Ελλάδα

Πανελλήνιες 2018: 5 παράγοντες θα κρίνουν τις βάσεις 2018

Και ενώ οι Πανελλήνιες 2018 βρίσκονται σε εξέλιξη, η αγωνία κορυφώνεται για τις βάσεις 2018. Ποιοι παράγοντες θα τις επηρεάσουν.

Οι Πανελλήνιες 2018 δεν έχουν τελειώσει ακόμα, όμως οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2018 έχουν ήδη “πέσει στο τραπέζι”. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις βάσεις 2018 και τι ισχύει για τις περιζήτητες σχολές.

Ο αριθμός εισακτέων θα επηρεάσει τις βάσεις 2018

1. Στις Πανελλήνιες 2018 αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων κατά σχεδόν 4.000. Φέτος θα εισαχθούν στις σχολές 74.692 άτομα έναντι 70.726 πέρυσι. 

Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Παν/μιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα. Πέρυσι, στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, στις Πανελλήνιες 2018 υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76 θέσεις.

Σε ό,τι αφορά στα Πανεπιστήμια (εκτός του Παν/μίου Δυτ. Αττικής) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις.

Συγκεκριμένα, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα Τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.

Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα Τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 985 θέσεις. Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, κλπ), ενώ στα υπόλοιπα Τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017.

Οι υπόλοιποι παράγοντες που θα κρίνουν τις βάσεις 2018

2. Σημαντική αλλαγή, που επηρεάζει το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο φέτος είναι η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η ίδρυση αυτή φέρνει 10 νέα τμήματα στο 3ο επιστημονικό πεδίο και 9 στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο.

3. Παράλληλα η ίδρυση του νέου ΑΕΙ επηρεάζει τα ΤΕΙ της επαρχίας καθώς η Αττική παύει να έχει ΤΕΙ. Πάντα καθοριστικές για τις βάσεις είναι η προτιμήσεις των υποψηφίων σε συγκεκριμένα τμήματα. Εδώ θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές φέτος καθώς δίδεται η δυνατότητα στους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων για 5% περισσότερες θέσεις στα πανεπιστήμια.

4. Ταυτόχρονα υπάρχει η σημαντική αλλαγή που φέρνει η κατάργηση του Πεδίου Επιστημών Εκπαίδευσης με την δυνατότητα πρόσβασης στα παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα πεδία. Τα τμήματα αυτά αναμένεται να δουν νέα αύξηση των βάσεων.

5. Φέτος το γεγονός ότι δίδεται η δυνατότητα μετεγγραφής και σε αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη θα οδηγήσει πολλούς υποψήφιους να επιλέξουν περισσότερες επαρχιακές σχολές επηρεάζοντας έτσι και τις βάσεις προς τα επάνω.

Πανελλήνιες 2018: Τι ισχύει για τις περιζήτητες σχολές

Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και το κατά πόσο θα ανταποκριθούν σε αυτόν οι υποψήφιοι, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνεργασία με τον Χρήστο Κάτσικα, εκπαιδευτικό αναλυτή, παρουσιάζει έναν σύντομο οδηγό για τον τρόπο υπολογισμού των μορίων, αλλά και την «αξία» που έχουν οι μονάδες κάθε μαθήματος, αναλόγως τη βαρύτητά του.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι την κούρσα των υψηλόβαθμων σχολών θα οδηγήσει τα περιζήτητα και ήδη υψηλόβαθμα Ιατρικά και Πολυτεχνικά Τμήματα, τα οποία «στρατολογούν», μαζί με τη Νομική Αθήνας, το μεγαλύτερο μέρος της αφρόκρεμας των αριστούχων, αφήνοντας μάλιστα ένα σημαντικό τμήμα τους εκτός», αναφέρει στο ΑΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας.

Η Ιατρική και η Νομική Αθήνας ήταν τα δυο τμήματα που συγκέντρωσαν πέρσι τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις. «Η επιμονή στις Νομικές Σχολές ακολουθεί μια παράδοση που θέλει τις Νομικές να σηκώνουν κεφάλι όταν δεν υπάρχει στο πεδίο τους άλλη σχολή που να υπόσχεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Κι αυτό παρόλο που στις ουρές της ανεργίας και της υποαπασχόλησης πτυχιούχων συνωστίζονται χιλιάδες πτυχιούχοι της Νομικής. Η επιλογή της Ιατρικής στηρίζεται και αυτή σε μια παράδοση για το κύρος και το γόητρο της παραπάνω σχολής που είναι σταθερά και έρχεται από το παρελθόν. Ακόμη κι αν σήμερα η πρόσβαση των Ιατρών στην αγορά εργασίας είναι προβληματική. Ένα σημαντικό τμήμα τους αναγκάζεται να καταφύγει στο εξωτερικό για ειδίκευση και εργασία», επεσήμανε.

Δύο ακόμη σημεία, που σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα πρέπει να ληφθούν υπόψιν στις Πανελλήνιες 2018 και τις βάσεις 2018 είναι ότι: «η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής όπου κατοικοεδρεύουν θα συνεχιστεί και φέτος και επίσης, όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι και φέτος θα έχουμε βάσεις από τη γη έως τον ουρανό».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντα με τον Τούρκο δολοφόνο του πράκτορα στο Παλαιό Φάληρο - Οι παρακολουθήσεις και η στιγμή που εξαργυρώνει το τυχερό δελτίο
Ο 39χρονος δράστης περίμενε για 20 λεπτά στη στάση του τραμ, προκειμένου να κατοπτεύσει τον χώρο, να δει τις κινήσεις του ιδιοκτήτη και να χτυπήσει τη στιγμή που θα ήταν μόνος του
Παλαιό Φάληρο: Βίντεο ντοκουμέντα με τον Τούρκο δολοφόνο του πράκτορα – Οι παρακολουθήσεις και η στιγμή που εξαργυρώνει το τυχερό δελτίο