Ελλάδα

“Όχι” του ΣτΕ στη “μεταφορά” των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε την εκτέλεση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αφού άλλαζε επί της ουσίας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ με την 380/13 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας και ανέστειλε την εκτέλεση εγκυκλίου που απέστειλε τον Ιούλιο η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στις Διευθύνσεις και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την εγκύκλιο ερμηνεύονται διατάξεις των νόμων 4046/12, 4093/12 και Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και υποστηρίζεται ότι σε αντίθεση με το καταργηθέν πλέον ειδικό νομικό καθεστώς για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους είναι πλέον αναιτιώδης, ενώ το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης και η προθεσμία προειδοποίησης διέπονται από τις γενικές διατάξεις για όλους τους υπαλλήλους, όπως προβλέπονται στους παραπάνω νόμους.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί «μεταφέρονται» από το υπουργείο στο οποίο μέχρι σήμερα ανήκαν, στο υπουργείο Εργασίας, με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα τα οποία διέπουν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στο σύνολό τους, ενώ τα ιδιωτικά σχολεία μεταφέρονται στο υπουργείο Εμπορίου.

Η Ομοσπονδία υποστήριξε ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους), με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η επικαλούμενη βλάβη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι δυσχερώς επανορθώσιμη και ιδιαίτερα σοβαρή και συντρέχει λόγος χορήγησης αναστολής μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως που συζητείται 21/11. Δέχτηκε, επίσης, ότι η βλάβη των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή αφού με την κείμενη νομοθεσία είναι δυνατή η απόλυση για λόγους σχετιζόμενους με την επάρκεια των εκπαιδευτικών και τη βιωσιμότητα και καλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι κλάδοι Υγείας στην εκπαίδευση καταργούνται! Που θα μεταφερθούν οι καθηγητές

Υποχρεωτικό φύλλο πορείας για περισσότερους από 6.000 εκπαιδευτικούς! Οι υπουργικές αποφάσεις

Εγκύκλιος για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς

Σε υπουργείο Υγείας, δήμους και ΙΕΚ οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα

 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα