόχων.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα