Σάββατο, 30 Νοε.
17oC Αθήνα

Ουέν Τζιαμπάο: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες

“Ψήφο εμπιστοσύνης” από το βήμα της Βουλής στην ελληνική οικονομία έδωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει αρχίσει να βγαίνει από την κρίση.

Ο Ουέν Τζιαμπάο δήλωσε ότι η χρηματοοικονομική αγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών αυξάνεται. “Έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον της Ελλάδας” είπε χαρακτηριστικά ο κινέζος πρωθυπουργός. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Πεκίνο στηρίζει ένα σταθερό ευρώ και δεσμεύτηκε ότι η Κίνα δεν θα μειώσει τη συμμετοχή της στην αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων.

Στην ομιλία του εστίασε στη διεύρυνση των διμερών εμπορικών ανταλλαγών, με την προοπτική να διπλασιαστεί ο όγκος τους στα 8 δισ. δολάρια, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Δήλωσε μάλιστα, ότι η χώρα του είναι έτοιμη για την αύξηση των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί. Μίλησε επίσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα, και τη συνεργασία για τη διαχείριση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων με την προοπτική να αυξηθούν στα 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ως το 2017.

O ίδιος μίλησε για την “αλληλοσυμπλήρωση” Ευρώπης και Κίνας, τη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων που φαίνεται, όπως είπε και στα αριθμητικά στοιχεία, αφού ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά ποσοστό 42% και αναμένεται να φτάσουν στο τέλος της χρονιάς στα 500 δισ. δολάρια.

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του προς τη Βουλή, επεσήμανε ότι εμπνέεται από την Αρχαία Ελλάδα, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο του παγκόσμιου πολιτισμού. “Ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι είναι προικισμένος λαός, λαός με σοφία και εργατικότητα, λαός που είχε πολλές επιτυχίες με αναρίθμητα επιτεύγματα και ένας τέτοιος λαός δεν θα γονατίσει στις δυσκολίες”.

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που πέρασε ο κινέζικος λαός και εξέφρασε “χαρά που βλέπει την Ελλάδα να εξέρχεται από τη σκιά του εξωτερικού χρέους, μειώνοντας το έλλειμμα και δίνοντας προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης”.Δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι η χώρα του θυμάται πάντοτε την πολύτιμη βοήθεια που έδωσαν οι Έλληνες εφοπλιστές στις δυσκολίες που συνάντησε η χώρα το 1972 σε μια ιστορική καμπή της πορείας της.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απένειμε στον κ. Ουέν το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων ως ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Συνάντηση με Παπούλια

Τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Παπούλιας με τον Κινέζο πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι μια κερδοφόρα επένδυση και εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Τζιαμπάο τόνισε από την πλευρά του, ότι η ισχυρή φιλία των δυο χωρών είναι θεμέλιο για την περαιτέρω συνεργασία τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός θαυμάζει το λαό της Κίνας ο οποίος διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και πρόσθεσε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα έδωσαν στον κόσμο αξίες που σήμερα, σε καιρό κρίσης, είναι απαραίτητες.

Ο κ. Τζιαμπάο εξέφρασε ικανοποίηση για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν και επεσήμανε, ότι η Ελλάδα και η Κίνα “είναι μαζί δυο χώρες σύγχρονες και αρχαίες και έχουν μια φιλική συνεργασία σπάνια για τις διεθνείς σχέσεις. Επειδή η συνεργασία είναι ισότιμη, είναι βιώσιμη”, κατέληξε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Εκφράζοντας ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή και τη στενή συνεργασία, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική κρίση και θα απολαύσει ένα λαμπρό μέλλον.

Στον Ιερό Βράχο

Το πρωί της Κυριακής η κινεζική αντιπροσωπεία βρέθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, μετά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο πρωθυπουργός της Κίνας συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού Π. Γερουλάνο, ξεναγήθηκε στην Ακρόπολή και θαύμασε τη θέα της Αθήνας. Κατά την περιήγησή του είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Παπανδρέου για τους στενούς φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών, που αμφότερες διαθέτουν αρχαίο πολιτισμό και παραδοσιακές σχέσεις.

O κ. Ουέν πρότεινε οι δυο χώρες να συνεργαστούν σε θέματα που αφορούν την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, στον τόπο καταγωγής τους, αλλά και ειδικότερα στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πληροφόρησε δε τον  κ. Παπανδρέου σχετικά με την καταστροφή των παλαιών θερινών ανακτόρων (Γιουάν Μινγκ Γιουάν) έξω από το Πεκίνο, από τα βρετανικά στρατεύματα, που διέταξε το 1860 ο υιός του λόρδου Έλγιν, Τζέιμς Μπρους, και τη λεηλασία σημαντικών τοιχογραφιών και άλλων θησαυρών.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Κίνας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Ι. Πανάρετο.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός …έσπασε το πρωτόκολλο

Έκπληξη στους πάντες προκάλεσε ο Ουέν Τζιαμπάο, όταν ζήτησε να σταματήσει η πομπή στην οδό Πατησίων, κατέβηκε από το αυτοκίνητο, ήπιε καφέ και συνομίλησε με απλούς πολίτες.

Το απόγευμα, ο Κινέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα αγοράζει ελληνικά ομόλογα!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε