Οι Πανελλήνιες 2017 πλησιάζουν και όλα δείχνουν ότι θα είναι μια σκληρή μάχη. Διαβάστε το πρόγραμμα, την πρώτη εικόνα για τις βάσεις 2017 και τι αλλάζει στο μηχανογραφικό.
Η ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων πλησιάζει και όλα δείχνουν ότι θα είναι μια σκληρή μάχη, αφού ο αριθμός εισακτέων μειώθηκε αρκετά με αποτέλεσμα οι βάσεις για τις σχολές υψηλής ζήτησης να εκτοξευτούν.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 έχουμε 42850 εισακτέους στα Πανεπιστήμια και 26640 στα ΤΕΙ. Δηλαδή συνολικά έχουμε 69.490 εισακτέους.
Αντίστοιχα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 είχαμε 43855 εισακτέους στα Πανεπιστήμια και 26130 στα ΤΕΙ. Δηλαδή είχαμε συνολικά 69985 εισακτέους.
Σύμφωνα με την “Ημερησία”, οι φετινές βάσεις εισαγωγής αναμένεται να είναι πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο και τη σχολή.
“Εκτόξευση” θα σημειωθεί στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, λόγω της μείωσης συνολικά κατά 220 των θέσεών τους, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να μείνουν εκτός, ακόμη κι αν συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς – αναλυτές, η βάση στην Ιατρική Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, συνεχίζοντας την περυσινή ανοδική πορεία, ενώ προς τα πάνω θα κινηθούν οι βάσεις και στα υπόλοιπα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Υγείας (π.χ. φαρμακευτικής, βιολογίας κ.ά.). Μάλιστα, στα τμήματα Χημείας, τα οποία εντάχθηκαν φέτος στο 3ο πεδίο, οι βάσεις αναμένεται να «εκτοξευθούν», ξεπερνώντας για πρώτη φορά ακόμα και αυτές των Χημικών Μηχανικών.
Στον αντίποδα, ευκολότερη θα είναι η διεκδίκηση μιας θέσης σε «δευτεροκλασάτα» τμήματα πανεπιστημίων του 1ου επιστημονικού πεδίου ή TEI τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας και μένουν στα… αζήτητα. Ενδεικτικά, στα πανεπιστήμια, αυξάνονται συνολικά κατά 115 οι εισακτέοι στα τμήματα Θεολογίας την ώρα που η ανεργία των θεολόγων κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ενώ στα ΤΕΙ ερωτήματα προκαλεί η επιλογή να αυξηθούν κατά 100 οι θέσεις στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας στον Πειραιά, όταν ο τομέας αυτός στην χώρα μας είναι παρηκμασμένος.
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2017
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2017 ξεκινούν στις 7/6/2017 για τα ΓΕΛ με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ενώ για τα ΕΠΑΛ ξεκινούν μια ημέρα νωρίτερα στις 6/6/2017.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Αρμονία (23/6), έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων και Ισπανικά (24/6), ελεύθερο (26/6) και γραμμικό σχέδιο (27/6). Στη συνέχεια, εξετάζονται τα Γερμανικά (28/6), τα Γαλλικά (29/6) και, τέλος, τα Ιταλικά (30/6). Το διάστημα μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα πρέπει να προχωρήσουν στην Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία έχει οριστεί από την Τρίτη 20-6-2017 μέχρι και την Παρασκευή 30-6-2017.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
Οι υποψήφιοι καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο για δύο (2) κατ ́ ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το Γενικό Λύκειο και των αποτελεσμάτων των Πανελλήνιων Εξετάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου πραγματοποιήθηκαν νέες αλλαγές στο Μηχανογραφικό δελτίο 2017 και αφορά όλους τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων 2017.
Συγκεκριμένα στο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών στις στρατιωτικές σχολές προστίθενται:
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΜΥΑ) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΜΥΑ) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΜΥΑ) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Στο «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ», από τις Στρατιωτικές Σχολές διαγράφονται:
ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΝΑΥΤΙΛΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΤΥΑ)
ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΥΔ)
Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων 2016
Δείτε τα θέματα των Πανελληνίων Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, Παλαιού και Νέου Συστήματος του 2016, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.