Site icon NewsIT

Όταν ο Τυφώνας πολεμούσε τον Δία – Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

10.10.2024 | 10:49
Όταν ο Τυφώνας πολεμούσε τον Δία – Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Ο τυφώνας Μίλτον συνεχίζει να σκορπά τον όλεθρο στη Φλόριντα, αν και αποδυναμωμένος, καθώς έπεσε στην κατηγορία 1. Ωστόσο, συνεχίζει να χτυπά την παράκτια πολιτεία των ΗΠΑ με ανέμους που φτάνουν τα 150 χλμ/ώρα και δεκάδες ανεμοστρόβιλους.

Οι τυφώνες είχαν εντυπωσιάσει και τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι είχαν δώσει μυθικές διαστάσεις στο μετεωρολογικό φαινόμενο, θεωρώντας πως ήταν απόγονος της Γαίας.

Ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του θυμίζει τον μύθο του Τυφώνα και τις επικές μάχες του με τον Δία.

Μετά τη δολοφονία των Γιγάντων, παιδιών της Γαίας, η ίδια ζευγάρωσε με τον Τάρταρο και γέννησε τον Τυφώνα. Ήταν τερατώδης και μεγαλύτερος μεγαλύτερος από όλα τα βουνά και το κεφάλι του έφτανε τα αστέρια. 

Τα ανοικτά του χέρια έφταναν από την Ανατολή ως τη Δύση. Στους ώμους του είχε εκατό κεφάλια δράκων και το σώμα του μέχρι τη μέση έμοιαζε με άνθρωπο, αλλά απ’ τη μέση και κάτω είχε σώματα κουλουριασμένων φιδιών. Από τα μάτια του έβγαινε φωτιά και από τα κεφάλια του κραυγές και συριγμοί. Το σώμα του το κάλυπταν φτερά.

Η ανάρτηση αναφέρει: «Ο Τυφώνας, μετά από παρότρυνση της Γαίας, αποφάσισε να εκδικηθεί τους θεούς για την εξόντωση των Γιγάντων και έτσι επιτέθηκε στον Όλυμπο, εκσφενδονίζοντας τεράστιους βράχους με απίστευτο μένος. Οι θεοί προσπάθησαν να γλιτώσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν: ο Δίας μεταμορφώθηκε σε κριό, ο Απόλλων σε γεράκι, ο Ερμής έγινε υδρόβιο πτηνό, ο Άρης και η Άρτεμις έγιναν ψάρια, ο Διόνυσος τράγος και οι υπόλοιποι θεοί σε διάφορα άλλα ζώα και έφυγαν εσπευσμένα με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο.

Η θεά Αθηνά ήταν η μοναδική που έμεινε και αντιστάθηκε, κατηγορώντας κυρίως τον Δία για τη δειλία του. Θιγμένος τότε ο Δίας, επέστρεψε και αντιμετώπισε τον Τυφώνα με τους κεραυνούς του, μέχρι που τον ανάγκασε να οπισθοχωρήσει και να φτάσει στο Κάσιον όρος (σημερινή Συρία). Εκεί έγινε και η μεγάλη μάχη ανάμεσά τους, στην οποία ο Τυφώνας ακινητοποίησε τον Δία και του απέσπασε τους κεραυνούς.

Στη συνέχεια, με την οδοντωτή άρπη (δρεπάνι), με την οποία ο Κρόνος είχε ακρωτηριάσει τον ουρανό, ο Τυφώνας έκοψε τους τένοντες των χεριών και των ποδιών του Δία. Ύστερα, παρέδωσε τον Δία και τα όπλα του στην αδελφή του, Δράκαινα Δελφύνη, με εντολή να φυλάξει τον αιχμάλωτο και τους κομμένους τένοντες, όμως ο Ερμής και ο Πάνας έκλεψαν τους κομμένους του τένοντες και τους έβαλαν πάλι στο σώμα του Δία, ο οποίος ανέκτησε τις δυνάμεις του και εφοδιάστηκε με νέους κεραυνούς από τον Όλυμπο.

Στο πλευρό του στάθηκαν, επίσης, και οι Μοίρες που εξαπάτησαν τον Τυφώνα, δίνοντάς του να φάει καρπούς, που τον εξασθένησαν και η νέα μάχη έλαβε χώρα στο όρος Αίμος στη Θράκη (πήρε το όνομά του από τους τόνους αίματος του Τυφώνα που χάθηκαν εκεί)».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version