Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Πανελλήνιες 2018: Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν τις βάσεις 2018

Πανελλήνιες 2018

Περίπου 100.000 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ παλεύουν στις Πανελλήνιες 2018 για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τι εκτιμάται για τις βάσεις 2018.

104.040 υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από χθες 7 Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου – μαζί με τα ειδικά μαθήματα – δίνουν τη μάχη τους στις Πανελλήνιες 2018 για 74.692 θέσεις εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2018 έπεσαν στο τραπέζι ή καλύτερα, στα… σχολικά θρανία.

Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν τις βάσεις 2018

Στις Πανελλήνιες 2018 αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων κατά σχεδόν 4.000. Φέτος θα εισαχθούν στις σχολές 74.692 άτομα έναντι 70.726 πέρυσι. Σημαντική αλλαγή, που επηρεάζει το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο φέτος είναι η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η ίδρυση αυτή φέρνει 10 νέα τμήματα στο 3ο επιστημονικό πεδίο και 9 στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο.

Παράλληλα η ίδρυση του νέου ΑΕΙ επηρεάζει τα ΤΕΙ της επαρχίας καθώς η Αττική παύει να έχει ΤΕΙ. Πάντα καθοριστικές για τις βάσεις είναι η προτιμήσεις των υποψηφίων σε συγκεκριμένα τμήματα. Εδώ θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές φέτος. Γιατί; Δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων για 5% περισσότερες θέσεις στα πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα υπάρχει η σημαντική αλλαγή που φέρνει η κατάργηση του Πεδίου Επιστημών Εκπαίδευσης με την δυνατότητα πρόσβασης στα παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα πεδία. Τα τμήματα αυτά αναμένεται να δουν νέα αύξηση των βάσεων.

Φέτος η δυνατότητα μετεγγραφής και σε αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη θα οδηγήσει πολλούς υποψήφιους να επιλέξουν περισσότερες επαρχιακές σχολές. Έτσι, θα επηρεάσουν και τις βάσεις 2018 προς τα επάνω.

Πανελλήνιες 2018: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις “περιζήτητες” σχολές

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι την κούρσα των υψηλόβαθμων σχολών θα οδηγήσει τα περιζήτητα και ήδη υψηλόβαθμα Ιατρικά και Πολυτεχνικά Τμήματα, τα οποία «στρατολογούν», μαζί με τη Νομική Αθήνας, το μεγαλύτερο μέρος της αφρόκρεμας των αριστούχων, αφήνοντας μάλιστα ένα σημαντικό τμήμα τους εκτός», αναφέρει στο ΑΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας.

Η Ιατρική και η Νομική Αθήνας ήταν τα δυο τμήματα που συγκέντρωσαν πέρσι τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις. «Η επιμονή στις Νομικές Σχολές ακολουθεί μια παράδοση που θέλει τις Νομικές να σηκώνουν κεφάλι όταν δεν υπάρχει στο πεδίο τους άλλη σχολή που να υπόσχεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Κι αυτό παρόλο που στις ουρές της ανεργίας και της υποαπασχόλησης πτυχιούχων συνωστίζονται χιλιάδες πτυχιούχοι της Νομικής. Η επιλογή της Ιατρικής στηρίζεται και αυτή σε μια παράδοση για το κύρος και το γόητρο της παραπάνω σχολής που είναι σταθερά και έρχεται από το παρελθόν. Ακόμη κι αν σήμερα η πρόσβαση των Ιατρών στην αγορά εργασίας είναι προβληματική. Ένα σημαντικό τμήμα τους αναγκάζεται να καταφύγει στο εξωτερικό για ειδίκευση και εργασία», επεσήμανε.

Δύο ακόμη σημεία, που σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα πρέπει να ληφθούν υπόψιν στις Πανελλήνιες 2018 και τις βάσεις 2018 είναι ότι: «η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής όπου κατοικοεδρεύουν θα συνεχιστεί και φέτος και επίσης, όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι και φέτος θα έχουμε βάσεις από τη γη έως τον ουρανό».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις