Τελειώνει σήμερα, Δευτέρα 19/06 η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2017, και το μυαλό των περισσότερων είναι στον υπολογισμό μορίων και τις Βάσεις. Οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές 2017 θα διεκδικήσουν πάνω από 100.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες 2017 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.
Τα μαθήματα προσανατολισμού και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις. Έτσι, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη Βιολογία από τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για τις ιατρικές σχολές, στην Ιστορία, για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό των Θετικών Σπουδών και εκείνον της Οικονομίας και Πληροφορικής.
Δείτε τις Βάσεις 2016 εδώ. Για τις Βάσεις 2016 για τις Ειδικές Κατηγορίες εδώ.
Από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου θα μπορούν οι γονείς- κηδεμόνες και οι ενήλικοι μαθητές, να κάνουν τις δηλώσεις προτίμησης για τα ΕΠΑΛ. Φέτος, για πρώτη φορά, οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet, να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης, είτε από το σπίτι τους, είτε στα σχολεία με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και να επιλέξουν την τάξη, τον τομέα και την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2017.
Για τα ΓΕΛ οι Πανελλήνιες 2017 θα διαρκέσουν έως σήμερα 19 Ιουνίου με τα Μαθηματικά και την Ιστορία, ενώ για τα ΕΠΑΛ θα διαρκέσουν έως και τις 21 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες 2017 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.
Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζεται με το άρθρο 3 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β΄) Υ.Α. και βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων. Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.
Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές του αρ. 2 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β΄) Υ.Α., για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.
Τα επιστημονικά πεδία των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2017:
- 1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
- 2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
- 3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
- 4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης
- 5o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική