Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Πανελλήνιες 2018: Οι τελικές απαντήσεις στα θέματα των Νέων Ελληνικών

Πανελλήνιες 2018 Βιολογία

Το περιβάλλον και ο άνθρωπος κυριάρχησαν στην πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες 2018 για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και των Νεων Ελληνικών.

Στην Ελληνική Γλώσσα το κείμενο στο οποίο κλήθηκαν να εξεταστούν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων είναι του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα. Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο “Υπεραστικά» από το 2014. Στα Νεα Ελληνικά το μη λογοτεχνικό κείμενο είναι του καθηγητή Πανεπιστημίου Yuval Noah Harari. Ο τίτλος του κειμένου ήταν «Το ζώο που έγινε Θεός» και είναι ο επίλογος του βιβλίου Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου. Το λογοτεχνικό κείμενο είναι του Θανάση Βαλτινού. Πρόκειται για το διήγημα Ειδύλλιο που ανήκει στη συλλογή Επείγουσα ανάγκη ελέου (2015).

Αυτό είναι το θέμα στην Ελληνική Γλώσσα

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/06/glosaepal.pdf”]

Αυτό είναι το θέμα στα Νεα Ελληνικά

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/06/neaellhnikaepal.pdf”]

Οι τελικές προτεινόμενες απαντήσεις των φροντιστηρίων Πουκαμισάς για τα θέματα στα Νεα Ελληνικά

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/06/apant_nea_ellhnika_gepal_2018.pdf”]

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί:
Για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι της Γ ΕΠΑΛ κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν ένα κριτήριο αξιολόγησης που συνδυάζει τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Ως εκ τούτου, απουσιάζει η προηγούμενη εμπειρία παρόμοιων θεμάτων, για να υπάρξει μία συγκριτική αξιολόγησή τους. Το μη λογοτεχνικό κείμενο, αφορούσε τον επίλογο του βιβλίου του Yuval Noah Harari, καθηγητή Παγκόσμιας Ιστορίας, με τίτλο: «Sapiens: Μία Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου» και πρόκειται για ένα απόσπασμα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ως προς την κατανόησή του.

Απαιτητική η ερώτηση Α2

Η ερώτηση «Σωστό /Λάθος», στη θέση της περίληψης, «προσφέρει» πολύτιμο χρόνο στους εξεταζομένους, την ίδια στιγμή που και οι υπόλοιπες ερωτήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας κινούνται σε φυσιολογικά πλαίσια δυσκολίας. Εξαίρεση, ίσως, αποτελεί η ερώτηση Α2, η οποία κρίνεται απαιτητική, καθώς οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν την κριτική και αφαιρετική τους ικανότητα, για να συνδυάσουν τον τίτλο με το υπόλοιπο κείμενο.
Η παραγωγή λόγου (3η δραστηριότητα / Α5) παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τον βιωματικό τρόπο προσέγγισης του ζητουμένου (να εκφράσουν οι υποψήφιοι τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον).

Διαβαθμισμένης δυσκολίας οι ερωτήσεις στο λογοτεχνικό κείμενο

Το, προς εξέταση, λογοτεχνικό κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους είναι το διήγημα «Ειδύλλιο», του Θ. Βαλτινού, στο οποίο ο αφηγητής περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας με μία νεαρή σκυλίτσα και αναρωτιέται αν πρέπει να την πάρει υπό την προστασία του, παραπέμποντας στον αλλοτριωτικό τρόπο ζωής στα αστικά «μεγαθήρια» και, συμβολικά, στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες, συχνά, είναι επιφανειακές και όχι οι επιθυμητές. Οι ερωτήσεις του λογοτεχνικού κειμένου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διαβαθμισμένης δυσκολίας, καθώς ξεκινούν με την εύκολη Β1 και, σταδιακά, απαιτούν την προσοχή των μαθητών και την κριτική τους προσέγγιση. Ωστόσο, όλες οι ερωτήσεις βρίσκονται εντός του φυσιολογικού πλαισίου των γνώσεων που θα μπορούσαν να έχουν οι εξεταζόμενοι.
Το newsit.gr σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς δημοσιεύει τις εκφωνήσεις των θεμάτων, και σταδιακά τις προτεινόμενες λύσεις – απαντήσεις. Εδώ θα μπορείτε να βλέπετε τις εκφωνήσεις των θεμάτων, και στη συνέχεια και τις προτεινόμενες απαντήσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τις επόμενες ημέρες

Αύριο Παρασκευή 8 Ιουνίου οι Πανελλήνιες συνεχίζονται στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια με τη Νεοελληνική Γλώσσα. Στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στα Μαθηματικά.

Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Γερμανικά και Ισπανικά (23/6), Ελεύθερο (25/6) και Γραμμικό Σχέδιο (26/6), τα Γαλλικά (27/6), τα Ιταλικά (28/6) και τέλος, η Αρμονία (29/6) και ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (30/6). Όσον αφορά τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), θα πρέπει να προχωρήσουν στην Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία από τις 19 μέχρι και τις 29 Ιουνίου 2018.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2018.

Οι δηλώσεις – αιτήσεις των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες ανέρχονται στις 104.040, με τις 86.301 να προέρχονται από μαθητές των ημερήσιων ΓΕΛ, τις 914 από εσπερινά ΓΕΛ, τις 15.742 από ημερήσια ΕΠΑΛ, τις 405 από εσπερινά ΕΠΑΛ, καθώς επίσης και 678 από εσπερινά ΕΠΑΛ, που εξετάζονται μαζί με το ημερήσιο.

Να σημειωθεί ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση τροποποίησης και συμπλήρωσης του καθορισμού του αριθμού εισακτέων στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019.

Με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις να ξεκινούν σήμερα Πέμπτη (7 Ιουνίου) για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ και αύριο Παρασκευή (8 Ιουνίου) για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ, το υπουργείο ενημέρωσε ότι «ο μηχανισμός είναι πανέτοιμος, τα εξεταστικά κέντρα της χώρας (858 για τα ΓΕΛ και 145 για τα ΕΠΑΛ) έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες και, όπως κάθε χρονιά, το Υπουργείο βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων».

Πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες 2018 των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ

  • ΠΕΜΠΤΗ 7-6-2018 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
  • ΠΕΜΠΤΗ 7-6-2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Νέα Ελληνική Γλώσσα)
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 9-6-2018 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)
  • ΤΡΙΤΗ 12-6-2018 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ)
  • ΤΡΙΤΗ 12-6-2018 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
  • ΤΡΙΤΗ 12-6-2018 ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
  • ΤΡΙΤΗ 12-6-2018 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΤΡΙΤΗ 12-6-2018 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ (ν.4186)
  • ΠΕΜΠΤΗ 14-6-2018 ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II / ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ
  • ΠΕΜΠΤΗ 14-6-2018 ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2 / ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ
  • ΠΕΜΠΤΗ 14-6-2018 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ (ν.4473)
  • ΠΕΜΠΤΗ 14-6-2018 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 16-6-2018 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Α.Ο.Θ.)
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 16-6-2018 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 16-6-2018 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 16-6-2018 ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ / ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ / ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΖΩΩΝ
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 16-6-2018 ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ / ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ II
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 18-6-2018 ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ (ΜΕΚ II)
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 18-6-2018 ΥΓΙΕΙΝΗ
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 18-6-2018 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 18-6-2018 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 20-6-2018 ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙI
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 20-6-2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 20-6-2018 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 20-6-2018 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 20-6-2018 ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ
  • ΠΕΜΠΤΗ 21-6-2018 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
  • ΠΕΜΠΤΗ 21-6-2018 ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
  • ΠΕΜΠΤΗ 21-6-2018 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
  • ΠΕΜΠΤΗ 21-6-2018 ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Διαβάστε επίσης: Πανελλήνιες 2018: τα πάνω – κάτω στις Βάσεις.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι 4 ώρες.

Τι δεν πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2018

Οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Αν ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης και το γραπτό βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).

Παράλληλα, η κατοχή κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις