Ελλάδα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2018 – Βάσεις: Τα πάνω κάτω μετά την αύξηση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν, ποιες πέφτουν

- Η αύξηση κατά 3.966 των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλάζει το τοπίο στις βάσεις - Τα πάνω, κάτω στις πανελλαδικές εξετάσεις 2018 με μείωση βάσεων σε σχολές υψηλής ζήτησης - Ποιες σχολές θα μείνουν στα... ύψη, παρά την αύξηση των εισακτέων - Σε ποια τμήματα αναμένονται εκπλήξεις λόγω των αλλαγών

Τα πάνω, κάτω φέρνει, κυριολεκτικά, η αύξηση των εισακτέων κατά 3.966 στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Οι βάσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις 2018 αναμένεται να αλλάξουν δραματικά ακόμη και σε σχολές με μεγάλη ζήτηση. Οι μαθητές της Γ Λυκείου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή που θα κάνουν λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι θέσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Ρόλο-κλειδί, όπως κάθε χρόνο θα παίξει η απόδοση των μαθητών στον διαγωνισμό, ωστόσο η αύξηση των θέσεων δημιουργεί νέα δεδομένα.

Πως αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις ανά Πεδίο

Σε ό,τι αφορά στο 1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών όλα δείχνουν ότι σε σχολές όπως οι Νομικές όπου αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων κατά 76 θα υπάρξει πτώση στις βάσεις. Ήδη από πέρυσι υπήρξε μια μικρή πτώση η οποία εφέτος αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη.

Στις σχολές Ψυχολογίας η αύξηση κατά 129 των θέσεων αναμένεται να κρατήσει τη βάση στα περυσινά επίπεδα.

Αύξηση σε αυτό το πεδίο αναμένεται να έχει το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας που αναβαθμίστηκε.

Σε ό,τι αφορά στο 2ο Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές καθώς δεν είναι μεγάλη και η αύξηση των εισακτέων, ενώ ο υψηλός ανταγωνισμός στις κεντρικές σχολές θεωρείται πως θα κρατήσει τη βάση στα περυσινά επίπεδα.

Στο 3ο Πεδίο με τις Επιστήμες Υγείας ίσως υπάρξουν, όπως και πέρυσι μικρές αυξήσεις των βάσεων ή ανάλογες βάσεις με τις περυσινές, καθώς και εδώ ο αριθμός των εισακτέων δεν αναμένεται να επηρεάσει, τόσο τις Ιατρικές σχολές, όσο και τα τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής.

Στο 4ο Πεδίο με τις σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας αναμένεται πτώση των βάσεων λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων κατά 200 άτομα στις σχολές πληροφορικής ενώ οι περυσινές επιδόσεις των μαθητών δείχνουν μια τάση και για φέτος στα τμήματα Οικονομίας και Ναυτιλίας.

Σε τμήματα όπως Χημείας, Δασοπονίας και Τουριστικών η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εισακτέων αναμένεται να φέρει εκπλήξεις, καθώς η μεγάλη ζήτηση πέρυσι έφερε μεγάλη αύξηση στη βάση και εφέτος η αύξηση του αριθμού των εισακτέων ίσως οδηγήσει σε παγίωση των βάσεων σε υψηλά επίπεδα.

Άγνωστος… “χ” τα παιδαγωγικά τμήματα τα οποία για φέτος είναι ανοιχτά σε όλα τα πεδία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως κάθε χρόνο, κομβικός θα είναι ο ρόλος των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα