Την οργή των κλινικοεργαστηριακών γιατρών έχει προκαλέσει τροπολογία, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, και ψηφίζεται σήμερα, Παρασκευή (12.04.24) στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς, η νέα τροπολογία προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», με σκοπό να εμποδίσει τα Διαγνωστικά Κέντρα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, με αφορμή το αποστραγγιστικό μέτρο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στο κράτος (rebate – clawback).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει τη διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για διάστημα 18 μηνών, σε όσα συμβεβλημένα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα δεν εξυπηρετούν ασφαλισμένους και δεν εκτελούν παραπεμπτικά.
Οι γιατροί υποστηρίζουν πως αυτό συνέβη όταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πληροφορήθηκε ότι επίκεινται απεργιακές κινητοποιήσεις με “λουκέτο” στα εργαστήρια από τις 22 έως τις 26 Απριλίου, αλλά και επίσχεση εργασίας στον ΕΟΠΥΥ, απόφαση που θα ληφθεί οριστικά σε συνεδρίαση του κλάδου την ερχόμενη Κυριακή (14/04).
Εάν τα Διαγνωστικά Κέντρα απεργήσουν οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν τις εξετάσεις από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματα από τον Οργανισμό, κάτι που πλέον ο νέος νόμος το απαγορεύει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, οι γιατροί λένε πως δεν υποκύπτουν στη συγκεκριμένη μεθόδευση.
Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (ΙΣΘ) και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), Αννα Μαστοράκου:
«Αυτή τη στιγμή οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας είναι απελπισμένοι. Δεν μπορούν υπολογίζουν απειλές ή διακοπές σύμβασης. Τους έχουν καταλογιστεί ποσά, τα οποία δεν είναι διαχειρίσιμα για την επιβίωσή τους, αλλά και για την εξυπηρέτηση του κόσμου.
Υπάρχουν εργαστήρια που έχουν μπει σε διαδικασία δανεισμού για να μπορέσουν να αγοράσουν αντιδραστήρια, για να μείνουν ανοιχτά και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Δηλαδή το κράτος καταλογίζει στους γιατρούς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δαπάνης για τις ανάγκες των ασφαλισμένων», αναφέρει.
Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί υποστηρίζουν πως από την πρώτη εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου του rebate και clawback το 2013 και μέχρι σήμερα, έχουν κληθεί να καταβάλλουν στο κράτος 1,3 δισ. ευρώ για το rebate (έκπτωση όγκου) και 1,4 δισ. ευρώ για clawback (υποχρεωτικές επιστροφές).
Πρόκειται για το μέτρο που επιβάλλει στους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ να παραχωρούν εκπτώσεις όγκου, αλλά και να επιστρέφουν στο κράτος τα ποσά που προκύπτουν από την υπέρβαση της -κατά κοινή ομολογία- χαμηλής κρατικής δαπάνης, για τις εργαστηριακές εξετάσεις των πολιτών.
Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα Διαγνωστικά Κέντρα και Πολυϊατρεία υποφέρουν εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζει η Άννα Μαστοράκου.
«Υπάρχουν συνάδελφοι αυτή τη στιγμή που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, γιατί το ποσό που οφείλουν τους αφαιρείται από τη σύνταξη. Άρα δεν μπορούν να επιβιώσουν. Υπάρχουν θάνατοι γιατρών λόγω πίεσης από την οικονομική στενότητα και το χρέος δυστυχώς περνάει στα παιδιά τους. Δηλαδή ένας επιστήμονας που έχει προσφέρει στο σύστημα και στη χώρα, δεν έχει αξιοπρέπεια στα γηρατειά του και τα χρέη περνούν από την πρώτη, στη δεύτερη γενιά. Και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα δεν είναι βιώσιμο», σημειώνει.
«Το 1 και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό, είναι σταγόνα στον ωκεανό»
Για να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα η κυβέρνηση θέσπισε στο ίδιο νομοσχέδιο που συζητείται από εχθές στη Βουλή, τροπολογία που προβλέπει την καταβολή 1 και 3 ευρώ από τον πολίτη (ανά παραπεμπτικό που εκτελείται) στα διαγνωστικά κέντρα, με σκοπό τη μείωση του clawback.
Το μέτρο αυτό, ωστόσο, αναμένεται να αποφέρει 60 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο clawback που θα καταβάλουν τα διαγνωστικά ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, λέει η πρόεδρος των γιατρών ΕΟΠΥΥ:
«Ασπιρίνες» δηλαδή, αφού ταυτόχρονα μας έχουν καταλογίσει τεράστια ποσά. Το clawback κυμαίνεται στο 40% με 47%. Τα 60 εκατ. δεν είναι τίποτα μπροστά στο ποσό που μας καταλογίζουν. Όταν έχουμε ανελαστικά κόστη, αναλώσιμα φάρμακα, εργοδοτικό κόστος, ενεργειακό κόστος, μηχανήματα συντηρήσεις, ενοίκια τα πάντα. Ποια επιχείρηση με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να επιβιώσει;”, τονίζει η πρόεδρος των γιατρών.
«Εδώ και 11 χρόνια ζούμε με υποσχέσεις. Οι νέοι γιατροί που ξέρουν αυτό το πρόβλημα, δεν επιλέγουν εργαστηριακές ειδικότητες και λείπουν αυτές οι ειδικότητες από τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν πλέον μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, πυρηνικοί γιατροί, παθολογοανατόμοι, κυτταρολόγοι. Αυτοί που ασχολούνται με τον καρκίνο δηλαδή. Δεν αποφασίζουν να ακολουθήσουν αυτές τις ειδικότητες, γιατί ξέρουν ότι θα έρθει ο ΕΟΠΥΥ και θα τους πάρει το σπίτι. Γι’ αυτό δεν το αποφασίζουν», αναφέρει η ίδια και καταλήγει:
«Αυτό δεν είναι θέμα μόνο του διαγνωστικού τομέα. Είναι η Πρωτοβάθμια όλης της χώρας που καταποντίζεται. Κι είναι πολύ σοβαρό. Κι οι ασθενείς δεν κλείνουν ραντεβού με τα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και ξαναέρχονται στον ιδιωτικό τομέα και ξανά clawback και διογκώνεται η τρύπα», λέει η κυρία Μαστοράκου.
Της Γιάννας Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr