εργασιακό φαίνεται πως αναγκάζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες:
* θα παραταθεί ο χρόνος προειδοποίησης γιά τις απολύσεις. Από 1 ως 4 μήνες που προβλέπονται, θα γίνουν πιθανότατα 2 ως 6, ανάλογα με την προϋπηρεσία του εργαζομένου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
* θα αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το 15 ή 20% της διαφοράς από τον κατώτατο μισθό γιά έναν νεοπροσλαμβανόμενο, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα απλώς αναφέρει ότι ο ΟΑΕΔ «δύναται να καλύψει τη διαφορά»
* θα προβλέπονται αντικίνητρα για τις απολύσεις των εργαζομένων άνω των 50 ετών.
Μετά από αυτές τις αλλαγές, το σημαντικότερο “αγκάθι” που παραμένει στο Προεδρικό Διάταγμα είναι το θέμα της διαιτησίας, που όπως προβλέπεται θα επιλαμβάνεται μόνον αν συμφωνούν γι’ αυτό εργοδότης και εργαζόμενος.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντισυνταγματική. Έτσι σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιά να ελεγχθεί η συνταγματικότητά του.
Εξάλλου ο Α.Λοβέρδος θα συναντηθεί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γιά να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους.
Παράλληλα, αύριο θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε Επιτροπή της Βουλής (Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων) το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά.
Πρόταση για τη συζήτηση κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Πάνος Κουρουμπλής, Ηλίας Θεοδωρίδης, Παύλος Στασινός και Φραγκίσκος Παρασύρης.