Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για πολλές κατηγορίες υποψηφίων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές, όπως από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ, υποψήφιους που ανήκουν στο 10% αλλά και για πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες που μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις συμπεριέλαβε το υπουργείο Παιδείας σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Ειδικότερα, δίνει τη δυνατότητα συγκρότησης κοινής ομάδας τμημάτων σχολών ΤΕΙ, Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών και Ακαδημαϊκών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και αντίστοιχης ομάδας τμημάτων για τα πανεπιστήμια, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι – απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, ανεξάρτητα από τον τομέα που ακολούθησαν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσον αφορά τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, επαναφέρεται παλαιότερη ρύθμιση για ξεχωριστό ποσοστό θέσεων εισαγωγής 1% των κατόχων απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑΛ, ώστε να δοθούν ανάλογες ευκαιρίες πρόσβασης στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ θα μπορούν να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στις ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις, είτε μαζί με τους υποψηφίους των ημερήσιων ΕΠΑΛ είτε μόνο με το ειδικό ποσοστό θέσεων.
Για το 10% των θέσεων (υποβολή μηχανογραφικού δελτίου χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές) ρυθμίζεται με πάγιο και ενιαίο τρόπο οριστικά το δικαίωμα διεκδίκησης νέας θέσης εισαγωγής το επόμενο ή μεθεπόμενο έτος από τη συμμετοχή των υποψηφίων στις εξετάσεις.
Η νέα ρύθμιση ορίζει ότι οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου που παρέχει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση των πανεπιστημίων, ΤΕΙ, κ.λπ., εφόσον έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, χωρίς νέα εξέταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό θα γίνει με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες. Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα αυτό δεν αφορά τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις διεκδικώντας θέσεις επιπλέον αριθμού εισακτέων.
Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται εφεξής σε ποσοστό 60% για τους συμμετέχοντες στις εν λόγω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο (2) έτη πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση.
Χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων, εκτός από τους υποψηφίους που ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες που προβλέπονται στον Ν. 3794/2009, και υποψήφιοι και άλλων κατηγοριών όπως: όσοι πάσχουν από συγγενή αιμολυτική αναιμία λόγω έλλειψης πυρουβικής κινάσης, από αναιμία Diamond Blackfan, πάσχοντες από το σύνδρομο Klipper Trenaunay-Weber κ.α.
Τέλος, ιδρύονται δύο νέα Τμήματα, Τουριστικών Σπουδών (Πειραιάς), και Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Παν. Αιγαίου.
Κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2016-2017 οι αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υποβληθούν εντός του μηνός Φεβρουαρίου 2017, δηλαδή πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές. Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός να μπορούν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που καταθέτουν αιτήσεις να προγραμματίσουν εγκαίρως τη ζωή τους, εν όψει του νέου σχολικού έτους, και να γνωρίζουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά σε ποιο σχολείο και κυρίως σε ποια περιοχή θα εργαστούν.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το υπουργείο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ολοκληρώσει ταχύτερα τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα και με όλους τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους από την πρώτη ημέρα. Για τους εκπαιδευτικούς που υπάγονται στο Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό, οι αιτήσεις θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου.
Στο σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη με την οποία προβλέπεται η ίδρυση Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας. Ακόμη θεσμοθετείται και η δυνατότητα ηλεκτρονικών εξετάσεων για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.
Πηγή: Έθνος