Αποχή όμως παρατηρείται και σε δικαστικούς αντιπροσώπους που διαμαρτύρονται για την μείσωση του εκλογικού επιδόματος που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Μάλιστα στο Πύργο, σε 5 εκλογικά τμήματα δεν έχει πάει κανείς εφορευτικό επίτροπος και είναι μόνοι τους οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Τι σημαίνει όμως αυτή η αποχή; Ήδη παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και ουρές σε αυτές τις περιοχές πράγμα που σημαίνει πως ίσως καθυστερήσει και το κλείσιμο των καλπών αλλά και τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο της Αθήνας, υπάρχουν αρκετά εκλογικά τμήματα που λειτουργούν με τον δικαστικό αντιπρόσωπο, τον γραμματέα και μόνο ένα μέλος Εφορευτικής Επιτροπής.
Όπως προβλέπεται στον εκλογικό νόμο στις περιπτώσεις αυτές, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί είτε να αναθέσει στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα να αναζητήσουν τους διορισμένους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών που δεν προσήλθαν και να τους μεταφέρει στα εκλογικά τμήματα που διορίστηκαν, είτε με το κλείσιμο της κάλπης να υποβάλει αναφορά για να κινηθούν διαδικασίες κυρώσεων σε βάρος τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κρήτη υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν και τους ζητήθηκε να παραμείνουν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών.
Με το άνοιγμα της κάλπης, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθήνας, υπήρξαν πέντε περιπτώσεις αντικαταστάσεων δικαστικών αντιπροσώπων. Στις τέσσερις οι δικηγόροι δεν προσήλθαν και ορίστηκαν άλλοι, ενώ η πέμπτη περίπτωση αφορούσε εκλογικό τμήμα στη Νέα Μάκρη όπου έγινε ένσταση στη δικηγόρο, καθώς ο σύζυγός της ήταν υποψήφιος στην περιοχή, και έτσι αντικαταστάθηκε από άλλον δικηγόρο.