Με την κατηγορηματική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία έκανε λόγο για “ανυπέρβλητους συνταγματικούς φραγμούς” των οποίων η μεταβολή προκαλεί τρόμο, τέσσερις δικαστικές ενώσεις με κοινό δελτίο τύπου τονίζουν πως οποιαδήποτε τροποποίηση του ορίου ηλικίας των δικαστών με νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών διατάξεων!
Ειδικότερα στη κοινή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικράτειας, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπενθυμίζεται η συνταγματική διάταξη για το όριο ηλικίας των δικαστών και τονίζεται πως δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδικότερα η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων δικαστικών ενώσεων έχει ως εξής :
Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, Υπενθυμίζουμε και Επισημαίνουμε: 1.- την σαφή Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική αυτή διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.
2.- Ότι ο Πρωθυπουργός , ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα , με την ηγεσία της Δικαιοσύνης , αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές Ενώσεις , παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.
Νωρίτερα, και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκαθάρισε σε ανακοίνωση της πως η σχετική συνταγματική διάταξη δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων : “Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί”.