Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

“Όχι” του ΣτΕ στις προσφυγές κατά του εξωδικαστικού συμβιβασμού Siemens – Δημοσίου

“Όχι” του ΣτΕ στις προσφυγές κατά του εξωδικαστικού συμβιβασμού Siemens – Δημοσίου
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Για τυπικούς λόγους κέρδισε τη μάχη η Siemens ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε την προσφυγή του σωματείου Ελλήνων Φορολογουμένων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η «συμφωνία συμβιβασμού» του 2012 μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού δημοσίου είναι αντίθετη σε διατάξεις του Συντάγματος.

Η συμφωνία κυρώθηκε με τον ν 4072/2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102, υπουργός Γιαννης Στουρνάρας).

Η «συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου των εταιρειών της Siemens, έχει αντικείμενο «την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και την διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πληρωμές, παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens».

Στο πλαίσιο αυτό, η Siemens ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει στο ελληνικό Δημόσιο άμεσα 80 εκ. ευρώ, σε βάθος χρόνου να παρέχει ακόμη 90 εκ. ευρώ, επένδυση 100 εκ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, κ.λπ.

Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη δημοσίευσαν σήμερα την υπ΄ αριθμ. 2913/2017 απόφασή της με την οποία απέρριψαν ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης του Σωματείου Ελλήνων φορολογουμενων θεωρώντας πως δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους. Αναφέρουν δε, πως η Πολιτεία έχει την δυνατότητα της ποινικής αξίωσης από την Siemens για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Το Σωματείο πάντως μιλάει για απώλεια του Ελληνικού Δημοσίου τουλάχιστον 2 δις ευρώ, από τη συμφωνία.

Στην απόφαση ωστόσο υπάρχει η μειοψηφία τριών δικαστικών, του εισηγητή της υπόθεσης Κωνσταντίνου Κουσούλη και των συμβούλων Επικρατείας, Αναστασίας Παπαδημητρίου και Όλγας Παπαδοπούλου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι έχει εννομο συμφέρον το σωματείο. Επιπλέον, στο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι εντός της εταιρίας είχε δημιουργηθεί εγκληματική οργάνωση, ότι δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και ότι το Ελληνικό Δημόσιο συγκάλυψε με την επίμαχη συμφωνία παράνομες ενέργειες όπως είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ.

Ο κ. Κουσούλης αναφέρθηκε στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που αναφέρει ότι η εν λόγω εταιρεία είχε δημιουργήσει και εφάρμοζε επί δεκαετίες σύστημα δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων, πολιτικών προσώπων και κομμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η επιρροή της εταιρείας στην Ελληνική αγορά. Είπε ακόμα πως η αρμόδια επιτροπή εποπτείας απάντησε σε ερωτηση του ΣτΕ ότι η Siemens από την παροχή των 90 εκ. ευρώ που προβλέπει η «συμφωνία συμβιβασμού» έχει καταβάλλει μόνο τα 19,1 εκ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις των 60 εκ. ευρώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Οι κυρίες Αναστασία Παπαδημητρίου και Όλγα Παπαδοπούλου, κάνουν ένα ακόμη βήμα, επισημαίνοντας ότι με την «συμφωνία συμβιβασμού» η «Ελληνική Δημοκρατία παραιτείται από την άσκηση των αρμοδιοτήτων για την επιβολή κυρώσεων σε σχέση, μεταξύ των άλλων, και με άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πράξεις αποβλέπουσες στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» (και πράξεις φοροδιαφυγής).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις