Ελλάδα

Παγώνη: Ανησυχία για το κοκτέιλ γρίπης στα παιδιά – Τι προκαλούν η «Κράκεν» και ο «Όρθρος»

Στις υποπαραλλαγές του κορονοϊού «Κράκεν» και «Όρθρος», αλλά και στο «κοκτέιλ» γρίπης που ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (24.01.2023) στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. 

«Ο κορονοϊός με τις υποπαραλλαγές του είναι εδώ», τόνισε η Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας ότι η «Κράκεν» και ο «Όρθρος» – που εκδηλώθηκαν σε ΗΠΑ και Βρετανία αντίστοιχα – ρίσκονται το επίκεντρο της προσοχής των ειδικών. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε επίσης ότι ανησυχία επικρατεί και για το «κοκτέιλ» γρίπης, που ταλαιπωρεί κυρίως παιδιά έως 4 ετών. 

Στη Βρετανία, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Όρθρος» αυξάνονται, αλλά αλλά όχι μόνο εκεί. Λόγω κινητικότητας η «Όρθρος» έχει φτάσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, επομένως και στην Ελλάδα, όπως έχει επιβεβαιωθεί.

Η μετάλλαξη «Όρθρος» που ανήκει στην Όμικρον – όπως και η «Κράκεν» -, αφορά το ανώτερο αναπνευστικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εξελίσσονται σε πνευμονία, με αποτέλεσμα τα εκάστοτε περιστατικά να λαμβάνουν οδηγίες από τους γιατρούς και να επιστρέφουν σπίτι τους, ξεκαθάρισε η κ. Παγώνη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα περιστατικά εκείνα που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα ίσως να χρειαστούν και νοσηλεία.

Το «κοκτέιλ» γρίπης, υποπαραλλαγών κορονοϊού και ο συγκυτιακού αναπνευστικού ιού (RSV), που αφορά κυρίως παιδιά έως 4 ετών, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων, κυρίως αντιπυρετικών είναι λογικό να έχει προκαλέσει ανησυχία.

Μεγάλη κινητικότητα στα νοσοκομεία 

Όπως εξήγησε η Ματίνα Παγώνη, στα νοσοκομεία -εκτός από τα περιστατικά κορονοϊού που δεν είναι πολλά- υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εξαιτίας των άλλων αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε πως δεν υπάρχει ανησυχία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία λόγω «Κράκεν» ή «Όρθρου», αλλά τα άτομα που νοσούν δεν παύουν να μεταδίδουν τον ιό.

Σχετικά με το αν τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού, η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι «Βεβαίως και είμαστε καλυμμένοι και με τα επικαιροποιημένα, καθώς καλύπτουν την “Όμικρον”. Για αυτό επιμέναμε να εμβολιαστεί ο κόσμος».

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η Ματίνα Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι η κορύφωση αυτού του συνδυασμού των αναπνευστικών προβλημάτων – δηλαδή της γρίπης και των υπόλοιπων ιώσεων – θα φτάσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Διαφωνεί το Πανεπιστήμιο της Γάνδης με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το πως προκλήθηκε η πυρόσφαιρα αλλά και για την εμπλοκή του Ιδρύματος
«Θα υπάρξει επίσημη επικοινωνία με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ όπου θα ζητήσουμε να μην συσχετιστεί το Πανεπιστήμιο της Γάνδης με την εργασία CFD που παρουσιάζεται στην έκθεση»
Το μοιραίο τρένο πριν την σύγκρουση στα Τέμπη