ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: Ξεκινώντας επίσημα και τη φετινή σχολική χρονιά κρίνεται ιδιαίτερα σκόπιμο οι φετινοί υποψήφιοι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις φετινές αλλαγές που θα συναντήσουν μπροστά τους και να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις σχετικές πληροφορίες και τις απαιτούμενες ενέργειες.
Ήδη η ελάχιστη βάση εισαγωγής έκανε «πρεμιέρα» στις Πανελλαδικές του 2021 όπως και το Παράλληλο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ. Μεταξύ άλλων, φέτος θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τα εξής:
- Οι απόφοιτοι παλιότερων ετών του 1ου ΕΠ που θα ξαναδώσουν Πανελλαδικές, θα εξεταστούν στο Μάθημα των Λατινικών αντί της Κοινωνιολογίας όπως και οι φετινοί τελειόφοιτοι. Ωστόσο, δεν έχουν διδαχθεί το σχετικό μάθημα καθιστώντας απαιτητική την προετοιμασία τους.
- Όσοι θα συμπληρώσουν φέτος μηχανογραφικό, θα μπορούν να δηλώσουν ελάχιστες σχολές συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη! Διότι όπως αναφέρεται -επιγραμματικά- στο σχετικό εδάφιο του αντίστοιχου νόμου, «…οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων, συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης). Σε αυτό επιλέγουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολώ του οικείου επιστημονικού πεδίου. Οι υποψήφιοι δύνανται να επιλέγουν σχολές με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση. Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων συμπληρώνουν επίσης μηχανογραφικό δελτίο. Σε αυτό επιλέγουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από τους τομείς και την κοινή ομάδα, όπου έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των δυνατών επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, όπου έχουν πρόσβαση, συνυπολογιζομένου και του αριθμού των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων της κοινής ομάδας.
- Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν οι συντελεστές βαρύτητας που γνωρίζαμε ως τώρα και οι οποίοι ίσχυαν για όλα τα τμήματα του εκάστοτε πεδίου. Πλέον, οι συντελεστές βαρύτητας που αποδίδονται στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθορίζονται με απόφαση της συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., η οποία εκδίδεται έπειτα από πρόταση κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και αφορά στην εισαγωγή στην οικεία σχολή, το τμήμα ή την εισαγωγική κατεύθυνση! Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών θα αποδίδει το 100%.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί και για τους μαθητές της Α-Β Λυκείου, πως φέτος θα εφαρμοστεί και η Τράπεζα θεμάτων ενώ-παρά τα όσα κατα περιόδους ακούγονται- δεν προσμετράται ο βαθμός των τάξεων αυτών στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει συχνά να αξιολογούμε διάφορες φήμες που κυκλοφορούν εμπιστευόμενοι συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και εξειδικευμένα στελέχη, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε απόφαση ή προγραμματισμό.
Εξάλλου, πέρα από την κοπιώδη προετοιμασία και μελέτη που χρειάζονται οι πανελλαδικές, ας μη ξεχνάμε πως αποτελούν και ένα σημαντικό πρώτο στάδιο για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μας πορεία. Ένα στάδιο και μια απόφαση που θα πρέπει να στηριχθεί σε έγκυρα και έγκριτα δεδομένα και όχι σε επιφανειακή πληροφόρηση για να οδηγήσει στον επιθυμητό μας στόχο.
Σύνταξη – επιμέλεια:
Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός, www.diakrotima.gr
Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Επιστημονικός Διευθυντής/Ιδρυτής EMPLOY EDU Σύμβουλοι εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας – www.employ.edu.gr