Πέμπτη, 18 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Πανελλαδικές 2024 ΓΕΛ: Θέματα στα Αρχαία Ελληνικά και απαντήσεις από το Διακρότημα

Πανελλαδικές 2024 ΓΕΛ: Θέματα στα Αρχαία Ελληνικά και απαντήσεις από το Διακρότημα

Συνεχίζονται σήμερα οι Πανελλήνιες 2024 για τους υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) με τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2024, εξετάζονται στα Λατινικά την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 και στην Ιστορία την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Αρχαία Ελληνικά» πατήστε εδώ.

Οι προτεινόμενες απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά από τον Εκπαιδευτικό όμιλο Διακρότημα.

Εκτιμήσεις για τα θέματα στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών:

«Αρχαία Διδαγμένο:

Οι μαθητές κλήθηκαν να επεξεργαστούν την 21η διδακτική ενότητα (Πλούταρχος, Περὶ Ἀλεξάνδρου τύχης καὶ ἀρετῆς). Πρόκειται για ενότητα που δεν έχει εξεταστεί μέχρι τώρα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα θέματα χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές βατά και διατυπωμένα με σαφήνεια. Η ερώτηση κατανόησης (Β1) προϋποθέτει καλή γνώση των ερμηνευτικών σχολίων του σχολικού βιβλίου. Το ερώτημα με την αντιπαραβολή μεταξύ κειμένου αναφοράς και του παράλληλου μεταφρασμένου κειμένου απαιτεί κριτική προσέγγιση. Η λεξιλογική και η άσκηση εισαγωγής δεν παρουσιάζουν δυσκολίες. Ένας διαβασμένος μαθητής ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στην εξέταση!

Αρχαία Αδίδακτο:

Στο αδίδακτο κείμενο οι μαθητές εξετάστηκαν σε απόσπασμα από τις Ιστορίες του Θουκυδίδη.

Το κείμενο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες συντακτικές δυσκολίες για τους εξεταζόμενους, όμως σε ορισμένα σημεία του δεν είναι εύκολο μεταφραστικά. Οι γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις καλύπτουν μια ευρεία έκταση της εξεταστέας ύλης και προϋποθέτουν για την επίλυση τους καλή γνώση της γραμματικής και του συντακτικού.

Γιαννακής Νικόλας – Τζιτζικάκης Παναγιώτης
Για τον Όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ».

Το newsit.gr θα σας παρουσιάσει τις προτεινόμενες απαντήσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλήνιες 2024, σε συενργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ.

Πανελλήνιες 2024 – Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ

ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2024

– ΛΑΤΙΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).

– ΧΗΜΕΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).

– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2024

ΙΣΤΟΡΙΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).

ΦΥΣΙΚΗ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Σημειώνεται, ότι λόγω των Ευρωπαϊκών Εκλογών της 9ης Ιουνίου θα υπάρξει κενό εξετάσεων μεταξύ 7 και 11 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Διαβάζουμε τα θέματα αργά και προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται, και ξεκινάμε από αυτά που γνωρίζουμε καλύτερα. Αφού απαντήσουμε κάποιο ερώτημα, καλό θα ήταν να διαβάσουμε άλλη μία φορά την εκφώνηση.

Ακόμη και αν κάποιο από τα θέματα δεν μας θυμίζει κάτι, δεν πρέπει να απογοητευτούμε.

Χρησιμοποιούμε, όπου χρειάζεται, το πρόχειρο (τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου). Γράφουμε ό,τι γνωρίζουμε, ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι, ενώ δεν αφήνουμε κανένα μόριο που να μην το διεκδικήσουμε.

Προσέχουμε την εμφάνιση του γραπτού μας, ώστε να είναι ευανάγνωστο. Ένα καλά δομημένο και καθαρογραμμένο γραπτό είναι βέβαιο πως προκαταβάλλει θετικά τον διορθωτή. Κατανέμουμε σωστά τον χρόνο ανάμεσα στα θέματα, ώστε να αφήσουμε τουλάχιστον 10 λεπτά για να ξαναδιαβάσουμε τις απαντήσεις μας και να διορθώσουμε τυχόν ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις