Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες 2022 για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 2 Ιουνίου, με τα Νέα Ελληνικά.
Το newsit.gr, συμμεριζόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών, γονέων και καθηγητών για την αμεσότερη και την πιο έγκυρη ενημέρωση για τα Θέματα και τις Απαντήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, τον μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Όμιλο της χώρας, με 34 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της Εκπαίδευσης, 72 Φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 13.000 μαθητές για τη σχολική χρονιά 2021-2022, καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα σας προσφέρει την πληρέστερη ενημέρωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Από τη στιγμή που το παιδί γράφει στις Πανελλήνιες εξετάσεις και δει ότι δεν ξέρει το τέταρτο θέμα δεν σημαίνει ότι έχει έρθει η καταστροφή. Μπορεί να μην το ξέρουν και οι υπόλοιποι», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ΕΡΤ ο μαθηματικός και σύμβουλος καριέρας, Στράτος Στρατηγάκης, ο οποίος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τους διαγωνιζομένους.
Θέλοντας να συμβουλεύσει τους υποψηφίους των φετινών εξετάσεων ο κ. Στρατηγάκης, όπως αναφέρει το ertnews.gr τόνισε ότι «βλέπουμε το κάθε μάθημα ξεχωριστά. Μετά από μία ήττα πηγαίνουμε σε ένα άλλο μάθημα και τα δίνουμε όλα. Δεν έχει χαθεί τίποτα».
Ο σύμβουλος στραδιοδρομίας παρουσίασε το πώς πήγαν πέρυσι οι υποψήφιοι στις Πανελλήνεις Εξετάσεις στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και έκανε σύνδεση με τις φετινές εξετάσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως είπε τα Αρχαία Ελληνικά είχαν τους λιγότερους αριστούχους και η ιστορία τους περισσότερους κάτω από τη βάση. «Το παιδί που θα πάει καλά στα αρχαία και έχει υψηλούς στόχους, θα είναι πολύ κοντά στο να πιάσει αυτούς τους στόχους γιατί τα αρχαία δυσκολεύουν τα παιδιά».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στρατηγάκης στην εκπομπή της ΕΡΤ, «το παιδί πουθα περάσει τη βάση στην Ιστορία θα μπορεί να νιώθει ασφαλές ότι όλα θα πάνε καλά».
Αναφερόμενος στις θετικές σπουδές τόνισε ότι η Χημεία είχε πέρυσι τον λιγότερο αριθμό αριστούχων. «Βλέπουμε ότι η Χημεία τα τελευταία χρόνια έγινε το δυσκολότερο μάθημα όπου έχουμε τους λιγότερους αριστούχους από κάθε μάθημα».
Μιλώντας για τα Μαθηματικά, ο γνωστός σύμβουλος καριέρας ανέφερε ότι πέρυσι μπήκαν πιο εύκολα θέματα. «Βλέπετε ότι έχουμε πολλούς αριστούχους και λίγους κάτω από τη βάση», πρόσθεσε.
Σχετικά με το τρίτο επιστημονικό πεδίο, τις Σπουδές Υγείας, ο κ. Στρατηγάκης σημείωσε ότι «η Χημεία και η Βιολογία είναι τα πιο δύσκολα μαθήματα γεγονός που έχει ως συνέπεια την πτώση των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές».
Mιλώντας για τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, ο κ. Στρατηγάκης επισήμανε ότι «ο μέσος όρος στα Μαθηματικά είναι κάτω από το δέκα (10) και συγκεκριμένα 6,9. Δηλαδή, όποιος γράψει στις εξετάσεις δέκα θα είναι “άρχοντας”».
Όπως εξήγησε ο κ. Στρατηγάκης στην εκπομπή της ΕΡΤ «τα Μαθηματικά είναι μία αλυσίδα η οποία δυστυχώς για πάρα πολλά παιδιά σπάει από πολύ νωρίς, από το δημοτικό. Και αν σπάσει από νωρίς αυτή η αλυσίδα τότε το χάνεις. Φτάνεις στην τρίτη λυκείου και δεν μπορείς να διορθώσεις τίποτα».
Πώς υπολογίζονται τα μόρια των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2022
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις από το 2022 και μετά, για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:
Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.
Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων. Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:
Υποψήφιος για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 17
- Αρχαία Ελληνικά 18,6
- Ιστορία 20
- Λατινικά 20, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:
συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (Δ.Π.Θ.) 18.900 μόρια, διότι οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων καθορίζονται ως εξής:
Για τη Νομική Θεσσαλονίκης – ΑΠΘ:
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 30%
- Αρχαία Ελληνικά 30%
- Ιστορία 20%
- Λατινικά 20%
Για τη Νομική Κομοτηνής – Δ.Π.Θ
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 25%
- Αρχαία Ελληνικά 25%
- Ιστορία 25%
- Λατινικά 25%
Υποψήφιος για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 15
- Φυσική 18
- Χημεία 19
- Μαθηματικά 18
- Ελεύθερο Σχέδιο 17
- Γραμμικό Σχέδιο 16
συγκεντρώνει για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας (Ε.Μ.Π.) 20.800 μόρια, ενώ για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας (Παν. Πατρών) 20.580 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:
Για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας- ΕΜΠ
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 25%
- Φυσική 25%
- Χημεία 25%
- Μαθηματικά 25%
- Ελεύθερο Σχέδιο 10%
- Γραμμικό Σχέδιο 10%
Για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας–Παν. Πατρών
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 30%
- Φυσική 20%
- Χημεία 20%
- Μαθηματικά 30%
- Ελεύθερο Σχέδιο 8%
- Γραμμικό Σχέδιο 12%
Υποψήφιος για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 14,7
- Φυσική 19,2
- Χημεία 19
- Βιολογία 20
συγκεντρώνει για την Ιατρική Αθήνας (Ε.Κ.Π.Α.) 18.225 μόρια, ενώ για την Ιατρική Πάτρας (Παν. Πατρών) 18.490 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:
Για την Ιατρική Αθήνας – ΕΚΠΑ
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 25%
- Φυσική 25%
- Χημεία 25%
- Βιολογία 25%
Για την Ιατρική Πάτρας-Παν. Πατρών
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 20%
- Φυσική 25%
- Χημεία 25%
- Βιολογία 30%
Υποψήφιος για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 14
- Μαθηματικά 18,4
- Πληροφορική 18,8
- Οικονομία 19,2
συγκεντρώνει για την Οικονομικών Επιστημών Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 17.320 μόρια, ενώ για την Οικονομικής Επιστήμης (Παν. Πειραιά) 17.840 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:
Για την Οικονομικών Επιστημών Θεσ/νίκης-Α.Π.Θ.
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 30%
- Μαθηματικά 30%
- Πληροφορική 20%
- Οικονομία 20%
Για την Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά-Παν. Πειραιά
- Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία 20%
- Μαθηματικά 30%
- Πληροφορική 20%
- Οικονομία 30%.
Με πληροφορίες από το ertnews.gr