Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 31.10.2017 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών για τον ανακαθορισμό των τιμών ζώνης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζομένων ακινήτων στην περιοχή τού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.
Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις διάφορες ζώνες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού αναπροσαρμόστηκαν με την επίμαχη υφυπουργική απόφαση του 2017, η οποία συμμορφώθηκε σε προγενέστερη απόφαση του ΣτΕ του έτους 2016 (υπ’ αριθμ. 2334/2016). Με την απόφαση του ΣτΕ ανακαθορίστηκε η τιμή ζώνης ανά τ.μ., ενώ ακυρώθηκε η προηγούμενη αντίστοιχη υπουργική απόφαση που είχε προσδιορίσει την τιμή ζώνης των ακινήτων στον συγκεκριμένο Δήμο.
Ο Δήμος και οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες υφυπουργικές αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές και παράνομες, ενώ είναι αντίθετες με τη νομολογία του ΣτΕ, και συγκεκριμένα σμε την υπ’ αριθμ. 2334/2016 απόφαση αλλά και με παλαιότερες.
Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Δημητρακόπουλο, εξέδωσε 4 αποφάσεις (1250-1253/2018) με τις οποίες απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου, κ.λπ.Ως προς το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι δεν απέδειξε το έννομο συμφέρον του ως ιδιοκτήτη ακινήτου σε μια από τις επίμαχες ζώνες της περιφέρειας του.
Παράλληλα, απέρριψε το ΣτΕ τον ισχυρισμό του επίμαχου Δήμου ότι το έννομο συμφέρον του θεμελιώνεται στο άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας».
Και αυτό επειδή το θέμα του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, «δεν αφορά τοπική υπόθεση, αλλά κρατική φορολογία της ακίνητης περιουσίας».
Εξάλλου, ο εν λόγω Δήμος, προσκόμισε στο δικαστήριο εκπρόθεσμα τα αναγκαία εκείνα στοιχεία που μπορούσαν να αποδείξουν το έννομο συμφέρον του, αλλά και οι κάτοικοι εκπρόθεσμα κατέθεσαν τα αναγκαία στοιχεία που θα αποδείκνυαν την ιδιότητα κυρίου ακινήτου, έτσι ώστε να θεμελιωθεί το έννομο συμφέρον τους.