Ελλάδα

Πανελλήνιες 2017: Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Έφτασε η ώρα για τις Πανελλήνιες 2017. Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ΓΕΛ - ΕΠΑΛ πριν εξεταστούν.

Στις 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ των Πανελληνίων 2017 θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας, ενώ στις 6 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα, τον τελικό αριθμό εισακτέων και πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα.

Στις 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ των Πανελληνίων 2017 θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας. Οι επόμενες τρεις ημέρες εξετάσεων αφορούν σε μαθήματα προσανατολισμού (9-14/6) και οι δύο τελευταίες, το μάθημα της Βιολογίας (16/6 και γενικής Παιδείας και προσανατολισμού) και Μαθηματικά και Ιστορία (19/6).

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ για τις Πανελλήνιες 2017, στις 6 Ιουνίου θα ξεκινήσουν επίσης με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας. Στις 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά και στο διάστημα 10-21/6 θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.

Πρόγραμμα

Για τα ειδικά μαθήματα για τις Πανελλήνιες 2017, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Αρμονία (23/6), έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων και Ισπανικά (24/6), ελεύθερο (26/6) και γραμμικό σχέδιο (27/6). Στη συνέχεια, εξετάζονται τα Γερμανικά (28/6), τα Γαλλικά (29/6) και, τέλος, τα Ιταλικά (30/6). Το διάστημα μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα πρέπει να προχωρήσουν στην Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία έχει οριστεί από την Τρίτη 20-6-2017 μέχρι και την Παρασκευή 30-6-2017.

Χρήσιμες πληροφορίες

Σημειώνεται ότι η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 και οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2017 θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, για το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Σχετικά με τα ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ., και μέχρι τις 14.30 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15.00 μ.μ. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, και του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα.

Αριθμός εισακτέων

Σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργείου, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (43.758 στα πανεπιστήμια και 26.968 στα ΤΕΙ).

Αποτελέσματα και Βάσεις

Η έκδοση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου και η ανακοίνωση των βάσεων 2017 στα τέλη Αυγούστου.

Παλιά θέματα

Δείτε τα θέματα των Πανελληνίων Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, Παλαιού και Νέου Συστήματος του 2016, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές εξετάσεις, για όσους, λόγω σοβαρού προβλήματος απουσίασαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και μια τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα. Δείτε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις επαναληπτικές εξετάσεις.

Πότε μηδενίζεται το γραπτό

Οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Αυτά που είναι απαραίτητα να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι είναι στυλό και ταυτότητα.

Αν ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέταση του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματέα αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 1461 και 1462/2015, αποφάσεις του αποφάνθηκε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό!

Σε άλλο σημείο των δικαστικών αποφάσεων αναφέρεται ότι κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Κατά συνέπεια η απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια των εξετάσεων και η συνακόλουθη κύρωση του μηδενισμού του γραπτού δοκιμίου του κατόχου του, αποτελούν «αναλογικό περιορισμό του δικαιώματος του εξεταζομένου για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».

Παράλληλα, οι αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Διακαστηρίου, αναφέρουν ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία που προβλέπει τον μηδενισμό του γραπτού στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος έχει επάνω του κινητό τηλέφωνο, δεν παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς, αφενός τα νομοθετικά αυτά μέτρα «αποβλέπουν στην εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις εξετάσεις όλων των εξεταζομένων, αφετέρου δε, τα αντικείμενα και τα μέσα των οποίων απαγορεύεται η κατοχή, είναι πρόσφορα να χρησιμοποιηθούν για δολίευση των εξετάσεων».

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα