Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που εορτάζεται κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου, ο παγκοσμίως βραβευμένος Δημοσθένης Δημήτριος Δεσποτίδης, μιλά στο newsit.gr.
Ήταν 13 χρονών, όταν σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης που διοργάνωσε το βρετανικό Ίδρυμα “Never Such Innocence”, ο Δημοσθένης – Δημήτριος Δεσποτίδης, απέσπασε το πρώτο βραβείο, κάνοντας υπερήφανο τον ίδιο, την οικογένειά του και τη χώρα μας, λαμβάνοντας προσωπικά τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόσφατα, παρουσίασε την πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο “Ψάχνοντας τα βήματά μου”, ενώ τα σχέδια που κάνει για το μέλλον είναι πολλά, καθώς ως γνήσιος έφηβος ο Δημοσθένης είναι ιδεολόγος και οραματιστής.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, – η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου, μετά από εισήγηση του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, προς την Εταιρεία Συγγραφέων το 1997 – ο Δημοσθένης Δημήτριος Δεσποτίδης, μίλησε στο newsit.gr. O νεαρός μαθητής και πολλά υποσχόμενος ποιητής ξεδιπλώνει πτυχές του εαυτού του, μιλά για τις επιρροές που είχε, τα πρώτα του ποιήματα, το νέο του βιβλίο και για τους επόμενους στόχους.
Όταν έγραφες το ποίημα για να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το σχολείο σου, φανταζόσουν ότι θα αποσπάσεις το πρώτο βραβείο;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποτέ δεν έγραφα για να αποσπάσω το πρώτο βραβείο. Το γράψιμο ήταν για μένα μία πρόκληση αφενός μεν για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, αφετέρου δε για να συγκρίνω το επίπεδο των γνώσεων μου μ’ άλλα παιδιά, απ’ όλο τον κόσμο και να βελτιωθώ. Κατά την διάρκεια δε της συγγραφής, η αναζήτηση πληροφοριών και ο κριτικός σκέψης με τον οποίο προσέγγιζα το θέμα έθεταν κι αυτά από μόνα τους το δικό τους λιθαράκι για την εξέλιξή μου.
Τι σήμανε για σένα το βραβείο και κατά πόσο επηρέασε την απόφασή σου να συνεχίσεις να γράφεις ποιήματα;
Το βραβείο ήταν για μένα η επιβράβευση των προσπαθειών μου και της σκληρής δουλειάς. Αλλά κι αν δεν κέρδιζα πάλι δεν θα απογοητευόμουν, από την στιγμή που ήταν ένας διεθνής διαγωνισμός και οι προκλήσεις ήταν σίγουρα πολλές. Επίσης αυτό δεν επηρέασε την απόφασή μου να γράφω. Πάντα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου την συγγραφή μιας Ποιητικής συλλογής, χρόνο δεν είχα ποτέ. Ο εγκλεισμός με βοήθησε πολύ σ’ αυτό.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της Ελληνικής Ποιητικής συλλογής του Δημοσθένη στον Σύλλογο των Αθηναίων με τον κύριο Ελευθέριο Σκιαδά, την κυρία Ξακουστή και την μητέρα του Μαργαρίτα Βαρθολομαίου
Η ποιητική συλλογή του βιβλίου σου “Ψάχνοντας τα βήματά μου”, από πού είναι εμπνευσμένη;
Η ποιητική μου συλλογή ‘‘Ψάχνοντας τα βήματά μου’’ είναι σίγουρα εμπνευσμένη από την μέχρι σήμερα ζωή μου με τις ανάλογες προκλήσεις, και τις εμπειρίες της. Είναι ένα αποτύπωμα της ταυτότητάς μου με ό,τι την επηρέασε, την ενέπνευσε και την στιγμάτισε.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις σε αυτούς που διαβάζουν το βιβλίο σου;
Τα μηνύματα είναι πολλαπλά. Καταρχάς θέλω να δώσω μία ώθηση στην νέα γενιά να ασχολείται περισσότερο με την ποίηση, την συγγραφή και λιγότερο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, TIKTOK και τα λοιπά. Επίσης θέλω να ευαισθητοποιήσω την νέα γενιά να ασχολείται πιο συστηματικά όχι μόνο με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, την μητέρα όλων των γλωσσών, αλλά και με την συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα και δράσεις. Τέλος μέσα από το προσωπικό μου παράδειγμα θέλω να καταστήσω σαφές ότι όταν αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε δεν μας εμποδίζει τίποτα να προχωρήσουμε, ούτε ακόμα και μία πανδημία. Ακόμη κι εκεί λοιπόν πρέπει να βρίσκουμε τον τρόπο να αξιοποιούμε τον χρόνο μας.
Από την «οικογένεια» των ποιητών, ποιον έχεις ξεχωρίσει και γιατί;
Από την οικογένεια των ποιητών έχω ξεχωρίσει τον Καβάφη και ιδιαίτερα το ποίημα Ιθάκη, όπως πολλές φορές έχω αναφέρει, διότι θεωρώ τρομερά ευφυές το ότι ο Καβάφης αξιοποίησε με τέτοιο τρόπο την Ιθάκη, κι από εξιδανικευμένο παράδεισο στον οποίο επιθυμούσε διακαώς να επιστρέψει ο Οδυσσέας, κατάφερε και τον μετέτρεψε σε αυτοσκοπό. Επίσης θεωρώ τρομερά γοητευτικό πως με τον τρόπο του, πάντα έμμεσα, μας παροτρύνει για το ταξίδι στην Ιθάκη, όχι τόσο για να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας , όσο για τις εμπειρίες και τις συγκινήσεις που θα συναντήσουμε και αποκομίσουμε, οι οποίες θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξέλιξή μας, καθιστώντας μας πιο δυνατούς και αλλάζοντας την προσωπικότητά μας προς το καλύτερο πάντα.
Ποιες είναι οι επιρροές που λαμβάνεις από την καθημερινότητά σου;
Οι επιρροές που λαμβάνω από την καθημερινότητά μου είναι πολλές. Σχολείο, κοινωνική ζωή, φίλοι, ακόμα και απογοητεύσεις, ή και bullying. Όλα είναι στο προσκήνιο και συνθέτουν το παζλ της ζωής μου. Αυτό που έχει σημασία όμως στο τέλος της ημέρας είναι να είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, ο οποίος μέσα από τις καθημερινές διεργασίες της ανάγνωσης, της συγγραφής και του κριτικού τρόπου σκέψης να έχω αναδειχθεί στον καλύτερο δυνατό εαυτό μου.
Θα συνεχίσεις να γράφεις ποιήματα;
Ναι σίγουρα θα συνεχίσω να γράφω. Είναι κάτι που αγαπώ. Ηρεμεί την ψυχή μου και την μεταμορφώνει. Νιώθω ότι ανεβαίνω σε ανώτερα επίπεδα και συναντώ τον Θεό.
Στις επιτυχίες σου προσμετράται και η ανακήρυξη σου στο μικρότερο Διευθυντή Λογοτεχνίας από το International Action Art. Πώς προτίθεσαι να αξιοποιήσεις τον τίτλο σου;
Α, αυτό είναι έκπληξη. Θα το δείτε σύντομα. Σίγουρα μέσα από δράσεις, όσο μου το επιτρέπουν τα μαθήματά μου. Πάνω απ’ όλα είμαι μαθητής.
Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς και με άλλα είδη γραφής πέραν της ποίησης;
Έχω ήδη ασχοληθεί και με την συγγραφή. Πήρα μέρος και στον διαγωνισμό του Ιδρύματος της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και των Θερμοπυλών. Διαγωνισμός δοκιμίου ήταν.
Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Σίγουρα θα συνεχίσω να γράφω για ό,τι αγαπώ και με εμπνέει ως ευχαρίστηση. Στα επόμενα σχέδιά μου είναι οι σπουδές μου. Θα ήθελα να γίνω Διπλωμάτης και να βοηθήσω κι εγώ με τις δικές μου προσωπικές δυνάμεις την χώρα μου και την διασφάλιση και σφυρηλάτηση καλών σχέσεων με τις υπόλοιπες χώρες.
Χρησιμοποιώντας την πένα σου, τι θα ήθελες να αλλάξεις στον κόσμο;
Πρώτον, θα ήθελα να ευαισθητοποιήσω την νέα γενιά, καθότι οι νέοι είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου να σκέφτονται περισσότερο, να δημιουργούν, να ασχολούνται με πολιτιστικές δράσεις, γενικά να στοχεύουν στην βελτίωση αυτού του κόσμου μέσα πάντα από τον εαυτό τους και την προσωπική δυναμική τους. Κατά δεύτερον θα ήθελα όλοι να δουλέψουμε για έναν κοινό στόχο – να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να βοηθάμε τον πλησίον μας με όποιο τρόπο μπορούμε, είτε μέσω της φιλανθρωπίας, είτε μέσω κοινωνικών δράσεων, είτε και με το προσωπικό μας παράδειγμα. Αυτή λοιπόν θα ήταν η ευχή μου, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να αποκτήσουμε περισσότερη ενσυναίσθηση και στο πέρασμά μας να συμπαρασύρουμε όσους περισσότερους και όσες περισσότερες μπορούμε.
Στην Ελλάδα το βιβλίο διατίθεται ως εξής :
- New Dimension e-shop
Searching for my footsteps
- Bookbox
https://www.bookbox.gr/item/650405-searching-for-my-footsteps
- IANOS
https://www.ianos.gr/searching-for-my-footsteps-diglosso-0522792
- Evripidis
https://www.evripidis.gr/product/241344/searching-for-my-footsteps-/