Βαρύ οπλισμό αντί για βιβλία, έκρυβε τα τελευταία 16 χρόνια στη γιάφκα στο Παγκράτι, ο 49χρονος φιλόλογος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, o φιλόλογος που συνελήφθη, ανέφερε στην Αντιτρομοκρατική ότι δεν έχει καμία σχέση με την γιάφκα του Παγκρατίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα είπε ότι κατέθετε το ενοίκιο των 100 ευρώ προκειμένου να βοηθάει έναν φίλο του, όπου αυτός του το ζήτησε ως εξυπηρέτηση.
Όταν ρωτήθηκε ο 49χρονος για τη ταυτότητα του φίλου του, αρνήθηκε να τον κατονομάσει.
Σε έρευνα που έκανε η αστυνομία στο σπίτι του 49χρονου συλληφθέντα στον Βύρωνα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και παλιά αποκόμματα εφημερίδων με ρεπορτάζ που αφορούσαν τρομοκρατικές οργανώσεις του παρελθόντος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο φιλόλογος της γιάφκας του Παγκρατίου, ήταν πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας, υποψήφιος διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και είχε καθαρό ποινικό μητρώο.
Το 2008 προσέγγισε με άλλο όνομα τους ιδιοκτήτες της αποθήκης θέλοντας να κρατήσει μυστικά τα στοιχεία του και έκτοτε μίσθωνε την υπόγεια γιάφκα μέχρι και σήμερα.
Ποιοι είχαν πρόσβαση στην υπόγεια γιάφκα με τα εκρηκτικά; Ποιοι συντηρούσαν τα όπλα και ποιοι γνώριζαν για την ύπαρξη της, είναι κάποια από τα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής.
«Η Αντιτρομοκρατική ερευνά ποιοι άλλοι γνώριζαν για την γιάφκα – αποθήκη στο Παγκράτι αλλά και τι σχέση είχαν οι 3 γιάφκες μεταξύ τους στο Παγκράτι, στους Αμπελόκηπους και στα Εξάρχεια», ανέφερε στο Mega ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής.
Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία και πρόσωπα από το παρελθόν
Δεδομένου ότι ο 49χρονος άνδρας δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές, αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο αναζητώντας στοιχεία και πρόσωπα από το παρελθόν.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο και το λάπτοπ του «μοναχικού» φιλολόγου για τυχόν διασυνδέσεις του με άτομα, που στο παρελθόν απασχόλησαν με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Εκτιμούν μάλιστα ότι ο 49χρονος κατηγορούμενος είτε είχε τον ρόλο του «συντηρητή» της αποθήκης, είτε ήταν ο ενδιάμεσος για την διανομή οπλισμού και εκρηκτικών υλών σε άτομα που σχετίζονται με την προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας.
Ο 49χρονος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων για αποτυπώματα και dna που ενδεχομένως να προκύψουν νέες αποκαλύψεις για το μυστικό παρελθόν της γιάφκας στο Παγκράτι.
Λόγω της ιδιότητάς του ως φιλόλογος και βάσει των γνώσεων που έχει ο 49χρονος οι Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι μπορεί να ήταν αυτός που έγραφε τις προκηρύξεις για οργανώσεις του παρελθόντος, όπως είναι η «6η Δεκέμβρη» και «Λαϊκή Θέληση».
«Άνοιξε» ο υπολογιστής της γιάφκας
Ο φορητός υπολογιστής (laptop) που βρέθηκε στη γιάφκα, χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά το μακρινό 2012. Ο χρήστης του, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έσβησε ένα σημαντικό αριθμό αρχείων και στη συνέχεια τον έκλεισε.
Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, ο υπολογιστής χρησιμοποιήθηκε ενδεχομένως από άτομα που συμμετείχαν σε κάποια τρομοκρατική επωνυμία που δραστηριοποιήθηκε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται προσπάθεια να ανακτηθούν τα αρχεία αυτά, με βασικό ζητούμενο τον εντοπισμό προκηρύξεων και χρήσιμων εγγράφων για την πορεία της έρευνας, αναζητήσεων που έχουν γίνει από αυτόν, επικοινωνιών, εισερχόμενων και εξερχόμενων εγγράφων.
Στην αποθήκη, η σκόνη που υπήρχε στο εσωτερικό της, ήταν 20-30 ημερών. Εκεί, τοποθετείται χρονικά η τελευταία είσοδος κάποιου στον χώρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.