Το κορίτσι... θαύμα των φετινών πανελληνίων, η πρώτη των πρώτων, αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα για να σπουδάσει στο εξωτερικό. Όχι, η απόφασή της δεν έχει να κάνει με την κρίση, λέει.
Η 18χρονη Αλεξία Παπαϊωάννου αρίστευσε στις φετινές πανελλαδικές. Συγκέντρωσε 19.729 μόρια, με τον χαμηλότερο βαθμό της να είναι το 19,3 στη Νεοελληνική Γλώσσα και Έκθεση. Μέσο όρο έβγαλε 19,75 και ήταν η πρώτη των πρώτων.
«Δεν είμαι φυτό» λέει σε συνέντευξή της στην Καθημερινή και ξεκαθαρίσει πως αποφάσισε να σπουδάσει μακριά από την Ελλάδα γιατί θέλει να ζήσει την αλλαγή τώρα που είναι νέα.
Η μητέρα της δασκάλα και ο πατέρας της τραπεζικός. Είναι το μοναχοπαίδι τους. «Είμαι υπερβολικά τελειομανής και έχω την αίσθηση του καθήκοντος» λέει στην Καθημερινή.
Με τους βαθμούς που είχε θα μπορούσε να μπει στη Νομική της Αθήνας ή σε κάποια από τις επτά Ιατρικές σχολές της χώρας. Αλλά εκείνη δε θέλει να γίνει δικηγόρος. «Μου αρέσει το γράψιμο, θα σκεφτόμουν ακαδημαϊκή καριέρα ή δημοσιογραφία».
Ό,τι κι αν αποφασίσει, θα το σπουδάσει είτε στη Χαϊδελβέργη είτε στο Μόναχο. «Θα δώ που θα με δεχτούν. Επέλεξα να σπουδάσω στο εξωτερικό επειδή θέλω να κάνω μια αλλαγή, θέλω να τολμήσω να ζήσω στο εξωτερικό τώρα που είμαι νέα» λέει.
Και γιατί επέλεξε τη Γερμανία; Σπούδασε σε ιδιωτικό σχολείο που έδινε βάρος στην εκμάθηση των γερμανικών. Και πήρε υποτροφία για σπουδές στη Γερμανία από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στην Αθήνα.
«Εως πέρυσι έλεγα να μείνω στην Ελλάδα, να το παλέψω εδώ. Αλλά ας μη συνδέσουμε την επιλογή μου να σπουδάσω στο εξωτερικό μόνο με την οικονομική κρίση στη χώρα μας και τις δυσκολίες που υπάρχουν για τους νέους. Νομίζω ότι η απόφασή μου ερμηνεύεται καλύτερα από τη διάθεση που έχουμε όλοι για αλλαγή. Οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μία φάση της ζωής. Από την άλλη, όλοι είμαστε πλέον πολίτες του κόσμου, πολίτες της Ευρώπης», τονίζει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανελλαδικές 2013: Η μαθήτρια που κέρδισε την οικονομική κρίση και αρίστευσε!
Πανελλαδικές 2013: Αρχίζει η υποβολή των μηχανογραφικών – Οδηγίες συμπλήρωσης
Βάσεις 2013: μεγάλη πτώση σε νομικές και ιατρικές σχολές, άνοδος στις στρατιωτικές