Ελλάδα

Παναγιώτης Μαυρίκος: Το κύκλωμα εκβιαστών και η τραγική κατάληξη

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το μεσημέρι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, ο οποίος κάηκε ζωντανός μέσα στο αυτοκίνητο του στην Αττική Οδό. Ο εκδότης της εφημερίδας "Ακρόπολη" ήταν ένας από τους βασικούς κατηγορούμενος στην υπόθεση των εκβιαστών – δημοσιογράφων.

Μάλιστα είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους.
 

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Μαυρίκος

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν δημοσιογράφος και εκδότης πληθώρας έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με εκδοτικό όμιλο που εδρεύει στην Ακτή Μιαούλη. Μερικά από τα Μέσα ιδιοκτησίας του, είναι τα εξής: «ΑΚΡΟΠΟΛΗ», «24 ΩΡΕΣ», «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ», «Αθλητική Ημέρα», «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ», www.greeknews.biz.
Αν και ξεκίνησε από απλός ρεπόρτερ του ΤΗΛΕΑΣΤΥ, είχε ταχεία ανέλιξη ως εκδότης. Ωστόσο, η εκδοτική του δράση, αποτέλεσε σημείο αμφιλεγόμενο εξαιτίας της περίεργης στρατηγικής που ακολουθούσε.
Ο γνωστός εκδότης, παρακολουθούσε στην Επιτροπή Σημάτων του υπουργείου Εμπορίου τον χρόνο λήξης των σημάτων και μόλις διαπίστωνε ότι οι κάτοχοί τους δεν ανανέωναν τους τίτλους, έσπευδε και τους κατοχύρωνε. Συνήθως επέλεγε ιστορικούς τίτλους εφημερίδων («Ακρόπολις», «Μεσημβρινή», «24 Ωρες», «Επικαιρότητα») προκαλώντας την οργή, την ενόχληση ακόμα και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του (περίπτωση Μεσημβρινής – οικογένειας Βαρδινογιάννη και περίπτωση Ακρόπολης και Δ. Κοντομηνά). Παράλληλα, είχε ως στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερης κρατικής διαφήμισης. Συνήθιζε να αποστέλλει ονομαστικές επιστολές προς τους εκάστοτε υπουργούς, απαιτώντας να συμπεριλάβουν στα σώματα των εφημερίδων πέντε φύλλα από τα έντυπα που εξέδιδε. Όταν δεν επετύγχανε τον στόχο του, έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας μέχρι να τα καταφέρει.
 

 

Αντιπρόεδρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου

Εκτός από την κρατική διαφήμιση και τις εκδοτικές του ικανότητες, υπήρξε και αντιπρόεδρος του Ψυχιατρικού νοσοκομείου -αντικαθιστώντας τον καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Κωνσταντίνο Μπάλλα-, θέση την οποία οφείλει στον τότε υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις. Να σημειωθεί πως αν και αρχικά δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τις συνεδριάσεις ή τα ΔΣ του ιδρύματος, όταν έγινε γνωστή η μετακίνησή του εκεί στο ευρύ κοινό, άλλαξε στρατηγική. Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα πως είχε παραχωρήσει το μισθό του στο ίδρυμα, σημειώνοντας πως ήταν συναισθηματικά δεμένος με αυτό λόγω της περιπέτειας ενός συγγενικού του προσώπου.
 

Θητεία στη ΔΕΗ

Πριν ασχοληθεί με το ρεπορτάζ και τη δημοσιογραφία ο κ. Μαυρίκος ήταν υπάλληλος στη ΔΕΗ. Σε αυτήν, γνωρίστηκε με τη σύζυγό του Ευαγγελία με την οποία απέκτησαν μια κόρη, τη Σοφία.

 

Η σύλληψη του το 2016

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος, ήταν από τα πρώτα άτομα που συνελήφθησαν το Φεβρουάριο του 2016, όταν εξαρθρώθηκε σπείρα με την κατηγορία ότι διέπραττε εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων. Λίγο αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρηματικής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.
Στην απολογία του, έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στους συγκατηγορούμενους του Παναγιώτη Μουσσά και Χρήστο Φράγκο, ενώ άφησε και υπονοούμενα για τη σχέση Μουσσά και της καταγγέλουσας Αμαλίας Κάτζου, εμπλέκοντας την στην υπόθεση. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα