Site icon NewsIT

Παγίδα το δάνειο σε ελβετικό φράγκο – Απόφαση ανάσα για τους δανειολήπτες

24.06.2014 | 09:04
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το κάποτε σκληρό νόμισμα, το ελβετικό φράγκο, γύρισε μπούμερανγκ για τους δανειολήπτες που το εμπιστεύτηκαν. Είναι περίπου 65.000 οι δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό δάνειο για 20,25 και 30 χρόνια στο ξένο νόμισμα και τώρα, χρόνια μετά, βρίσκονται με μεγαλύτερο από το αρχικό χρέος παρά το γεγονός ότι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δανειολήπτη που πήρε δάνειο αξίας 171.000 ευρώ το 2007 σε ελβετικό φράγκο, όμως η ισοτιμία από τότε έπεσε από το 1,60 στο 1,20 και ο άνθρωπος αυτός ενώ έχει πληρώσει στην τράπεζα δόσεις αξίας 81.000 ευρώ χρωστάει ακόμη, λόγω αλλαγής της ισοτιμίας, 180.000 ευρώ. Για ένα δάνειο δηλαδή της τάξης των 171.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 90.000 ευρώ περισσότερα…

Οι δανειολήπτες έχουν συστήσει σύλλογο και θα διεκδικήσουν την μετατροπή των δανείων σε ευρώ.
Οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν μετά την απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης υπέρ συνταξιούχου αστυνομικού.

Σύμφωνα με το thrakitoday.gr, το Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε τελικώς τον δανειολήπτη, δημιουργώντας ένα δεδικασμένο, αν και πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση.

Στην επίμαχη δανειακή σύμβαση που είχε συνάψει ο συνταξιούχος περιλαμβανόταν ο υπ’ αρ. 7ος όρος σύμφωνα με τον οποίο «εφόσον το δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις εντεύθεν υποχρεώσεις του προς την τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της καταβολής».

Ο εν λόγω όρος κρίθηκε ασαφής και αόριστος και κατ’ επέκταση καταχρηστικός από το Δικαστήριο, με τον δανειολήπτη μάλιστα να ισχυρίζεται πως δεν είχε ενημερωθεί για τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει από ένα ενδεχόμενο μεγάλης αλλαγής της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ τόσο για τις δόσεις, όσο και για το κεφάλαιο και ζήτησε να κηρυχθεί άγονος ο επίμαχος όρος, γιατί δεν ήταν σε γνώση του.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το Δικαστήριο έκρινε πως η οφειλή του δανειολήπτη πρέπει να υπολογιστεί βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων την περίοδο που εκταμιεύτηκαν τα χρήματα του δανείου.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση – σταθμός από το Πρωτοδικείο Ξάνθης – Δικαίωσε δανειολήπτη στεγαστικού σε συνάλλαγμα

Πήρε δάνειο 200.000€ για τα… μάτια του εραστή της

Μεγάλο επιχειρηματικό deal – Η Πειραιώς αποκτά το 17,7% της MIG

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version