Οι υποψήφιοι στην πανελλήνιες εξετάσεις των ΓΕΛ και των Εσπερινών Λυκείων κάθισαν σήμερα (19.06.2020) για τρίτη φορά στα… θρανία προκειμένου να δώσουν Βιολογία και Κοινωνιολογία.
Ωστόσο, τα θέματα καθυστέρησαν να δοθούν. Αιτία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πληροφορίες, τα λάθος θέματα Βιολογίας για τους υποψήφιους του παλαιού συστήματος των Εσπερινών Λυκείων, τα οποία απέσυρε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Το λάθος αφορούσε δυο υποερωτήματα, τα οποία αποφασίστηκε να αποσυρθούν και να μην αντικατασταθούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πανελλήνιες: Θέματα βατά σε Βιολογία και Κοινωνιολογία
Πέρα από το… μικροπρόβλημα που παρουσιάστηκε με τα θέματα της Βιολογίας, η τρίτη μέρα στις πανελλήνιες κύλησε με θέματα… βατά και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα θέματα στα μαθήματα Κοινωνιολογίας και Βιολογίας άφηναν περιθώριο και στους μέτρια προετοιμασμένους μαθητές να γράψουν καλά.
Δείτε εδώ τα θέματα και τις απαντήσεις από το φροντιστήριο Διακρότημα
Κοινωνιολογία
Για το μάθημα της Κοινωνιολογίας, το οποίο εντάχθηκε από φέτος στο πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα θέματα ήταν σχετικά προβλέψιμα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αναστασία Σταματίου, καθηγήτρια του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Αγίου Δημητρίου. «Δεν υπήρξε κάποιος ιδιαίτερος βαθμός δυσκολίας, εκτός από το θέμα Δ, το οποίο ήταν συνδυαστικό», σημείωσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την κα Σταματίου, τα ερωτήματα του θέματος Α χαρακτηρίζονται «βατά και κατανοητά» και «είναι εύκολο να εντοπιστούν οι απαντήσεις τους στο βιβλίο». Το ίδιο ισχύει και για το θέμα Β, στο οποίο ήταν σαφείς οι εκφωνήσεις. Η καθηγήτρια τόνισε ότι το θέμα Γ3 ήθελε αρκετά μακροσκελή απάντηση και χρειαζόταν σε έναν βαθμό κριτική σκέψη από τους υποψήφιους.
Click4more Πανελλήνιες 2020: Αυτές είναι οι απαντήσεις σε Βιολογία και Κοινωνιολογία
Ως προς το Δ θέμα επισήμανε ότι ήταν συνδυαστικό και αναμενόμενο. «Συνδύαζε το πρώτο, το τρίτο και το έβδομο κεφάλαιο του βιβλίου. Ακόμα και ο μέτρια προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να γράψει καλό βαθμό».
Βιολογία
Όσον αφορά το μάθημα της Βιολογίας και την εξέταση των υποψηφίων με το νέο σύστημα, τα θέματα ήταν, επίσης, βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας.
«Η δομή της εξέτασης ήταν καλά δομημένη, με αναμενόμενη έκταση από κάθε κεφάλαιο και με συνδυαστική ύλη», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τάνια Βασιλοπούλου, βιολόγος, επίσης καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Αγίου Δημητρίου. Όπως ανέφερε, έως το Γ θέμα τα θέματα ήταν «αρκετά βατά» και μόνο το Δ θέμα «ενδεχομένως να δυσκόλεψε τους υποψήφιους, καθώς ήταν πιο απαιτητικό».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, η νέα δομή εξέτασης του μαθήματος έκανε «περισσότερο καλό» στους μαθητές, αφού είχαν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στη λύση του Δ θέματος. «Ο σωστά προετοιμασμένος υποψήφιος θα έχει ανταποκριθεί πολύ καλά και πιστεύω ότι θα δούμε σχετικά καλούς βαθμούς», τόνισε.
Όσον αφορά τους υποψήφιους που εξετάστηκαν σήμερα με το παλαιό σύστημα, τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας ήταν αρκετά εύκολα, ενώ εκείνα του Προσανατολισμού ήταν βατά, με το Γ θέμα μόνο να έχει δυσκολέψει, ενδεχομένως, τους υποψηφίους, καθώς ήθελε περισσότερο χρόνο για να λυθεί, σύμφωνα με την κ. Βασιλοπούλου.
Συνέχεια με Φυσική
Οι πανελλήνιες θα συνεχιστούν για τους υποψήφιους των ΓΕΛ των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, με το μάθημα της Φυσικής (νέο σύστημα).
Για τους υποψήφιους που εξετάζονται με το παλαιό σύστημα, τη Δευτέρα θα εξεταστούν στη Φυσική (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).