Εννέα αριστούχοι αποκαλύπτουν το μυστικό της επιτυχίας τους στις Πανελλήνιες 2019. "Με τα βιβλία οκτώ ώρες το 24ωρο", λένε και περιγράφουν τους μεγάλους κόπους για να πιάσουν το όνειρό τους. "Έκανα συνεχείς επαναλήψεις", "διάβαζα επί ενάμισι χρόνο" ή "άφησα στην άκρη το ποδόσφαιρο και πήρα κιλά", αφηγούνται οι πρώτοι των πρώτων των φετινών Πανελληνίων.
Εννέα αριστούχοι μιλούν στο “Έθνος” για τους μεγάλους κόπους και τις θυσίες που έκαναν για τις Πανελλήνιες 2019, προκειμένου να εισαχθούν στη σχολή της επιλογής τους, καθώς και για τα όνειρά τους.
Οι μέχρι χθες μαθητές, σίγουροι πια ότι αύριο θα είναι φοιτητές και μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα, στις σχολές της πρώτης προτίμησής τους, εξηγούν πώς κατόρθωσαν να λάβουν υψηλές βαθμολογίες σε μία αρκετά δύσκολη εξεταστική χρονιά και ετοιμάζονται να αλλάξουν επίπεδο στην πίστα τη ζωής και της μόρφωσης.
Θωμινίτα Αρμένη
Η 18χρονη Θωμινίτα Αρμένη είχε βάλει στόχο τη Νομική Σχολή. Κατάφερε να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια και πλέον είναι, εκτός απροόπτου, έτοιμη να περάσει την πύλη του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
“Από την αρχή στόχευα στη Νομική και θα ήθελα μάλιστα να εξειδικευθώ στο αθλητικό δίκαιο, που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα”
“Για να πετύχω αυτή τη βαθμολογία διάβαζα αρκετά, δεν ανήκω στα παιδιά που λένε ότι δεν διάβαζα πολύ και έβγαιναν συνέχεια. Μετά το Πάσχα έβαλα πρόγραμμα και διάβαζα περίπου οκτώ ώρες την ημέρα”.
Πηνελόπη Ξένου
Για την Πηνελόπη Ξένου, μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, η οποία συγκέντρωνε 19.422 μόρια στον τομέα Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, δεν ήταν μι εύκολη χρονιά.
“Αν δεν έχεις την ψυχολογική στήριξη της οικογένειάς σου δεν αντέχεις”, λέει ανακουφισμένη μετά τα αποτελέσματα. Έγραψε 20 στα Λατινικά, 19,8 στην Ιστορία, 19,2 στα Αρχαία και 18,7 στη Νεοελληνική Γλώσσα.
Πρώτη της επιλογή θα είναι η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κρίτων Σβάνιας
Ο Κρίτων Σβάνιας θέλει να γίνει οδοντίατρος. Ο νεαρός μαθητής από τη Νίκαια πέτυχε βαθμολογία που μπορεί να του ανοίξει την πόρτα για μία από τις σχολές της επιλογής του, πάνω από 18.500 μόρια.
“Το μυστικό της επιτυχίας μου ήταν η έναρξη της προετοιμασίας από την αρχή της Β΄Λυκείου, γεγονός που μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω συνεχείς επαναλήψεις”.
Όλγα Μουρατίδου
Με το απόλυτο άριστα (20) στα Μαθηματικά, τα οποία δυσκόλεψαν πολλούς μαθητές φέτος, 19,8 στη Φυσική, 19,2 στη Χημεία και 17,4 στην Έκθεση, η Όλγα Μουρατίδου, η οποία “έπιασε'”19.266 μόρια, ετοιμάζεται για τα έδρανα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
“Οι Πανελλαδικές ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά δεν ξέρω αν θα ήθελα να την ξαναζήσω”, λέει η 18χρονη αριστούχος.
Η Έφη Δεληλάμπου πέτυχε το όνειρό της στις φετινές Πανελλήνιες
“Από μικρή ήθελα τι θέλω να σπουδάσω. Έχω έμφυτο το αίσθημα της προσφοράς”, λέει η Έφη Δεληλάμπου, η οποία με 18.843 μόρια είναι ήδη στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
“Κυρίως ήμουν ψύχραιμη. Δεν με κυρίευσε ο πανικός σε καμία φάση της χρονιάς. Είχα τις βάσεις από την Α΄ Γυμνασίου και ο στόχος επιτεύχθηκε”, αναφέρει.
Τάσος Καρακουλάκης
Μαθηματικό μυαλό από τα πρώτα μαθητικά χρόνια του, ο Τάσος Καρακουλάκης ξεχώριζε πάντα για τις επιδόσεις του στα Μαθηματικά και επιβεβαίωσε την κλίση του με τον εντυπωσιακό βαθμό 19,9 στο συγκεκριμένο μάθημα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Με 19.000 μόρια έχει σοβαρό δίλημμα εν όψει της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού: θα μπει στο αγαπημένο του Μαθηματικό ή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής; “Το Ηλεκτρολόγων έχει ένα πρεστίζ, ενώ τα Μαθηματικά είναι η μεγάλη μου αγάπη”, λέει.
Την απόφαση θα την πάρει στην Τσεχία, όπου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.
Η Ράνια Σαϊνίδου για τις Πανελλήνιες
Με 18.307 μόρια η μαθήτρια από την Αθήνα βρίσκεται πολύ κοντά στο όνειρό της, τη Νομική Σχολή.
“Ήταν μια απαιτητική και ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Ίσως με σωστό προγραμματισμό και την κατάλληλη προετοιμασία από τη Β’ Λυκείου κατάφερα να πετύχω τους στόχους μου και να εισαχθώ στη Νομική“, λέει η Ράνια Σαϊνίδου.
Ελένη Ασημακοπούλου
Η 19χρονη Ελένη Ασημακοπούλου από τον Βύρωνα είναι το καλύτερο παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει ένας νέος που δεν το βάζει κάτω και οργανώνεται σωστά.
Πέρυσι η νεαρή δεν έπιασε άριστους βαθμούς, ωστόσο η απόφασή της ήταν αρκετή (15.880 μόρια για να της επιτρέψει να περάσει στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Όμως, βαθύτερη επιθυμία της ήταν να σπουδάσει Ψυχολογία. Έτσι η Ελένη αποφάσισε να στρωθεί στο διάβασμα και με τη βοήθεια και του φροντιστηρίου να ξαναδώσει φέτος για δεύτερη φορά πανελλήνιες. Το αποτέλεσμα;
“Κατάφερα να πιάσω σχεδόν 18.500 μόρια και περνάω στη σχολή που ήθελα πολύ, την Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης”!
Ο Βασίλης Στριάγκας για τις Πανελλήνιες
Αποχή για ένα χρόνο από το ποδόσφαιρο που αγαπάει, καθώς και λίγα παραπάνω κιλά ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο Βασίλης Στριάγκας για τα 19.033 μόρια που πέτυχε στις πανελλαδικές και τα οποία του ανοίγουν την πόρτα της Ιατρικής Θεσσαλονίκης.
“Δεν βλέπω την ώρα να ξαναρχίσω προπονήσεις” επισημαίνει στο “Έθνος” και αποκαλύπτει ότι από μικρός ήθελε να σπουδάσει Ιατρική, χωρίς να έχει κάποιον γονέα ή συγγενή γιατρό.
Πανελλήνιες 2019: Που θα κινηθούν οι βάσεις – Σε ποιες σχολές θα υπάρξει πτώση! Αναλυτικά οι εκτιμήσεις
Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, εκπαιδευτικό αναλυτή, πτώση θα παρουσιάσουν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, δηλαδή οι νομικές, οι πολυτεχνικές, οι ιατρικές σχολές, καθώς επίσης και τα κεντρικά τμήματα ψυχολογίας. Από την άλλη, οι σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις.
[read4more]
Συγκεκριμένα για το 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών), θα παρουσιάσουν πτώση κυρίως οι νομικές σχολές και οι σχολές Ψυχολογίας, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος συγκριτικά με εκείνες των υποψηφίων πέρυσι ήταν χαμηλότερες στα μαθήματα βαρύτητας (Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά).
«Η πτώση θα αφορά κυρίως τα λεγόμενα «ρετιρέ». Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις σχολές μεσαίας κλίμακας, από 17.000 μόρια και κάτω, δεν αναμένεται να δούμε μεγάλες πτώσεις. Θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Εξομαλύνεται δηλαδή η πτωτική διαφορά», τόνισε ο κ. Χατζητέγας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στις σχολές του 2ου πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών), πτώση αναμένεται στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών, λόγω κακής επίδοσης μεγάλου μέρους των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας, και δη στη Χημεία. «Οι βαθμολογίες στη Χημεία ήταν εντυπωσιακά χαμηλές. Πέρυσι, οι αριστούχοι (σ.σ. που έλαβαν βαθμολογία 18-20) ήταν 3.500, ενώ φέτος είναι 420», σημείωσε ο κ. Χατζητέγας και συμπλήρωσε ότι οι φετινές χαμηλές επιδόσεις και στο μάθημα της Φυσικής θα ωθήσουν προς τα κάτω τις βάσεις και στο 2ο και στο 3ο πεδίο.
«Οι βαθμολογίες στη Βιολογία και τα Μαθηματικά είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να αντιστρέψει την πτωτική τάση», επεσήμανε.
Στο 3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής) και ειδικά στις ιατρικές σχολές, η τάση των βάσεων θα είναι πτωτική, χωρίς όμως να είναι μεγάλη η πτώση, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Χατζητέγας, στη Βιολογία Προσανατολισμού, που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις ιατρικές σχολές, οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα από ό,τι πέρυσι.
Στο 4ο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), οι αυξομειώσεις θα είναι οριακές. «Είχαμε πολύ χαμηλότερες επιδόσεις των παιδιών στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αλλά πολύ καλύτερες στην Ανάπτυξη Εφαρμογών, οπότε αυτά τα δύο εξισορροπούν τα πράγματα. Έτσι, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε μία σταθερότητα και θα παρατηρούνται μικρές, οριακές αυξομειώσεις».
Πώς υπολογίζονται τα μόρια στις Πανελλήνιες 2019
Έχοντας στα χέρια τους τις βαθμολογίες τους, οι 104.000 υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις 78.335 θέσεις των ΑΕΙ μπορούν πλέον να υπολογίσουν πόσα μόρια έχουν συγκεντρώσει. Η παλιά «σπαζοκεφαλιά» του υπολογισμού είναι πια παρελθόν, αφού οι υποψήφιοι μπορούν μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, https://markcalc.it.minedu.gov.gr/ , να βρουν το σύνολο των μορίων τους, συμπληρώνοντας τους βαθμούς που συγκέντρωσαν.
Πανελλήνιες 2019 – Μέχρι τις 15 Ιουλίου η οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου
Το τελευταίο βήμα που έχουν να κάνουν φέτος οι υποψήφιοι είναι η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Από την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου, μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://exams.it.minedu.gov.gr , επιλέγοντας «Οριστικοποίηση».
Οι υποψήφιοι φέτος θα πρέπει να είναι επιπλέον προσεκτικοί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, καθώς σε αυτό είναι αποτυπωμένος ο νέος «χάρτης» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στον οποίο δεν υπάρχουν ΤΕΙ, παρά μόνο πανεπιστήμια.
«Καλό είναι οι υποψήφιοι να μη λάβουν υπ’ όψιν τους τις περσινές βάσεις, καθώς από τη φέτος υπάρχουν στο μηχανογραφικό νέα τμήματα, ενώ πρέπει να είναι προσεκτικοί και στο ποιες σχολές θα διαλέξουν, καθώς είμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης των αντιστοιχιών. Ειδικά εκείνοι που θα θελήσουν να έχουν εικόνα για το πού θα μπορέσουν να έχουν δυνατότητα μετεγγραφής, θα πρέπει να περιμένουν τις αντιστοιχίες», συμβούλεψε ο κ. Χατζητέγας.
Click4more: Πανελλαδικές: Αυτός είναι ο πρώτος των πρώτων στην Ηλεία
Άλλη μία συμβουλή, να κοιτάξουν οι υποψήφιοι τι προοπτικές για μεταπτυχιακές σπουδές ανοίγονται από τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, πριν αποτυπώσουν τις επιθυμίες τους με φθίνουσα σειρά στο μηχανογραφικό.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η προθεσμία της 15ης Ιουλίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη, 9 Ιουλίου και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
Παράλληλα, από το υπουργείο Παιδείας προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε να έχουν ανά χείρας τις τελικές προτιμήσεις τους.
Με πληροφορίες από: Εφημερίδα Έθνος