“Όχι” στην έκδοση στην Τουρκία του Τουργκούτ Καγιά, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η τελική απόφαση για μη έκδοση του 45χρoνου δημοσιογράφου και ιστορικού ήταν μονόδρομος, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε ληφθεί απόφαση από την Επιτροπή Ασύλου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.
Προηγήθηκε αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου, που είχε πει “ναι” στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, με αποτέλεσμα ο 45χρονος να προχωρήσει σε απεργία πείνας.
Τελικά, ήρθε η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου στις 20 Ιουλίου, που τελικά οδήγησε στην απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την μη έκδοση του.
Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία
Πλέον, αναμένεται η αντίδραση της Άγκυρας για την απόφαση του Σταύρου Κοντονή. Με δεδομένο, πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες λόγω των οχτώ Τούρκων αξιωματικών και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μένει να δούμε αν η υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά θα… ρίξει λάδι στη φωτιά.
Χαμός στα τουρκικά ΜΜΕ
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Άρειος Πάγος είχε αποφασίσει υπέρ της έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία, τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγύριζαν κάνοντας λόγο για απόφαση – έκπληξη.
Ωστόσο, σήμερα, μετέδωσαν ως έκτακτη είδηση την “απόφαση – σκάνδαλο” του Σταύρου Κοντονή.
Ποιος είναι ο Τουργκούτ Καγιά
Ο Τουργκούτ Καγιά εργαζόταν ως δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα στην Τουρκία. Έχει υποστεί επανειλημμένα, σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου F) εξαιτίας των αγώνων του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Συνελήφθη αρχικά στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη.
Απελευθερώθηκε και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.