Site icon NewsIT
14:29 | 11.07.15

Παίρνει “σκούπα” ο Αλέξης Τσίπρας μετά το “αντάρτικο”! Θα ζητήσει παραιτήσεις από Στρατούλη, Λαφαζάνη! Τα δεδομένα για Κωνσταντοπούλου και δεδηλωμένη!

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

- Οι αλλαγές που έρχονται στο κυβερνητικό σχήμα μετά το "αντάρτικο" πρωτοκλασσάτων στελεχών - "Παίρνει κεφάλια" ο Αλέξης Τσίπρας και αναζητά συμμάχους - Ποια είναι τα ενδεχόμενα για εκλογές το Φθινόπωρο - Όλα αυτά από... Δευτέρα και με την προϋπόθεση πως θα γίνει συμφωνία με τους δανειστές και θα αποφευχθεί το "φάντασμα" του Grexit - Τι ισχύει για την δεδηλωμένη

Και σαν μην έφθανε το μείζον οικονομικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα, κινούμενη στα όρια της χρεοκοπίας, προέκυψε και μείζον πολιτικό θέμα.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με αυτά που συνέβησαν τη νύχτα της Παρασκευής στη Βουλή κατά την ψήφο εξουσιοδότησης για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, κανονικά υπό άλλες συνθήκες θα είχαν δρομολογήσει την πτώση της κυβέρνησης λόγω απώλειας της “δεδηλωμένης”.

Τι θα κάνει μπροστά σε αυτό νέο τοπίο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και και τα όσα λένε από το Μέγαρο Μαξίμου:

– προέχει πάντων επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την ανησυχία μήπως το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε στη Βουλή ανοίξει την όρεξη των δανειστών για νέα προαπαιτούμενα, και μάλιστα πολιτικά

– την Δευτέρα αναμένεται να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών Λαφαζάνη και Στρατούλη, γεγονός που ενδέχεται να δρομολογήσει ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης

– θα αναζητηθεί λύση στο ζήτημα που λέγεται Πρόεδρος Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου

– θα διερευνήσει τις δυνατότητες διεύρυνσης της κυβερνητικής στήριξης με νέους “συμμάχους”

– θα αποφασίσει κατά πάσα πιθανότητα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο ανάλογα και με την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές

Τι ισχύει με την δεδηλωμένη

Τυπικά ίσως και με βάση τα όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής δεν υπήρξε άρση της δεδηλωμένης καθώς οι 17 βουλευτές που ψήφισαν “όχι” (2), δήλωσαν “παρών” (8) ή απουσίαζαν (7) δεν έκαναν δήλωση ανεξαρτητοποίησης ή δεν εντάχθηκαν σε άλλο κόμμα.

Ωστόσο επί της ουσίας οι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήραν την “εμπιστοσύνη” τους στο μείγμα στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο ιδίως της διαπραγμάτευσης, κάτι που διεφάνη από νωρίς χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκπροσωπώντας πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο της κυβέρνησης μια εναλλακτική πολιτική που δεν συνάδει με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Όταν μάλιστα μεταξύ των 17 βουλευτών είναι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο πρώην υπουργός ΟικονομιΚών, Γιάνης Βαρουφάκης κ.α. η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο γα το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις αν θέλει να αποκαταστήσει τη ενιαία έκφραση και τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τον ίδιο και την χώρα.

Το… “αντάρτικο”

Από τους 17 “αντάρτες”:

– ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Στάθης Λεουτσάκος και Δημήτρης Στρατούλης ηγούνται της μαζικής συνιστώσας “Αριστερή Πλατφόρμα”

– οι 2 και συγκεκριμένα η Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα ανήκουν στην συνιστώσα ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά)

– οι 3, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου στη συνιστώσα ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας)

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί εκτός από τους “17”, άλλοι 15 βουλευτές που ανήκουν ουσιαστικά στην “αριστερή πλατφόρμα” μεταξύ αυτών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αθανάσιος Πετράκος και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος αν και ψήφισαν “ναι”, με ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν τη στάση τους λέγοντας “η πρόταση προς τους “Θεσμούς” μας βρίσκει ριζικά αντίθετους” και τονίζουν “η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά αύξηση μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους“.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version